Festival Anifilm se letos zaměří na 3D počítačovou animaci

21:00 | 08.04.2018 TerkaS 0
Letošní ročník Mezinárodního festivalu animovaných filmů láká návštěvníky do Třeboně na nespočet zajímavých animací a věcí s nimi spjatými. Co přesně vás čeká? To už si přečtěte v následujícím článku.
Anifilm 2018
Anifilm 2018 FOTO: oficiální FB Anifilmu
Ve dnech 1. – 6. května 2018 bude probíhat další ročník Mezinárodního festivalu animovaných filmů, zkráceně Anifilm. Tématem letošního ročníku je 3D počítačová animace jakožto nejmladší technika v této sféře.  Všechny části 3D animace budou představeny v pásmech krátkých filmů i filmů celovečerních. Pokud prahnete po více informacích o této technice, v programu najdete mnoho přednášek a prezentací i individuálních programů porotců letošního ročníku.
 

Poroty jsou hned čtyři a zasedne v nich dohromady dvanáct porotců.

Kategorie celovečerních filmů:
Elie Chapuis ze Švýcarska – podílel se na filmech Fantastický pan Lišák, Můj život Cuketky a Psí ostrov
Američanka Robin Cooper – dříve pracovala jako art designer ve studiu Pixar
Francouz Ben Adler – producent a spolupracovník Wese Andersona
 
Kategorie krátkých a studentských soutěžních filmů:
Brigitta Iványi-Bitter – maďarská producentka, která stojí za svéráznou sérií Candide
Chris Landreth – proslulý režisér specializující se na CGI animaci, oceněný Oscarem za film Ryan
Libor Pixa – český režisér, který se také specializuje na CGI animaci, a tvůrce úspěšných autorských i zakázkových filmů

Kategorie nenarativních / abstraktních animací a videoklipů:
Faiyaz Jafri z USA – režisér zcela originálních CGI filmů
Kamila Boháčková – česká publicistka a teoretička
Boris Labbé – mezinárodně proslulý režisér nenarativních animací a tvůrce instalací, původem z Francie
 
Porota Mezinárodní soutěže nezávislých počítačových her:
Ricky Haggett (Hollow Ponds) – vývojář her jako Loot Rascals nebo Hohokum
Luke Whittaker (State of Play) – tvůrce her Lumino City, KAMI nebo INKS
Vojtěch Vaněk – zástupce z ČR, člen Paperash studia, které vyvíjelo úspěšnou hru Dark Train
 
Pokud stále nebudete mít dost, můžete navštívit třeba masterclass uznávaných specialistů 3D CGI Chrise Landretha a Faiyaze Jafriho.
 
A nyní vám už představíme soutěžící animátory z Asie a jejich práce.

MEZINÁRODNÍ SOUTĚŽ CELOVEČERNÍCH FILMŮ PRO DOSPĚLÉ

Yongsun Lee – I’ll just live in bando // Prostě skončím na ulici (Jižní Korea)

 
  


Příběh sleduje cestu muže jménem Oh Junkoo, který se rozhoduje mezi tím, jestli má následovat svůj sen a stát se hercem, nebo se soustředit na kariéru učitele, díky které uživí svou rodinu. Tohle je ovšem nejmenší z problémů hlavního hrdiny. Oh čelí vážné morální pochybnosti a musí se rozhodnout, jestli se má podle ní řídit, nebo riskovat ztrátu práce. Tento film je nízkorozpočtovou prvotinou mladého indie animátora z Jižní Koreje. Snímek rezonuje sardonickým humorem, který divákovu pozornost strhne k odlišným animačním technikám tohoto umělce.

Ali Noori Oskouei – Release from Heaven // Vyloučeni z nebe (Írán)

 
 

V zemi rozbouřené válkou žije v internátní škole se svými studenty učitelka a pisatelka komedií. Aby uklidnila vyděšené děti, které nemají víru v náš hrozivý svět, vypráví jim každou noc jeden příběh. Jsou to příběhy o vymyšleném hrdinovi z dětství, který se stal součástí jejího života. Jedné noci je škola napadena a zničena, a ona musí svým dvěma studentům pomoci najít jejich rodiče. Započnou cestu, během které nachází učitelka známky svého vymyšleného hrdiny v reálném světě. Do této doby si myslela, že muž, který se stal jejím hrdinou, byl jenom součástí jejích příběhů, ale díky těmto znamením ví, že je pravý. Je rozhodnutá ho najít, ale má velký problém. Neví o něm vůbec nic.

MEZINÁRODNÍ SOUTĚŽ KRÁTKÝCH FILMŮ

 

Jon Frickey – Cat Days //  ねこ の ひ // Kočičí dny (Německo, Japonsko)

 


Když Jiro najednou ztratí chuť na palačinky s javorovým sirupem, jeho táta ví, že něco není v pořádku. Doktor rychle pozná příčinu: Jiro má kočičí chřipku. Je sice neškodná a má běžnou rychlou léčbu, ale něco je na této diagnóze podivné. Nemůžou mít kočičí chřipku jen kočky? V krásných abstraktním scénách a hlubokým smyslem pro detail vypráví ilustrátor Jon Frickey skoro všední příběh.

