Nihongo benron taikai aneb co vy a japonština?

13:00 | 18.04.2017 ilonad 0
Víte, proč se o tuto akci zajímat? A slyšeli jste o novince, že tentokrát můžete zůstat doma a sledovat online přenos?
maskoti pro letošní ročník Nihongo benron taikai
maskoti pro letošní ročník Nihongo benron taikai FOTO: benron.japan.cz
Při jarní sobotě 22. dubna proběhne v Mramorovém sále pražského paláce Lucerna událost s názvem „Nihongo benron taikai“, která je určena všem, kdo mají zájem o japonský jazyk a mají chuť si vyslechnout rozmanité příběhy studentů japonštiny. Tuto akci nejvíce ocení ti, kteří japonštinu již ovládají aspoň na základní úrovni, ale je to i zajímavý zážitek pro ty, kteří chtějí se studiem japonštiny teprve začít.
 

Proč na akci zavítat jako divák?

V případě, že si myslíte, že vám akce nemůže nic nabídnout, protože jste se neučili japonštinu, tak jste na omylu. Výkony jednotlivých soutěžících vám mohou poskytnout vodítko o tom, kde byste mohli začít se studiem japonštiny. U jména každého soutěžícího je uvedeno, kde daný člověk studoval. A během přestávky se třeba můžete zeptat na jeho názor a podrobnosti ohledně formy kurzu, kterým si prošel. Kromě toho je během pauzy mezi jednotlivými bloky soutěže také připraveno drobné japonské občerstvení
 

Proč na akci zavítat jako soutěžící?

1) Porovnání jazykových schopností
Ti, kteří studují japonský jazyk jako samouci, nebo naopak navštěvují jazykové kurzy, mohou v rámci soutěže změřit síly se studenty japonštiny, kteří mají různé jazykové zkušenosti a odlišná studijní prostředí. Účastníci soutěže mohou volit mezi projevem a psanou esejí odpovídající jejich jazykové úrovni, a ověřit si, jakým způsobem jsou schopni sdělit své myšlenky v japonském jazyce.

2) Zdokonalení projevu 
Pokud jste se této akce nikdy nezúčastnili a uvažujete o podání přihlášky pro příští ročník, tak se určitě přijďte na vlastní oči podívat, jak celá akce probíhá. V případě, že se rozhodnete pro projev, tak to pro vás bude dobrý trénink pro vystoupení před větším publikem. Ale když byste své jazykové schopnosti chtěli raději prezentovat v umírněnější formě, můžete se přihlásit s esejí. Po skončení soutěže všichni účastníci obdrží emailem kratší slovní hodnocení s tipy, jak mohou svou prezentaci v mluvené či psané formě zlepšit.

 
Ukázky z předchozích ročníků

3) Zajímavé věcné ceny
Pro vítěze soutěže nejsou připraveny jenom slovníky či jazykové příručky. Šťastlivci se v minulých letechmohli domů vrátit s televizí nebo letenkou pro cestu do Japonska. (Ceny se však podle kategorií a ročníků soutěže liší.) A dle mého skromného názoru, uvést umístění v soutěži nevypadá špatně ani v životopise.

Pokud byste raději zůstali doma, tak můžete ještě zkusit online přenos 41. ročníku soutěže v japonském přednesu zde. Online vysílání by mělo začít 22. dubna od 12:30h.

Na závěr přeji všem soutěžícím hodně štěstí a divákům pěknou zábavu!

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9