Vietnamci, děti draka a víly

10:01 | 12.10.2017 Filip Tran 0
Každý národ má alespoň dvě teorie svého vzniku. Jednu, která vychází z archeologických nálezů a dějiny tak popisuje na základě důkazů, a druhou, která nám byla předána legendami a ústní lidovou slovesností. Vietnam není výjimkou.
Drak, otec všech Vietnamců
Drak, otec všech Vietnamců FOTO: AJ Oswald / wikimedia.org

Zatímco archeologické nálezy spojují začátky civilazace ve Vietnamu s pozdním neolitem, vietnamské báje říkají, že první lidé vietnamské etnicity byli dětmi draka a víly.

Lạc Long Quân, vodní drak
Lạc Long Quân byl podle legendy králem bájného království Xích Quỷ na jihu dnešního Vietnamu. V mládí byl znám nadpřirozenou sílou a neobyčejnou inteligencí. Kvůli tomu, že jeho matka, Long Nữ, pocházela z linie vodních draků, o chlapci se říkalo, že také bude drakem. Lạc Long Quân, tehdy princ, se drakem skutečně stal a stejně jako jeho předci, i on byl fascinován vodou. Brzy po svém otci zdědil trůn a stal se králem.


Chrám zasvěcený dračímu králi

Âu Cơ, horská víla
Âu Cơ se narodila dcerou krále Đế Laie, vládce království v horách severního Vietnamu. Protože uměla léčit a měla laskavou povahu, často cestovala ke zraněným a pomáhala jim. Když ji jednoho dne vyděsil netvor, změnila se v jeřába a odletěla. Král Lạc Long Quân, který vílu spatřil, využil svých dračích schopností a netvora zabil. Když Âu Cơ svého zachránce uviděla, zamilovala se do něj.

Zrození prvních Vietnamců
Lạc Long Quân a Âu Cơ spolu zplodili 100 dětí, které cvičili jako budoucí vládce nyní spojeného království jejich rodičů. Vztah draka a víly však slábl. Zatímco Lạc Long Quân toužil po oceánu, Âu Cơ chyběl život v horách. Dohodli se tedy, že budou žít odděleně a děti si rozdělí napůl. Zatímco drak učil svých 50 dětí rybaření a pěstování rýže, víla učila své děti, jak chovat zvířata a sbírat ovoce.

Děti draka a víly, dědicové inteligence a laskavosti
Ve Vietnamu se dodnes říká, že všichni Vietnamci jsou potomky vodního draka, po němž zdědili jeho inteligenci, a horské víly, která jim dala svou laskavost. Stejně jako si Lạc Long Quân a Âu Cơ slíbili, i Vietnamci by se měli navzájem milovat, ctít a ochraňovat.


Vyobrazení Âu Cơ a Lạc Long Quâna

ZDROJ: wikipedia.org, vietnam.com
FOTO: Thuydaonguyen / wikimedia.org, Prenn / wikimedia.org


Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9