Jambinai: tornádo emocí, které nemine Prahu

17:15 | 05.04.2017 ilonad 0
Mnozí označují hudbu Jambinai za závan čerstvého vzduchu. Skladby s atmosférou, která osciluje mezi jemnějšími tóny smutku a dravými tóny vzteku a ryzí energie, vynesly této jihokorejské skupině několik ocenění a velkou chválu od deníku The Guardian.
Sim Eun-yong hrající na geomungo
Sim Eun-yong hrající na geomungo FOTO: www.palacakropolis.cz
Již příští středu 12. dubna se vám v Paláci Akropolis představí jihokorejská skupina Jambinai, která za své debutové album „Différance“ obdržela cenu „Best Crossover Album“ v roce 2013. Toto několikačlenné uskupení, které v minulém roce získalo ocenění „Best Group of the Year“ v rámci KBS Traditional Music Awards, hraje post-rock říznutý lidovými melodiemi s kořeny na korejském poloostrově. Právě skrze tuto ojedinělou syntézu se Jambinai snaží v novém světle představit tradiční korejské hudební nástroje jako piri (flétna z bambusu), haegeum (připomínající housle), geomungo (korejská obdoba citery), jejichž tónům běžný člověk dávno odvykl.

Podle britské nahrávací společnosti Bella Union, temněji laděná hudba Jambinai nachází inspiraci v pocitech izolace a vzteku, které mladá generace cítí v souvislosti s konzervativními silami, jež usilují o určitou kontrolu společnosti. Na třech albech jihokorejských hudebníků se však najdou také pozitivně přičíslé skladby, čemuž dává za pravdu skladba „Deus Benedicat Tibi“ s poselstvím, že každý je králem svého vlastního příběhu a tvrdého života.

Londýnské vystoupení této skupiny zhodnotil deník The Guardian těmito slovy: „Strhující, neočekávaná show s hudebníky, kteří mají naprostou kontrolu nad svými nástroji a muzikou. Jejich hudba je nadupaná nezkrotnou energií, přičemž dochází k neustálým změnám v intenzitě a náladě skladeb.“ Pokud chcete na vlastní uši zažít pražský koncert Jambinai, tak na vás čekají lístky na stání za 300 Kč a lístky k sezení (na balkóně) za 350 Kč.

Přejeme příjemnou zábavu!

  
Skladba o nevědomých ztrátách                        Sklaba inspirovaná tragédií Sewol

Další videoklipy naleznete na oficiálním YT kanále Jambinai.

ZDROJE: bellaunion.com, en.wikipedia.org, instagram.com/jambinai, palacakropolis.cz

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9