Čajové zvyky z různých zemí

11:45 | 28.06.2018 Jedi 1
Říká se: „Jiný kraj, jiný mrav“ a pití čaje není žádnou výjimkou. Každá země má jiný způsob přípravy tohoto nápoje a čaj tak odráží nejen odlišné kulturní tradice jednotlivých zemí.
Čaj milují v mnoha národech
Čaj milují v mnoha národech FOTO: darjeeling.cz
Ale také rozličné chutě mlsných jazýčků obyvatel z různých koutů světa. Přibližme si alespoň nejzajímavější z nich.
 
Maroko
 
V Maroku se pije silný čaj ochucený hojným množstvím cukru a snítkami máty klasnaté. Výborně uklidňuje trávení a doplňuje tak exotický marocký jídelníček, který se obvykle skládá z vydatného dušeného jehněčího masa, kuskusu a spousty různých oříšků, meruněk a datlí. Kdo navštívil Maroko ví, že ulice ožívají až po setmění, a tak čaj jako oblíbený životabudič najdete téměř na každém kroku. Maročané s oblibou říkávají, že správný čaj by měl být trpký jako smrt, sladký jako život a něžný jako láska. Pohostinnost srdečných obyvatel této země je proslulá a nemělo by vás proto překvapit, když před vás v marocké domácnosti při návštěvě automaticky postaví sklenici se silně aromatickým čajem.
 
Chcete-li podávat čaj stejně jako v Maroku, potřebujete tradiční mosazný podnos se třemi nožičkami nazývaný „sinya“ a k němu další menší tác s dózami na čaj, mátu a cukr. Voda k vypláchnutí konvice a následnému zalití čaje se obvykle vaří v samovaru nebo mosazné varné konvici. Nezbytnou přísadou jsou mátové lístky, které dávají nápoji jeho charakteristickou chuť a vůni osvěžujícího mentolu. K marockému čaji je nejvhodnější používat mátu klasnatou, Maročané ji říkají „nana“ a pod stejným názvem ji obvykle seženete i v českých prodejnách. Chuť této máty je jemnější a sladší a vhodněji doplňuje zelený čaj. Maročané preferují čajové lístky dovážené z Číny, tradičně se používá Gunpowder.


 
Příprava marockého mátového čaje není složitá. Do čajové konvičky nasypete zelený čaj, nejlépe Gunpowder, v množství jedna čajová lžička na jeden šálek vody. Zalijete lístky vodou přiměřené teploty tak, aby byly ponořeny. Počkejte až se rozvinou a vodu okamžitě vylijte – odstraní se tak jemné nečistoty a prach, lístky se ohřejí a připraví na hlavní zalití. Poté na čajové lístky položte kostky cukru – obvyklé množství je okolo pěti kostek na jeden předpokládaný šálek nápoje. Přelijte cukr a čajové lístky dostatečně teplou vodou. Nakonec do konvice vložte několik snítek osvěžující máty a po několika minutách můžete do skleniček nalévat silně vonící nápoj nevšední chuti – zpočátku se vám může zdát přeslazený, ale jistě jej budete brzy, stejně jako Maročané, považovat ze velmi lahodný. V kombinaci s posezením na pohodlném ručně tkaném koberci se zdobnými orientálními vzory se jedná o kombinaci vskutku pohádkovou.
 
Rusko

 
„Extáze – to je sklenice plná čaje a kousek cukru v ústech.“ Výrok proslulého spisovatele Alexandra Sergejeviče Puškina nám o ruském způsobu pití čaje hodně vypovídá. Rusové ho obvykle pijí dost silný a slazený, někdy jej srkají přímo přes kostku cukru vloženou do úst. Tento národ patří k velkým obdivovatelům a náruživým pijanům čaje. V zemi, která je proslulá krutými mrazy a nepřízní počasí, je čaj příjemným prostředkem k zahřátí a udržení dobré nálady. Není proto divu, že se ho zde vypije opravdu nevídané množství. A jak praví staré ruské přísloví: „Tam, kde mají dobrý čaj, se pije méně vodky.“
 
