Příprava čaje

20:30 | 29.11.2013 Jedi 1
Jeden jediný šálek čaje v sobě skrývá prchavé kouzlo dokonalého souznění přítomnosti a minulosti, reality a fantazie. Pití čaje učí trpělivému a klidnému naslouchání všem moudrostem světa ukrytých hluboko v nitru.
Čaj
Čaj FOTO: teacouncil.net
Čajovými lístky se můžete nechat unášet na křídlech rozličných chutí i vůní. Čaj má v sobě kouzlo jedinečnosti, kterým překračuje všechny hranice času i prostoru a podle toho bychom s ním měli zacházet – s láskou, pečlivostí a úctou. Jedině touto cestou dosáhneme opravdového umění čaje, jež je – řečeno slovy Johna Blofelda – „silně poetické, a proto vede intuitivně k pochopení důvěrného vztahu se živými bytostmi, potoky, stromy a horami“.
 
Výjimečný nápoj vyžaduje výjimečnou přípravu. Chcete-li pít čaj průměrné chuti, nemusíte věnovat jeho zpracování příliš pozornosti. Šálek skutečně kvalitního a příjemného nápoje však vyžaduje speciální přístup a křehkost čajových lístků si zaslouží veškerou vaši pozornost a pečlivost během přípravy. Jedině tak budete odměněni chutí a vůní odpovídající vašim představám. Hlavní roli při přípravě dobrého šálku čaje hraje množství a kvalita čajových lístků, množství, kvalita a teplota vody a doba louhování čaje. Nejeden nezkušený pijan čaje se nechal odradit hořkostí čaje způsobenou přespřílišnou dobou louhování nebo příliš horkou vodou. Místo očekávané lahodnosti pak jeho chuťové buňky překvapil nápoj chutnající jako nepříjemná hořká medicína.
 
Zcela zásadní roli hraje při přípravě čaje voda. Nepodceňujte proto její kvalitu – nemá cenu kupovat nejkvalitnější čaje, jestliže k přípravě nápoje použijete zcela nevhodnou vodu. Ideální je připravovat čaj z vody, která pochází ze stejné oblasti jako čajové lístky, pro většinu čajomilů však zůstává takový způsob přípravy pouhým snem. Úspěch vám v našich podmínkách zaručí použití balené pramenité vody či filtrované. Chutný nápoj lze připravit i z vody z běžného vodovodu, ne však z teplé. Podstatné je, aby voda byla vždy čerstvá a obsahovala vyvážené množství nerostných látek – ani příliš málo, ani příliš mnoho. Vody s nízkým obsahem minerálů dávají chuťově velmi nevýrazný čaj a z tohoto důvodu je pro přípravu čaje naprosto nevhodná voda destilovaná. Stejně jako čaj má voda mnoho chutí, proto trpělivě hledejte tu, která nejlépe podtrhne vlastnosti vámi vybraného čaje. Správná voda vytváří z čajových lístků nápoj, který nechutná mdle, chemicky ani nepříjemně.
 


Ale ani kvalitní voda vám nezaručí lahodnou chuť nápoje, jestliže ji pro přípravu nápoje zahřejete na naprosto nevhodnou teplotu. Každý typ čaje je jedinečný a vyžaduje jinak teplou vodu, aby jeho mimořádné vlastnosti nezůstaly skryty. Z počátku může být těžké, odhadnout teplotu vody, proto je příjemné mít po ruce jako pomocníka jednoduchý teploměr. Zanedlouho však každý čajomil získá šestý smysl, díky kterému snadno určí odpovídající teplotu vody. Pokud si však stále nejste jisti, můžete se řídit návodem čínského mistra v přípravě čaje Lu Jü, jehož slova se v Èínì stala nezpochybnitelným pravidlem: “Začne-li se voda vařit, tvoří se na hladině bublinky podobné rybím okům a ozývá se slabé šumění. Pak voda začne zurčet jako horská bystřina a u okraje se objeví šňůra perel, to je druhá fáze varu. Nakonec začne hlasitě klokotat, to je třetí fáze varu.“
 
