Indické oslavy boha Ganéši

00:45 | 14.09.2018 Kali 4
Po celé Indii se každý rok rozběhnou desetidenní slavnosti na oslavu narozenin jednoho z nejznámějších hinduistických bohů, Ganéši. Jak tyto oslavy probíhají a kdo vlastně Ganéša je, se dozvíte v dnešním článku.
Ovoce jako obětní dary na uctění Ganéši
Ovoce jako obětní dary na uctění Ganéši FOTO: Thejas Panarkandy / flickr.com
V Indii s ekaždý rok slaví desetidenní svátek na počest narození  hinduistického boha Ganéši - Ganesh Chaturthi (známé též jako Vinayaka Chaturthi).  

Už stovky let připadá datum začátku oslav na čtvrtý den měsíce Bhadrapada hinduistického lunárního kalendáře, tedy na období mezi srpnem a zářím v gregoriánském kalendáři. Přestože se slaví po celé Indii, domovem tohoto festivalu je hlavně stát Maháráštra (stát na západě Indie, ve kterém se nachází například Bombaj).

Během desetidenního svátku, který se slaví jak v chrámech, tak i na ulicích či v domech, se zpívají védské chvalozpěvy, odříkávají se hinduistické texty a obětuje se bohu (například různé druhy ovoce, panchakajjaya, sladké modaky nebo červené květy ibišku).


Ganéša vracející se zpět do moře na konci svátku​

Rovněž se staví a aranžují pandaly - dočasné svatyně, hrající všemi barvami na uctění právě Ganéši. Přípravy začínají už měsíc dopředu a jsou financovány dobrovolnými příspěvky.

V domovech se připravuje místo na murti - sošku boha (v tomto případě Ganéši), kterou si rodiny objednají od místních řemeslníků. Místo, kde bude murti vystavena, se zdobí květinami a dalšími barevnými ozdobami.

Ganesh Chaturthi ale není jen o modlení. Jeho důležitou součástí jsou také modaky - sladkosti ve tvaru knedlíčků, připravované buď z rýžové nebo pšeničné mouky, plněné nastrouhaným jaggery (indický hnědý cukr z mízy palm), kokosem a sušeným ovocem, které je pro tyto slavnosti typické. Modaku se kupuje vždy vždy 21 kousků. Další sladkostí podávanou v tomto období je například karanji (sladko-slané plněné kapsičky).


Slaských modaků je na talíři vždy 21 kousků

Slavnosti končí posledním, tedy desátým dnem, kdy jsou sochy a sošky Ganéši doprovázeny davem lidí za zvuků hudby a zpěvů do řeky či moře. Tam se s bohem lidé rozloučí a věří, že se navrátí zpět na horu Kailas (nejposvátnější tibetská hora) ke svým rodičům Šivovi a Parvátí.

Krom Indie se Ganesh Chaturthi slaví také v Thajsku, Kambodže, Indonésii, Afgánistánu, Nepálu nebo Číně.

A kdo vlastně Ganéša je?
Ganéša je jeden z hlavních bohů hinduismu a patří k těm nejoblíbenějším, díky čemuž je známý i v západní kultuře.  Je synem boha Šivy, jednoho z nejdůležitějších hinduistických bohů a jeho manželky Parvátí, známé též jako Durga nebo Kálí.



O Ganéšově zrození existuje mnoho legend, nejznámnější z nich je ale tato:
Legenda  vypráví o tom, že Ganéšu vytvořila Parvátí při koupeli pomocí špíny ze svého těla a postavila jej jako stráž před koupelnu. Když se Šiva, který před tím odešel, vrátil domů, Ganéša ho neznal a proto mu nedovolil do koupelny vstoupit. Rozzuřený Šiva urazil Ganéšovi hlavu. Když se to dozvěděla Parvátí, byla velmi rozzlobená a nakázala Šivovi, aby Ganéšu opět oživil. Šel pro něj najít novou hlavu. První hlava, na kterou narazil, byla právě sloní.

Jelikož se toho do velké sloní hlavy hodně vejde, je Ganéša bohem vzdělávání, moudrosti, literatury, písma a krásných umění. Je ochráncem studentů, mudrců, kupců a všech, kdo při své práci musí dobře myslet. Krom toho je vzýván za účelem odstraňování překážek, hlavně na počátku všech důležitých věcí a činů, jako jsou stavba domu, cestování, psaní knihy, ale také pro obdržení paranormálních sil a schopnosti rozlišování.


Šiva, Parvátí a jejich synové Ganéša a Skanda (ještě chybí třetí syn Hanuman - s opičí hlavou)

Existuje spoustu zobrazení Ganéši, v drtivé většině ale vypadá takto:
Má menší zavalitou postavu a velký pupek symbolizující štědrost přírody a vyrovnanost. Má čtyři ruce (představují mysl, ego, intelekt a svědomí) - nejčastěji v nich drží sekeru, bič, lotosový květ a čtvrtou rukou pak žehná, občas také drží misku se sladkostmi.

Jeho velké uši symbolizují schopnost naslouchat lidem, zahnutý chobot odkazuje na schopnost odlišit skutečnost od iluze a jeden delší kel zase schopnost překonat veškeré formy dualismu. Ganéša obvykle sedí, jsou ale i stojící verze - vždy má však jednu nohu v jiné poloze než druhou. Většinou je jedna zvednutá a druhá na zemi naznačující důležitost žití.

Ganéša se po světě dopravuje pomocí svého „vozidla“ myši. Často je vyobrazena spolu s ním se sedlem na hřbetě. Často také jí bonbóny z misky.


Ganéša v jedné ze svých nejobvyklejších podob

 
ZDROJE: wikipedia.org, indiatoday.in,
FOTO: Suriyan sai/ wikipedia.org, Anupama / flickr.com, ​sandeepachetan.com travel photography / flickr.com, Enrico Sola / flickr.com, VedSutra / wikimedia.org, , Keijona / wikimedia.org
Chris / wikimedia.orgSrivatsan / wikimedia.org

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9