Rusové se významně zapsali do čajové historie – použitím samovaru výrazně obohatili paletu rozličných způsobů přípravy tohoto nápoje. Samovary s bublající vodou najdete na místech, kde byste je ani nečekali – mimo jiné i v železničních vagónech. Tato speciální nádoba bývá tradičně vyrobena z mosazi nebo bronzu, setkáte se však i se samovarem nerezovým. Po celý den udržuje horkou vodu pro přípravu čaje. Na horní části nádoby se v malé konvičce ohřívá silný koncentrát z čajových lístků. Má-li někdo chuť na šálek povzbuzujícího nápoje, nalije se do skleničky trošku této silné čajové esence a doplní se teplou vodou, která vytéká z kohoutku v dolní části samovaru, kde je uložen válcovitý komínek, který je u klasických samovarů vytápěn dřevěným uhlím. Rusové jsou zvyklý popíjet horký nápoj ze skleniček v ozdobných kovových, někdy stříbrných, držáčcích. Nápoj si dochucují citronem, cukrem, mlékem a někdy dokonce i pro nás nezvyklou marmeládou či kandovaným ovocem.
 


Ačkoliv se samovar na území Ruska používá již několik staletí, dodnes patří k oblíbeným vybavením domácností a nejedna rodina se může pochlubit skutečně mistrovsky zdobenými kousky. Samovar je pro Rusy nejen symbolem pohostinnosti, ale i oblíbeným svatebním darem. Pro svoji nevšednost se stal jedním z nejčastěji kupovaných turistických suvenýrů. Samovar v sobě skrývá kousek z duše nezdolného ruského národa.
 
Indie
 
Indie patří spolu s Čínou a Japonskem ke třem nejvýznamnějším čajovým oblastem na světě. Překvapující je proto fakt, že čajový průmysl se zde rozvinul teprve před necelými dvěmi sty lety. Vznikl s příchodem kolonizátorů a jeho zrod byl doprovázen především britskou ziskuchtivostí. Z Indie se vyvážely tuny čaje do Evropy a Ameriky, kde uspokojovaly chutě náruživých čajomilů a trh tak zdárně prosperoval. Britové však do Indie nepřinesli pouze pěstování čajovníkových keřů, ale také způsob popíjení a samotné přípravy nápoje, která se v mnohém  liší od tradiční japonské nebo čínské. Čaj se popíjí zásadně s mlékem a obvykle silně proslazený – stejně jako je zvykem ve Velké Británii.
 
Zakoupit šálek čaje pro osvěžení není v Indii žádný problém – setkáte se s ním doslova na každém rohu. Celé ulice jsou posety všudypřítomnými prodavači tohoto nápoje. Říká se jim „čajvála“ a jsou tradiční součástí atmosféry indických měst. Často bývají obklopeni houfem zákazníků, kteří si v podřepu vychutnávají ten svůj šálek čajového osvěžení a v naprostém klidu sledují ruch přeplněných indických ulic. Nápoj se podává vždy horký, což může být v zemi s tak teplým podnebím poněkud zarážející. Kdo však takové popíjení vyzkoušel uzná, že není lepšího způsobu, jak v parném počasí zahnat žízeň, než šálek horkého čaje, který odplavuje únavu a přináší nesmírné osvěžení.


 
Mimo běžného čaje s mlékem a cukrem je tradičním indickým nápojem Dáta Masala, někdy zvaný také prostě Chai, což je originální kombinace čaje, medu, mléka a výrazně aromatického koření. Mléko a čaj dávají nápoji překrásnou krémově  béžovou barvu a směs koření nápoji propůjčuje okouzlující aroma. Dáta Masala svojí euforickou chutí příjemně překvapí nejednoho čajomila. Koření je nejpodstatnější složkou čaje, která mu dává charakteristické vlastnosti. Vždyť Masala znamená do slova a do písmene koření. Stejně jako recept na nápoj, tak i čajová směs existuje v různých variantách, obvykle však obsahuje drcenou skořici, nakrájený a sušený zázvor, celý hřebíček, celý bílý pepř a semena kardamonu. Koření v této jedinečné kombinaci má prohřívací efekt, a proto účinně odežene nachlazení, stejně tak pomáhá i při léčbě onemocnění horních cest dýchacích a zmírňuje trávicí obtíže. Lahodná Dáta Masala vás v chladném ránu spolehlivě zahřeje a dodá energii pro celý náročný den. Není divu, že ji Indové popíjejí s takovou chutí.
 

FOTO: veggiekitchen.org, picsfab.com, rosafrei.photoshelter.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9