Na návštěvě v mongolské jurtě [Report]

16:00 | 02.08.2017 Erik 0
Jak se žije v mongolských jurtách, jak se staví toto tradiční obydlí mongolských kočovníků a co v ní například nikdy nesmíte udělat? O tomhle a dalších věcech byla skvělá přednáška mongolistky Aldany Vlasákové a studentky ČVUT Delgermyy Tsogdoldorj.
Oslava v mongolské jurtě
Oslava v mongolské jurtě FOTO: Aldana Vlasáková
Přednáška nazvaná "V mongolské jurtě" proběhla v prostorách Integračního centra Praha a už od prvních okamžiků se nesla ve stylovém duchu. V místnosti byly židle pro posluchače rozestaveny do velkého kruhu, který symbolicky představoval právě stěny jurty, a před začátkem přednášky jsme se všichni navzájem přivítali mongolským šátkem khadag předávaným s úklonou na napřažené ruce druhé osoby.

Vzápětí už jsme se v obrazech přenesli na mongolské pláně a začali jsme na obrazech prezentace stavět "ger", jak se správně jurtě v mongolštině říká. Ger je na svou velikost velmi dobře skladný a relativně lehký - tedy samozřejmě pro jaky nebo velbloudy. Jeho srdcem je dřevěná kruhová koruna (toono) uprostřed střechy, kterou dovnitř proudí veškeré světlo a která se tradičně dědí z generace na generaci. Mřížové stěny jsou rozdělené do částí a jejich počet závisí na velikosti jurty samotné. Zajímavé je, že velké kusy nábytku se dovnitř umísťují ještě před vztyčením stěn, protože záměrně malými dveřmi by je už pak nebylo možné pronést.Na kostru stěn se pak upevní plsťové rohože z ovčí vlny. Velikost geru se podle účelu pohybuje od klasických 3 až do vcelku montrózních 20 metrů (vůbec největší jurta na světě ovšem v průměru měří 35 metrů a na výšku pak 70). V dnešní době už samozřejmě ve výbavě nechybí také elektrické spotřebiče napájené solárními panely. Lidem, kteří vědí, jak na to, trvá stavba menší jurty zhruba 2 hodiny. Stejně snadno se pak také rozkládá a připravuje na přesun na novou pastvinu.



Vnitřek geru je tradičně rozdělen na prostor pro oltář naproti vchodu a na mužskou a ženskou polovinu. Výzdoba bývá převážně ornamentální, přičemž za vzor má posvátné symboly. Velmi oblíbená je přitom sytě oranžová barva (a vypadá fakt pěkně). Uprostřed jurty je ohniště, na kterém se především vaří.

Následovalo předvedení návštěvy jurty v "praxi", kdy Aldana představovala návštěvu a Delgerma hostitele. Dozvěděli jste se, že uvítací ceremoniál zahrnuje mimo jiné šálek slaného mléčného čaje, ze kterého se sluší alespoň usrknout a uznale pokývat hlavou (dost možná, že bude chvilku trvat, než mu přijdete na chuť, ale později po návratu domů zjistíte, že vám chybí). Zajímavostí je, že podle chuti čaje se dá odhadnout, ze které části Mongolska rodina pochází. Ty, které žijí na poušti ho mají totiž výrazně slaný, v jiných částech země naopak jeho slanost skoro nepoznáte. Mezi tabu, kterým byste se měli vždy vyhnout, patří vstoupení ženy bez vyzvání do mužské části geru a naopak nebo dotýkání se dvou sloupů držících dřevěnou korunu. Ty totiž symbolicky představují pána a paní rodiny.
 
Apropo - ger si můžete vyzkoušet na několika místech ČR sami a dokonce si ho v případě zájmu i koupit. Jedním z důvodů může být například to, že na jeho stavbu nepotřebujete v ČR žádné stavební povolení.


Pak přišly na řadu fotografie Aldany Vlasákové z jejího studijního pobytu v Mongolsku včetně nejrůznějších příběhů, které se k nim vztahují. Asi největší úspěch sklidil ten, v němž byla společně s kolegy pozvána k ubytování do luxusně vypadající jurty s nádherným nábytkem... kde ale jak později zjistili z nějakého důvodu chybělo ohniště, takže až do rána společně drkotali zuby. Mongolská ambasáda v ČR poskytla na přednášku spoustu časopisů, prospektů a dalších drobností včetně ručně vyráběných hraček, hlavolamů z kostí nebo šachového setu. Všechny tyto kousky kolovaly mezi posluchači a každý si je tak mohl z blízka prohlédnout a osahat.

Poslední částí přednášky byly ukázky hry na brumli od Aldany Vlasákové. Tento nástroj má mimochodem v mongolské kultuře blízko k šamanismu. Mohli jsme si poslechnout a porovnat mongolskou, maďarskou a jakutskou brumli, přičemž v následujícím záznamu si můžete  i vy vychutnat posledně jmenovanou. Pokud by se vám ukázka líbila, stavte se na připravovaném říjnovém festivalu Jiná Dimenze v Kladně, kde vystoupí jak Aldana, tak další brumlisté.


Přednáška byla jako celek báječně připravená. Myslím že nikdo ze zúčastněných si nenechá ujít její případné pokračování pokrývající další oblasti mongolské kultury. A doporučení mohu předat i čtenářům tohoto článku.

FOTO : Aldana Vlasáková

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9