Vhodnost teploty vody závisí na tom, jakým stupněm fermentace čajové lístky prošly. Obecně platí, že čím méně je čaj fermentován, tím nižší musí být teplota vody, kterou je zalit a naopak – čím vyšší stupeň fermentace, tím teplejší voda musí být. Obzvláště u zeleného čaje platí, že listy zalité chladnější vodou dávají chutnější nápoj, protože jsou připravovány jakoby v páře, neztrácejí aroma a nehořknou. Nižší teplotu také vyžadují všechny čaje, jejichž povrch je pokryt jemným bílým chmýřím. Čaje typu oolong jsou fermentovány více, a proto je nezbytné spařovat je vodou přiměřeně teplejší. Nejvíce fermentovaný černý čaj musí být zalit téměř vařící vodou, která na rozdíl od čaje zeleného a oolongů, neničí jeho chuť a vůni.
 

druh čaje         teplota vody           fáze varu vody
černý čaj           95 – 100 °C              voda bouřlivě bublá
oolong               80-95 °C                  voda zurčí a tvoří sloupce bublinek
zelený čaj          60-76 °C                  ve vodě jsou rozptýleny drobné bublinky, voda šumí  
 
 
Mezitím než se voda ohřeje, můžete nachystat čajové lístky. Jejich množství závisí na druhu čaje, ale i na tom, jak silný nálev připravujete. Protože se od sebe rùzné druhy čaje liší velikostí lístků, a tak stejný objem neobsahuje jejich stejné množství, není příliš spolehlivé odměřovat čaj na lžičky. Chcete-li být opravdu precizní, odvažujte lístky podle přesně stanoveného dávkování. Obecně však můžete počítat jednu čajovou lžičku na jeden šálek o objemu 150 ml, na konvičku je potom nutné přidat jednu čajovou lžičku navíc. Lístky vkládáme do konvičky nebo šálku. Ty je vhodné předehřát opakovaným propláchnutím horkou vodou.
 


Po zalití lístků vodou přiměřené teploty musíme dbát na dobu louhování, která je u různých druhů čajů odlišná. Nejkratší dobu spařování mají zelené čaje – u většiny druhů by neměla překročit dvě minuty, některé však vyžadují mnohem delší dobu, proto je vhodné, přečíst si buď návod na obalu nebo se nechat poučit od prodavače či kolegy čajovníka. Čaje černé a oolongy louhujeme přibližně 3 – 5 minut. Důležité je uvědomit si, že čím delší je doba spařování lístkù, tím více hořké chuti, která již odradila nejednoho pijáka čaje, nápoj získá. (Jsou však čaje, které nehořknou nebo případně dlouhým louhováním hořknou minimálně) Po uplynutí doby louhování sceďte čaj do šálků, nejlépe přes sítko.
 
Samostatnou kapitolou přípravy čaje je doslazování a jiné “vylepšování” chuti hotového nápoje. Muslimové někdy čajový nápoj připravují s mátou, Angličané obvykle pijí čaj s mlékem a cukrem, Rusové jsou zase zvyklí popíjet čaj přímo přes kostku cukru. Nechcete-li však být z hlediska čajové etiky považováni za barbara, nikdy si neslaďte bílý, zelený čaj, oolong, Pchu-er ani Darjeeling. Tyto druhy jsou natolik jedinečné, že do nich žádné další přísady nepatří, protože ničí jejich nenapodobitelné aroma a zvláštní chuť. Pokud čaj chutná příliš hořce, není to způsobeno jeho přirozenou chutí, ale špatnou přípravou – pravděpodobně jste lístky nechali příliš dlouho louhovat nebo byly zality vodou nevhodné teploty a cukr, med ani jiné přísady tyto chyby nenapraví. Zkuste si je připravit znovu a pokuste se dodržet všechny doporučované pokyny.
 
S postupným pronikáním do tajů přípravy čajových lístkù a získáváním nových zkušeností každý milovník čaje zjistí, že při přípravě nápoje nemusí postupovat přesně tak, jak stanovují doporučené návody. Nejlepší je věřit vlastním chuovým buňkám a neustále zkoušet a ověřovat, jaký poměr vody a čajových lístků je pro vás ten nejlepší a který způsob přípravy vám vyhovuje. Řiďte se laskavými slovy Konfucia a “nechte svůj jazýček, aby byl vaším soudcem.”


FOTO: chinatourguide.com, sheknows.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9