Ka Yin Lee – Ghost / 小鬼 // Duch (Hongkong)

 

Jeden malý muž je sám ve velkém digitalizovaném městě, ale to jediné, po čem touží, je jít domů. Eric Lee Ka Yin je animátor a filmový tvůrce z Hongkongu. Vystudoval kreativní média na Hongkongské městské univerzitě. Pracoval pro místní animační studio Imagi International Holdings Limited. Než založil vlastní společnost Morph Workshop, zrealizoval na volné noze řadu reklam, videoklipů i animací. Kromě již zmíněného Ducha vytvořil také snímky Drak a Fénix (2013) či Můj skrytý hlídač (2015).


Yao Qi, Qin Nan Ii – Implied // 小鬼 // Nevyslovený (Čína)

 
Tento snímek bude pro všechny překvapením, jelikož na internetu o něm zmínky kromě účasti na Anifilmu nejsou.
 

Kang-Min Kim – Jeom //  점 // Tečka (Jižní Korea)

 

Příběh vypráví o otci a synovi, kteří mají na zadních partiích stejné mateřské znaménko. S vírou, že jsou znaménka propojena, se syn se pokusí odstranit otcovo mateřské znaménko, ale neúspěšně. "Jeom" znamená v korejštině "tečka". Podobně jako jeho další práce je film inspirován příhodami z autorova života.

Veerapatra Jinanavin – Midnight horror/story // Půlnoční hrůza/příběh (Thajsko)

 
  
Jedné temné noci se matka se svou malou dcerkou ukládá ke spánku a vypráví jí pohádku o nočních příšerách. Zatím je v pořádku, ale noc teprve začiná… Během noci holčička uslyší rámus v kuchyni, a když se tam jde podívat, začnou se dít věci, které jsou mimo hranice jejího chápání.

Sarina Nihei – Rabbit’s Blood // Králičí krev (Velká Británie, Japonsko)

 

 
 


Králičí krev je příběh o společnosti dvou soupeřících skupin – zlověstných mužů v pláštích a pod zemí žijících neutrálních králíků s lidsky vypadajícími těly. Sarina Nihei je režisérka animace a ilustrátorka žijící v Tokiu, která vyhrála spoustu ocenění. Posedlá estonskou animaci během studia grafického designu na Tama Art University v Tokiu se rozhodla následovat animaci a přestěhovala se do Londýna, kde získala magisterský titul na Royal College of Art. Její předchozí film Small People With Hats // Malí lidé v čepicích vyhrál mnoho cen a byl promítán na festivalech po celém světě.

MEZINÁRODNÍ SOUTĚŽ STUDENTSKÝCH FILMŮ

 

Yannay Matarasso, Anat Efrati – Just Passing With Dr. Zussman (Izrael)

 
  
  
 
Další epizoda záhadné talk show doktora Zussmana. Kdo bude dnešním hostem?

Na ostatní animace této dvojice se můžete podívat zde.
 

Rachel Gutgarts – Love Letter To The One I Made Up (Izrael)

 

Osamělá cesta domů je propletena fantaskním podvodním světem. Kombinace realitty a fantazie je vyobrazena v zamilovaném dopise adresovaném imaginárnímů "perfektnímu muži".

Snímek zobrazuje kritický ženský pohled na moderní romantickou lásku v západním světě. Jeho hlavním účelem je vyvrátit stereotyp rytíře v zářivé zbroji.
 
Film je vytvořen unikátní technikou sítotiskové animace. Každých dvacet snímků je vytištěno v mřížce na papír formátu A3 a následně oskenováno a nařezáno do své originální formy běžícího filmu o dvaceti pěti snímcích za vteřinu.
 
Níže můžete zhlédnout alespoň krátký trailer.

Meshy Koplevitch – War Marks  // Znamení války (Izrael)

 
 
 
Film se zabývá vzpomínkami z mládí tvůrkyně filmů, která vyrůstala v izraelském Kibbutzu blízko syrských a libanonských hranic. Zobrazuje setkání jejího mladšího já s vojáky, kteří sídlili v Kibbutzu během druhé libanonské války. Setkání je momentem plným nadšení a oživení během stavu hrozby a nebezpečí.

Behind the scenes 
 

Yeonjeong Lee – 도시비둘기가 뚱뚱해진 이유 // Where are fatty pigeons come from? // Odkud se berou tlustí holubi? (Jižní Korea)

 

  
 
Příběh o tom, jak kvůli žárlivosti Čahwi, která jednostranně miluje kolegu Usua, městští holubi tloustnou.
(13. ročník Indie-AniFest 2017)

Čahwi, která je obklopena žárlivými a bouřlivými emocemi, se snaží své pocity vyřešit pomocí neobvyklého plánu. Přestože se na ni nakonec Usu nepodíval, bylo by hezké, kdyby si někdo v publiku pomyslel, že je neobvyklá žena se zelenými vlasy roztomilá.

