Sladký korejský nápoj Sikhye

12:30 | 04.10.2013 Mei 4
Sikhye (식혜) je tradiční korejský nápoj vyrobený z práškového sladu ječmene (yeotkiereum 엿기름) a rýže. Jeho chuť je sladká. Převažuje jemná chuť pocházející z ječného sladu.
Sikhye
Sikhye FOTO: randomwire.com
Sikhye je tradiční korejský sladký rýžový nápoj a podává se obvykle po každém jídle. Je známo že sikhye pomáhá trávení a léčí ucpaný žaludek. Nápoj je vyroben pouze ze sladu, cukru a rýže. Má velmi jemnou a čistou chuť, která se skvěle hodí po velkém jídle.
 
Pokud si chcete sikhye připravit doma, budete potřebovat sladový prášek, který najdete v korejských obchodech a také rýžovar. Pokud ho nemáte, můžete použít i hrnec a vařit rýži na varné desce.
 

 
Ingredience:
 
  • 1 hrneček krátké (korejské) rýže
  • 1 ½ hrnku sladového prášku
  • 21 hrnků (5 litrů) vody (10 hrnků (2,5 litru) teplé vody)
  • 2 hrnky cukru krupice
  • Piniové ořechy na ozdobu 
 

Návod na přípravu:
 
Smíchejte ve velké míse sladový prášek s 10 šálky teplé vody. Pořádně promíchejte, aby tam nebyly žádné velké kusy a nechte nejméně 2 hodiny odstát, dokud si všechno nesedne na dno.
 
Pořádně umyjte hrneček krátké rýže a dejte ji do hrnce se silným dnem či do vařiče. Přilijte 1 šálek vody. Na hodinu ji namočte pod zavřeným víkem. Hrnec přiveďte k varu na mírném ohni po dobu 10 minut. Poté víko otevřete a rýži promíchejte. Po dobu dalších 10 minut ji opět vařte na mírném ohni. Vznikne krásná načechraná rýže.
 
Pouze čirou tekutinu ze sladového prášku nalijte do rýže. Je dobré použít síto (jemný cedník). Dále přidejte 1 hrnek cukru. Zamíchejte a nastavte rýžovar na „teplý“ a nechcete po dobu 4 - 5 hodin. Dbejte na to, abyste nezapnuli funkci „vařit“. Důvodem pro nastavení „teplý“ je kvašení rýže tak, aby se škrob z rýže přeměnil na cukr. Kdyby se rýže začala vařit, kvasící proces se zastaví.
 
Po 4 hodinách zkontrolujte, zda je rýže fermentovaná nebo ne. Je-li fermentovaná, tak bude několik zrnek rýže plavat na vrchu tekutiny.
 
Vezměte opět velkou nádobu a síto a tekutinu s rýží přeceďte. Rýži v cedníku potom dobře propláchněte ve studené vodě. Poté ji dejte stranou do uzavíratelné misky, přidejte trochu studené vody a dejte do chladničky.
 
Tekutinu z rýže dejte do velkého hrnce a přidejte druhý hrnek cukru a pořádně promíchejte. Pokud chcete, můžete přidat více cukru. Hrnec přiveďte k varu. Poté odstraňte pěnu, která pluje na povrchu vroucí tekutiny.
 
Po vychlazení přelejte tekutinu do sklenice či lahve a udržujte ji v chladu (v lednici).
 
Pije se za studena z misky s kopečkem rýže a s několika piniovými oříšky jako ozdobou těsně před podáváním.
 
Pokud chcete, můžete k nápoji přidat drcený led vyrobený z sikhye kapaliny.
 

 
ZDROJE: maangchi.com, kimchicrew.com, allrecipes.asia, globetrotterdiaries.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9