Hồ Chí Minh: básník, cestovatel, revolucionář

16:00 | 12.07.2017 Filip Tran 0
Ve vietnamské politice jsou klíčovými slovy socialismus a nacionalismus. Levicový nacionalismus je ve vládě upevněn již od vyhlášení nezávislosti po 2. světové válce. Socialistickou revoluci tehdy vedl vášnivý aktivista Hồ Chí Minh.
Hồ Chí Minh s tehdejším indickým premiérem, 1954
Hồ Chí Minh s tehdejším indickým premiérem, 1954 FOTO: AP / wikimedia.org

Hồ Chí Minh je dnes znám především jako první prezident Vietnamu. V životě se však nevěnoval pouze politice, ale i mnoha dalším oborům.

Polyglot a cestovatel
Jako student francouzského lycea již od školního věku Hồ Chí Minh uměl francouzsky. Jazyky se učil i nadále. Uvádí se, že v dospělosti mluvil plynně vietnamsky, francouzsky, rusky, kantonsky a mandarínsky. Znalost tolika jazyků mu později pomohla jak na civilních cestách, tak v politické diplomacii. Svou první velkou cestu do zahraničí započal roku 1911, kdy na lodi odplul do Francie, kde žil až do roku 1923. Po odjezdu z Francie se na rok usadil v Moskvě. Dále se vydal do Číny, kde se oženil s Tăng Tuyết Minh. Roku 1941 se vrátil do Vietnamu, aby vedl odboj proti japonským a francouzským vojskům. Po revoluci již cestoval jako vůdce Vietnamu. Mimo jiné roku 1957 navštívil i Československo.


Hồ Chí Minh a Nikita Chruščov během návštěvy Sovětského svazu

Poezie
Když během války cestoval Hồ do Číny, aby žádal o pomoc, byl zadržen a obviněn ze špionáže. Ačkoliv byly jeho vězeňské podmínky velmi špatné, tento roční pobyt dal vzniknout jedné z nejčtenějších vietnamských knih, 'Nhật ký trong tù’, v překladu 'Deník z vězení'. V tomto díle autor vypráví o svém vězeňském životě prostřednictvím veršů v čínštině. Knihu lze dnes koupit v takřka každém knihkupectví ve Vietnamu a jsou dostupné i překlady do angličtiny či češtiny.


Politika
Hồ byl politicky aktivní i na svých cestách. Ve Francii se stal zakládajícím členem Francouzské komunistické strany a v SSSR pracoval pro Kominternu. Když se v 40. letech vrátil do své rodné země, vyhlásil její nezávislost. Nastolil poté socialistickou vládu severního Vietnamu, která později ovládla i jih. Ačkoliv se sjednocení Vietnamu už nedožil, město Saigon bylo po něm přejmenováno na Thành phố Hồ Chí Minh.



Hồ Chí Minh jako tvář komunistické propagandy

ZDROJ: thenation.com, wikipedia.org, notablebiographies.com
FOTO: manhhai / flickr.com, Dragfyre / wikimedia.org


Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9