(Za báječný překlad z korejštiny vděčím Majkiki, která mě zachránila ze spárů Google překladače.)
 

MEZINÁRODNÍ SOUTĚŽ VIDEOKLIPŮ

 

Lei Lei – I Don’t Like the Comics You Drew // Nelíbí se mi komiksy, které jsi nakreslil (Čína, Spojené státy)

 



Yan Dan Wong, Annalotta Pauly – Vulfgang Rainstorme: Semblance (Malajsie, Švédsko)


Yukie Nakauchi – 羊を数える -electric sleeps- (Japonsko)

 

MEZINÁRODNÍ SOUTĚŽ ABSTRAKTNÍCH A NENARATIVNÍCH ANIMACÍ

 

Max Hattler – Divisional Articulations (Hongkong)

 
Německý tvůrce videí a experimentální filmař Max Hattler vytvořil toto dílo ve spolupráci s electro umělcem Lux Prima – alter ego skladatele a producenta Jeana-Gabriela Beckcera.
Opakování a zkreslování provází tuto audiovizuální spolupráci s názvem Divisional Articulations, ve které dochází ke střetu nejasné analogové hudby a geometrické digitální animace v elektronické zpětné smyčce a rodných polích divizionálních artikulací v čase a prostoru.

Podle slov hongkongského animátora a vizuálního umělce čerpá koncept Divisional Articulations z učení Bauhaus umělce Paula Klee a zaměřuje se na vizuální vlivy sahající od konstruktivního umění k pionýru počítačové animace Matrix III (1972), který byl seminárním filmovým experimentem Johna Whitneyho. Film byl režírován Hattlerem a animován týmem šestnácti studentů na City University of Hong Kong’s School of Creative Media, hudba byla vytvořena v Lux Primově studiu ve východním Londýně.

"Toto video je mým vizuálním ztvárněním nejasné analogové hudby hrající ve zpětné smyčce vytvořené Lux Primou. Zvuk a hudba se sráží v elektronické zpětné smyčce, rodných polích divizionálních artikulací v čase a prostoru," sdělil Hattler globálnímu video kanálu Nowness, kde se video poprvé objevilo.
 

Erick Oh – How To Paint Your Rainbow // Jak namalovat vlastní duhu (Spojené státy, Jižní Korea)

 

Zhlédnout můžete krátký trailer k této animaci.

Shunsaku Hayashi – Interstitial (Japonsko)

 


Shunsaku Hayashi je japonský umělec, který se narodil roku 1992, Jeho práce se soustředí převážně na malbu, animaci a experimentální film. Studoval na Goldsmiths University of London jako stážista výměnného pobytu pro nadcházející umělce pod záštitou japonského ministerstva zahraničí. Jeho nedávný snímek vyhrál cenu Golden Horseman (Zlatý jezdec) v kategorii Animovaný film na 28. ročníku festivalu FILMFEST DRESDEN, a byl zařazen do několika mezinárodních soutěží, jako je Tampere Film Festival, Raindance film festival a Ars Electronica. Jeho nedávný experimentální film byl promítán na SIGGRAPH ASIA 2015.

Koji Yamamura – Water Dream / 水の夢 (Japonsko)

 

Krátký snímek animátora Kojiho Yamamury, jehož film Mt. Head byl nominován na Nejlepší animovaný krátký film 75. Academy Awards.

Byl vytvořen pro scénu na příkaz francouzské pianistky Catherine Verhelst a designéra scény Hervé Tougerona. Využívá obrázků a hudby pro vyjádření nouze a vývoje života v oceánu, aby vzdal hold pracím současného amerického skladatele George Crumba. Představen byl během speciální projekce Yamamurových krátkých filmů s názvem Koji Yamamura, Dreams for Right Eye/Left Eye.
 
Ve videu je souhrn autorových výtvorů.

 
To byli všichni letošní soutěžící, kterých není málo. Jeden ani neví, co omrknout dřív!
 
Shrnutí: Anifilm 2018/ 1.- 6. května/ Třeboň/ téma: 3D animace.
Více informací naleznete na oficiálních stránkách festivalu.


Doufáme, že jsme tímto nalákali spoustu čtenářů, nebo alespoň rozšířili obzory těm zvídavějším.
Která animace vás nejvíce oslovila? Podělte se s námi o vaše poznatky do komentářů!

 
​ZDROJ: facebook.com/leafilmfest, imdb.com, berlinale.de, interfilm.de, csfd.cz, koreanfilm.or.kr, frisshusbudapest.com, faaf.tv, randomacts.channel4.com, animac.cat, dciff-indie.org, haifaff.co.il, meshykop.blogspot.cz, movie.daum.net, awn.com, jfdb.jp

FOTO: hancinema.net, imdb.com, broadwayworld.com, koreanfilm.or.kr. faaf.tv, vimeo.com, cargocollective.com, haifaff.co.il, meshykop.blogspot.cz, movie.daum.net, mubi.com, bfi.org.uk, media.cgland.com, logan.tv, animafest.hr, chinafile.com, cartoonbrew.com, animatoon.co.kr

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9