Čínský čajový obřad - Gong Fu Cha (kung-fu čcha)

16:00 | 07.01.2014 Jedi 8
Není pochyb o tom, že osvěžující nápoj ze sušených čajových lístků je v Číně nejrozšířenějším a nejoblíbenějším prostředkem k uhašení žízně. S šálkem čaje Číňané začínají i končí svůj den, pracují i odpočívají.
Gong Fu Cha vybavení
Gong Fu Cha vybavení FOTO: ateatime.com
Bez osvěžujícího čaje si nedovedou svůj život ani představit a možná i proto jsou čajovny nejnavštěvovanějšími místy v Číně. Číňané čaj popíjejí nejen jako běžný každodenní nápoj, ale umí si ho také plně vychutnat během specifického čajového rituálu Kung Fu Cha. Na rozdíl od precizního japonského čajového obřadu čanoju, který je proslulý svými přísnými a přesně stanovenými principy a pravidly, je čínský obřad více neformální a uvolněnější. Odráží tak taoistické vnímání přirozeného plynutí dějů a věcí. Jak pravil John Blofeld: „Duch čaje je jako duch Tao. Spontánně plyne, toulá se a nenechá se potlačit.“ Při Kung Fu Cha se celá pozornost nesoustředí na samotné provádění obřadu, ale přímo na čaj. Jedná se vlastně o malou oslavu samotného čaje, kdy je čaj středem pozornosti a všichni opěvují a vyzdvihují jeho chuť a vůni. Rituál je založen na výběru kvalitního nádobí a pečlivé přípravě nápoje s použitím těch nejvhodnějších a nejvybranějších čajových lístků. Důležité je, abychom chvíle strávené u šálku čaje během obřadu Kung Fu Cha prožili ve společnosti milých a stejně naladěných přátel. Jedině tehdy můžeme vše nechat příjemně plynout a užít si dokonalou relaxaci s lahodným nápojem z čajových lístků.


 
Tradice pití čaje trvá v Číně více než čtyři tisíce let. Za tu dobu ušel způsob pití tohoto nápoje dlouhou cestu. Čajové lístky se povařovaly, později se nápoj připravoval zalitím čajového prášku. Oblíbené bylo i dochucování čaje různými přísadami jako je sůl, zázvor, ocet, cukr či mléko (tak jako je dodnes zvykem v Tibetu). Obecně je však v Číně zastáván názor, že jakékoliv upravování nápoje prostřednictvím rozmanitých přísad ničí jemnou a vyváženou chuť a aroma čajových lístků. Později Číňané přešli na v současné době nejběžnější způsob přípravy prostým zalitím lístků vodou přiměřené teploty. Původ rituálu Kung Fu Cha můžeme najít v dávné minulosti, kdy se čínští myslitelé společně scházeli u šálku kvalitního čaje a rozjímali o záhadách světa, o jeho kladných a stinných stránkách a debatovali o nevyzpytatelných cestách osudu filozofů. Tato setkání se obvykle odehrávala v pečlivě upravovaných rozlehlých bambusových hájích nebo okouzlujících čajových zahradách, kam si myslitelé sami přinášeli své vlastní pečlivě vybrané čajové nádobí. Posezení s příjemnými společníky jim přinášelo postupné uvolnění, zatímco čaj odplavil z jejich mysli a těla všechnu únavu a  zármutek. Výraz kung-fu v překladu z čínštiny znamená „umění dělat věci dobře“ nebo také „zhotoveno s neobyčejnou zručností a péčí“. Hovoříme-li o čínském čaji, má tento výraz dvě významové roviny. Jednak označuje způsob precizního zpracování čaje, při kterém se zachovává dokonalá celistvost lístků a tím i vysoká kvalita, jednak tímto termínem rozumíme specifický rituál přípravy čajového nápoje, který pochází z období vlády dynastie Ming. Ale v souvislosti s čajovým rituálem znamená kung-fu také „uvolnění“ či „vychutnání“. Z toho vyplývá, že čínský čajový obřad Kung Fu Cha zahrnuje nejen zručnou přípravu čaje, ale také popíjení nápoje určeného pro chvíle naprostého uvolnění.


 
Tradiční čínský čajový obřad Kung Fu Cha může být skutečně vysoce vkusnou událostí a neobyčejným duchovním zážitkem. Je vhodný především pro přípravu jakostních oolongů, z nichž lze získat velmi silný nápoj jedinečného aroma. Jedná se však o velice elegantní a jednoduchý způsob, jak připravovat jakýkoliv druh čaje, s čímž puristé nemusejí souhlasit. Soupravy čajového nádobí pro tento obřad se obvykle skládají ze dvou konviček – na nápoj a jeho přebytky, popřípadě na přebytečnou vodu, několika miniaturních šálků a dvou podnosů pro šálky a konvičku. Někdy sada obsahuje také podšálky, dózu na sušené čajové lístky a velkou mísu krytou víkem s otvory, která slouží k nahřívání, odlévaní či odkapávání čaje. V čajové soupravě na Kung Fu Cha se někdy objevují i rozličné pomocné nástroje jako bambusová lžička na čaj, tyčka na uvolnění ucpaného hrdla konvičky či kleštičky určené k manipulaci s horkými šálky, popřípadě k vyjmutí čajových lístků z konvičky, které si pak hosté mohou prohlédnout. Konvička a šálky bývají nejčastěji vyrobeny z neglazované isingské hlíny, která je proslulá svými vynikajícími vlastnostmi, jež ji předurčují právě pro přípravu tak ušlechtilého nápoje jako je čaj.
 
Podávání čaje ve stylu Kung Fu Cha začíná nasypáním hojného množství čajových lístků do vyhřáté konvičky až je zaplněná přibližně z jedné třetiny. Poté se lístky poprvé zalijí téměř horkou vodou, která se okamžitě vylévá. Účelem je propláchnutí a prohřátí lístků. Odstraní se tak drobné nečistoty jako je prach a nevytříděné snítky a čaj se připraví pro následující nálevy, které tak získají jemnější a lahodnější chuť. Poté se konvička opět naplní vodou stejné teploty jako poprvé. Přibližně po jedné minutě se s konvičkou jemně zakrouží a nápoj se opatrně rozlije do jednotlivých šálků. Způsob nalévání nápoje je velmi důležitý. Protože se obvykle plní několik šálků, je třeba nalít do každé nádobky nejprve jen malé množství čaje a postupně přilévat každému stejně. Jen tak budou všichni popíjet nálev shodné chuti, vůně i teploty. Ten, kdo čaj nalévá, tak vyjadřuje svoji úctu nejen k hostům, ale i čaji. Po vypití prvního nálevu se lístky v konvici opět zalijí a doba louhování se prodlouží přibližně o patnáct vteřin. A tak se děje minimálně ještě jednou. Říká se, že čaj chutná po každém zalití trošku jinak – první nálev je nejvyzrálejší a má v sobě příslib následujících nálevů, čaj podruhé zalitý je nejsilnější a čaj připravený z potřetí louhovaných lístků je prý nejsladší. Vždy je však důležité vychutnat si tento příjemný nápoj s jistou pozorností a slastí. Pak ucítíte, jak z vás čaj snímá břímě starostí a smutků a vy na jeho křídlech odlétáte do čajového království okouzlujících chutí a vůní.  

Na závěr ukázka:


FOTO: ateatime.com, tealeaves.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9