Ostrakon - střípek japonské kultury v Ostravě

16:00 | 02.06.2017 Saki 0
Pokud nemáte plány v půlce července a rádi obrážíte festivaly zaměřené na téma anime, Japonsko, hry, manga, atd., mohl by vás zaujmout ostravský festival Ostrakon.
cosplayeři SnK
cosplayeři SnK FOTO: facebook.com/Otaku.Ostrava.Ost...
V červenci se, již po čtvrté, otevřou dveře ostravského Střediska volného času pro fanoušky nejen japonského anime a mangy (ale především pro ně teda). 

Že jste nikdy o tomhle festivalu neslyšeli. Upřímně? Já se vám ani nedivím. Jde o malý festival spíše komorní atmosféry, a pokud nežijete poblíž Ostravy anebo nemáte otaku přátele v této lokalitě, je pravděpodobné, že tento festival neznáte (a proto jsem se rozhodla, jakožto skoro Ostravačka, vám ho představit).



První ročník (organizátory nazýván jako nultý) proběhl o letních prázdninách 2012. Hlavní organizátor Panda dělal dříve na Adviku v herní sekci a prostě ho mrzelo, že v Ostravě nic takového není (až na tehdejší Manifest, co byl spíše chlastcon). Že zde není pořádný festival pro otaku se vším všudy. Takže dal dohromady tým lidí a začali plánovat a plánovat a s roční pauzou je zde Ostrakon již po čtvrté.



Možná si říkáte, proč Ostrakon zrovna s "k" a ne s "c" v názvu´, jak to má většina conů. Inu, vloudila se při psaní chybička a ...už ji neopravili. "Původně se jednalo o pouhý překlep, ale pak jsme zjistili, tedy jeden z našich organizátorů zjistil s pomocí Googlu, že "ostrakon" znamená z řečtiny "střep", takže jsme to tak nechali. Jde totiž o střípek japonské kultury v Ostravě," vysvětluje Malman, jeden z organizátorů.

 

Teď to nejpodstatnější. Proč dát Ostrakonu šanci a dorazit? Co třeba proto, že ačkoli to není festival kvalit a velikostí jako je například Animefest, pořád se můžete dostat na zajímavou přednášku, workshop, poznat fajn lidi a jako bonus si třeba vychutnat vodní dýmku. A možná právě fakt, že se festival nese v komorní rodinné atmosféře (jelikož počet návštěvníků nebyl nikdy velký), nikde se nebudete mačkat, potit a všude se dostanete bez čekání, je jendo velké plus.

Jak tvrdí Malman: "
Snažíme se o přátelskou, komornější atmosféru. Chceme hlavně zábavu a tomu odpovídají i některé body programu - například košplay workshop, kde si lidé vyrobí za pomoci zkušených cosplayerů převlek z materiálů jako je karton, staré kusy látky, petlahve, papír, CDčka atd. A podobných věcí máme více. Typická je pro náš festival například Noční hra, kdy si každá sekce připraví stanoviště, na kterých se pak soutěží ve dvojicích. Každý rok se vymýšlí nové. Měli jsme tu např. holení kiwi na rychlost, zápasy s balónky, DDR naruby a podobné. Jinak máme klasicky přednášky, workshopy... A letos máme i venkovní čajovnu a trochu obsáhlejší bufet." (pozn. red.: Což je důležité, protože aspoň nebudou návštěvníci hladovět.)



Well, já osobně se zúčastnila dvou ročníků a vždy jsem se bavila po boku přátel a užila si i nějakou tu přednášku. A jelikož letos se trochu změnilo vedení, a v řadách organizátorů jsou schopní lidé, které to baví a vážně se snaží letošní ročník posunout hodně dopředu, tak možná bude stát za to, právě letos, zkusit navštívit Ostrakon.

Kdy a kde? 14. - 17. července v Středisku volného času Ostrava
FB událost
Cenu vstupného a program naleznete na webových stránkách.




FOTO: facebook.com/pg/Otaku.Ostrava.Ostrakon

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9