Bubnování s harmonií mužského a ženského elementu

15:45 | 21.04.2017 ilonad 0
Buben changgo "promlouvá jazykem" vysokých a nízkých tónů, což je někdy přirovnáváno k harmonii mužského a ženského elementu. V čem toto kouzlo tkví?
hra na buben changgo
hra na buben changgo FOTO: screenshot - vimeo.com/1499647...
Buben changgo, jehož existence je doložena písemným záznamem z doby vlády krále Munjonga (11. století), patří do repertoáru tradiční korejské hudby. Tento buben, který je znám také pod označením janggujanggo nebo seyogo, má tvar přesýpacích hodin a vyrábí se nejčastěji z dřeva topolu nebo paulovnie. Ta tělesu propůjčuje lehkost a díky své dobré rezonanci vytváří ten nejkrásnější zvuk.

V duté dřevěné konstrukci se nachází jorongmok, který svou šířkou určuje, jak buben bude znít. Dvě hlavy bubnu jsou přetažené různou zvířecí kůží, což způsobuje, že vydávané tóny se liší výškou a barvou. Pravá strana bubnu (chae), která je pokryta tenčí (koňskou nebo psí) kůží, vydává vyšší tóny, zatímco levá strana (book) je pokryta tvrdší kůži (z krav, koní nebo jelenů) a vyluzuje nižší tóny.



Na buben se hraje v sedě (často se zkříženýma nohama), nebo jej bubeník může mít pověšený za popruh přes rameno a pohybovat se s ním, nebo tančit. K bubnování se používají bambusové paličky yeolchae a gungchae s kulatým koncem z paroží nebo břízy, ale hudebník může pro vybubnování nízkých tónů použít i holou ruku.

Začínající bubeníci rozhodně přivítají to, že každý tón, který changgo může vydat, je reprezentován zvukomalebným slovem. Changgo je především doprovodným hudebním nástrojem, jelikož za starých časů byly skladby uzpůsobené pro hru 4 nástrojů (buben changgo, velký gong jing, malý gong kkwaenggwari, velký buben buk), ale není nezvyklé jej použít i pro sólová vystoupení pro jeho schopnost produkovat velmi různé tóny.

 

Pokud byste chtěli získat netradiční hudební zážitek, tak právě od soboty 22. dubna máte možnost zúčastnit se pražského workshopu hry na buben changgo, který pořádá King Sejong Institute. Kurz, který vede Mjunghjun Park, je koncipován ve 2 blocích – pro začátečníky a mírně pokročilé. V rámci kurzu se můžete zapsat i jen na jednu hodinu nebo na celý šestidenní cyklus, přičemž vše je ZDARMA!
 
Zájemce prosíme, aby posílali své příhlášky na:  sejong@ff.cuni.cz
Oficiální pozvánku najdete zde

Rozvrh kurzu:
Ukázka hráčů na changgo
 

ZDROJ: en.wikipedia.org (x), mim.be (x)
FOTO: vimeo.com (x), Tonio Vega / flickr.com (x), William Murphy / flickr.com (x),
commons.wikimedia.org (x)

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9