Katolický císař Vietnamu žijící ve Francii

15:00 | 27.07.2017 Filip Tran 0
S blížícím se 20. výročím úmrtí císaře Bảo Đạie mnoho Vietnamců vzpomíná na dobu, kdy Vietnam nebyl socialistickou republikou, nýbrž protektorátním císařstvím.
Bảo Đại jako vůdce jižního Vietnamu, 1954
Bảo Đại jako vůdce jižního Vietnamu, 1954 FOTO: manhhai / flickr.com

Císař
Bảo Đại, poslední vládnoucí člen dynastie Nguyễn, zastával post císaře od roku 1926 do své abdikace roku 1945. Byl jediným vietnamským císařem, který se hlásil ke křesťanské víře. Po většinu jeho vlády byly jeho největší kontroverzí sympatie s koloniální Francií. Během druhé světové války, kdy Vietnam obsadila japonská vojska, sloužil císař jako loutka japonské politiky. Po kapitulaci Japonska byl Bảo Đại přesvědčen, aby abdikoval a moc předal jednotkám Việt Minh. Preferuji být občanem nezávislé země, nežli císařem zotročené země.” dodal ke své abdikaci.


Císařský portrét posledního císaře

Návrat k moci
Díky své alianci s Francií se Bảo Đại stal vůdcem Vietnamského státu, zřízení podporovaného Francií, které v První indočínské válce stálo proti komunistickému severu. Hồ Chí Minh, který roku 1945 přesvědčil Bảo Đạie, aby abdikoval, se tak stal jeho nepřítelem ve válce.


Bảo Đại upřednostňoval obleky z Francie před tradičními vietnamskými šaty.

Exil
Se vzrůstajícím odporem vůči francouzské nadvládě v regionu byl Bảo Đại roku 1955 zbaven funkce svým vlastním premiérem. Zbytek života prožil v exilu ve Francii, kde však i nadále ovlivňoval vietnamskou politiku skrze své stoupence. Během Války ve Vietnamu do Francie odeslali severovietnamští komunisté delegaci, která měla za úkol získat přízeň bývalého císaře. To se jim povedlo a Bảo Đại veřejně prohlásil, že je proti zásahu USA ve Vietnamu a proti tehdejšímu režimu v Jižním Vietnamu. Do konce svého života byl viděn jako loutka Francouzů, Japonců a komunistů. Poslední císař Vietnamu zemřel 30. července 1997 ve vojenské nemocnici v Paříži a je pohřben na pařížském hřbitově Passy. Jeho syn Bao Thang momentálně drží post hlavy dynastie Nguyễn.


Bảo Đại v pozdější fázi života

ZDROJ: nytimes.com, wikipedia.org
FOTO: manhhai / flickr.com


Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9