Krevetové lupínky

12:00 | 30.10.2013 Mei 7
Krevetové smažené krekry vyrobené ze škrobu a dalších dochucujících přísad, jsou populárním občerstvením v některých částech jihovýchodní Asie.
Krevetové lupínky jako příloha
Krevetové lupínky jako příloha FOTO: wikimedia.org
Původně pocházejí z Indonésie, kde jsou známé jako krupuk nebo kerupuk. V Malajsii se jim říká keropok a na Filipínách pak kropek. Dokonce i v Nizozemsku jsou známé jako kroepoek, díky jeho koloniální souvislosti s Indonésií a pak také v Surinamu, další nizozemské kolonii. V Číně se jim říká xia pian (虾片 "krevetové čipsy") a ve Vietnamu jsou známé pod názvem bánh phồng tôm.
 
V Evropě jsou známé jako Krabbenchips (krabí chipsy) v němčině, chips de crevettes ve francouzštině nebo nuvole di drago (dračí oblaka) v italštině. U nás se jim říká prostě krevetové chipsy nebo krevetové lupínky.
 
Asi největší škálu krevetových lupínků mají v Indonésii. Termín krupuk zde ukazuje na relativně velké lupínky, což jsou právě ty krevetové, zatímco kripik poukazuje na ty menší, u nás známé většinou jako obyčejné brambůrky (chipsy).
 
Existuje mnoho variací, z nichž jsou mnohé vyrobeny ze směsi škrobu a mořských plodů (krevety, ryby, chobotnice atd.). Občas jsou ale také z rýže, ovoce, ořechů nebo zeleniny.


Lupínky před smažením

V dnešní době už se do krevetových lupínků v Asii přimíchává i potravinářské barvivo, takže můžeme nalézt lupínky čistě bílé, světle růžové, zelené či modré.
 
U nás je můžeme zakoupit v čínských restauracích již hotové, nebo v asijských obchodech či orientálních potravinách nehotové. Ty jsou v balíčku, z nějž si je doma vyndáme a sami osmažíme v oleji. Je to jednoduché. Vezmeme několik lupínků a vhodíme je do rozpáleného oleje. Lupínky se ponoří a začnou bobtnat. Za pár sekund se mnohonásobně zvětší a nafouknou a vyplavou na hladinu. Pak je ihned vyndáme, než začnou hnědnout.



ZDROJE: wikipedia.org
FOTO: wikimedia.org

 

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9