Poznejte život obyvatel Mongolska

15:00 | 22.07.2017 Eunka 9
V Mongolsku máte na vybranou. Můžete žít ve městě anebo v jurtě v nitru přírody, skoro spojeni se zvířaty. Co z toho zvolíte?
Mongolští nomádi
Mongolští nomádi FOTO: Alan Fieldus / flickr.com
Mongolsko zaujímá plochu 1 566 500 km², a přesto je jen řídce obydleno. V podstatě tam žijí zhruba necelé 3 miliony obyvatel. Dalo by tedy se polemizovat o tom, zda není v zemi více koní a velbloudů než lidí. Obyvatelstvo Mongolska se skládá z Mongolů (95 %), Kazachů (asi 4 %) a zbytek patří Rusům, Číňanům a jiným národnostem.

Jací ale jsou Mongolové? Velmi přátelští, což není jen fráze. Jsou opravdu pohostinní a velmi tolerantní k cizincům. Samozřejmě, že obyvatelé měst, v Mongolsku především Ulánbátaru, jsou jiní než nomádi žijící v přírodě. K tomu se však dostaneme. V Ulánbátaru žije více než třetina mongolské populace. Najdete tam běžný městský život, i když trochu odlišný, než na jaký jsme zvyklí. Městská doprava tu nejezdí na čas, po ulicích si s klidem vykračují koně a když prší, všude je plno bláta a vody, neboť kanalizace není zrovna nejlépe vyřešená. O Ulánbátaru se také říká, že je nejchladnějším městem na světě. To ale musíte vyzkoušet sami. Nechybí tu úřady, školy, nemocnice, paneláky, památky a restaurace. Na okraji města se navíc nachází i kolonie jurt.



Jak žijí nomádi? V přírodě, v jurtách, obklopeni zvířaty. Chovají koně, velbloudy, jaky, ovce a kozy. Návštěvám pak nabízí oblíbený nápoj kumys z kvašeného kobylího mléka. Když je navštívíte, budou rádi a i malý praktický dáreček jim udělá radost. Žijí skromně a mnozí nosí tradiční oděvy. Jejich děti si dosyta užívají skotačení, volného pohybu a kontaktu se zvířaty. Zima je však pro nomády krutá. Není divu, že to někteří kočovníci vzdali a raději utekli do měst. Na takový způsob života je třeba dostatek vytrvalosti, houževnatosti a pokory.

Zvířata zpravidla poskytují nomádům vše potřebné. Maso, které si suší na zimu, vlnu, kůži, mléko na mléčné výrobky a trus na otop. Proto je péče o ně důležitá. Starat se o zvířata celý den tu není nic podivného. Ano, i k nomádům již vnikla civilizace. V jurtách často naleznete televizi, rádio, pračku a dokonce i počítač. A sem tam opodál parkuje i auto. Nicméně není nic lepšího než si vychutnat západ slunce a po ránu cítit svěžest trávy, když jdete na pastvu. Kdybyste si tedy mohli vybrat mezi životem ve městě a životem v přírodě, čemu byste dali přednost?

FOTO: Evgeni Zotov / flickr.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9