Britský čajový obřad - čaj o páté / five o´clock tea
Spisovatel Henry James jednou řekl: „V životě je jen pár hodin, které jsou příjemnější než doba zasvěcená rituálu nazvaného čaj o páté.“ Ten, kdo tento okouzlující obřad prožil, mu dá jistě bez zaváhání za pravdu.![Čaj o páté Čaj o páté](http://images-cache.asianstyle.cz/upload/clanky/6b7bd/slider_3a9c859ebbb9b7fbdb79bc523898751d.jpg)
Čaj o páté
FOTO: blogs.jovempan.uol.com.br
Odpolední pití čaje patří již po několik staletí k britskému životnímu stylu. Atmosféru klidného rozjímání nad šálkem lahodného čaje a s dobrým jídlem si můžete vychutnat nejen v soukromých domech, ale také v hotelové kavárně nebo čajovně. Čaj o páté se stal jedním z charakteristických znaků Velké Británie, vstoupil do povědomí lidí na celém světě a nemalou měrou ovlivnil dějiny čaje.
Vzniku příjemné tradice odpoledního čaje vděčí Britové vévodkyni Anně z Bedfordu. Ta přemýšlela, jak nejlépe zaplnit dlouhou časovou mezeru mezi lehkým poledním a pořádným večerním jídlem. Čas jí totiž velmi pomalu ubíhal a vévodkyně se nudila. Ale jak praví staré přísloví „Všechno špatné je k něčemu dobré“, tyto skličující okolnosti ji přivedly ke spásnému nápadu. Začala si zvát na odpolední posezení své přítelkyně, kterým pohostinně servírovala drobné zákusky, sendviče plněné nejrozmanitějšími náplněmi a především čaj. Tento bezesporu sympatický zvyk, pití čaje o páté, se brzy rozšířil mezi nejširší vrstvy obyvatelstva království a stal se národním zvykem, tradicí, kterou si osvojovali lidé po celé Evropě a spolu s přistěhovalci postupně pronikla i do zámoří. Pekárny v Británii na nový trend okamžitě zareagovaly výrobou drobného cukroví – nám známého čajového pečiva, a hrabě Sandwich zase přišel s nápadem dvou plátků jemného chleba plněného rozmanitými pochoutkami jako například uzeným lososem nebo nakládanou zeleninou. V krátké době atmosféru odpoledních čajů oživila hudba a začalo se i tančit.
Čaj byl zpočátku velkou vzácností určenou jen těm nejbohatším vrstvám britské společnosti – členům královské rodiny, aristokratům a vysoce postaveným úředníkům státní správy. Pití tohoto nápoje tak bylo spojováno s velkolepostí bohatých sídel majetných rodin. Příliš vysoká cena sypaného čaje z něj vytvořila luxusní zboží, které nepatřilo do rukou služebnictva. Proto byly čajové lístky skladovány v porcelánové nádobě v pokoji, kde pobývala pouze rodina, a samotná příprava nápoje spočívala na hostitelce, obvykle paní domu. Jediným úkolem služebnictva tak bylo nachystat dostatek horké vody do velkých konvic. Pečlivé odměření čajových lístků, jejich zalití horkou vodou a postupné nalévání nápoje hostům bylo výsadou hostitelky. Ta také hostům postupně dolévala znovu a znovu jemné porcelánové mističky. Ty byly obvykle dovážené z Číny nebo Japonska společně s čajem. Se vzrůstající oblibou přidávání mléka do čaje se počátkem 18. století stala součástí čajového servisu i konvička na mléko. Nádherné čajové nádobí se v této době stalo ukazatelem zámožnosti rodiny. Proto na portrétech bohatých lidí nikdy nemohl chybět stoleček s orientálním precizně vypracovaným čajovým servisem.
![](http://images.asianstyle.cz/upload/files/9/f5a29/f5a29cc1b2e5a463b8d3b4060aa8e75d.jpg)
Tradiční anglický čaj o páté (five o´clock tea) může být opravdu okouzlující událostí. Patří k němu upravený stůl, hezký ubrus, kvalitní stříbrné příbory a porcelánové talířky na jídlo. Nemůže samozřejmě chybět sada porcelánové konvice a šálků s podšálky pro elegantní popíjení čaje. Je-li teplé roční období, příjemnou atmosféru dozdobuje kytice čerstvých květin. Jídlo, které se podává k čaji, je vždy dokonale připravené a úhledně vyrovnané na podnosech. Hosté, kteří jsou usazeni do pohodlných křesel či lenošek nejlepšího pokoje domu, mohou ochutnat droboulinké sladké i slané čajové pečivo, lahodné kousky ovocných dortů či pečlivě připravené sendviče plné rozmanitých chutí. Vše je velmi elegantní, nenucená atmosféra svádí k příjemnému rozjímání o módě, umění a společenských událostech. Čaj nalévá hostitelka, hosté zlehka a nehlučně míchají svůj nápoj, ochutnávají připravené pohoštění a klidně debatují. Dodržují tak rituály, které se od svého vzniku v 17. století téměř nezměnily.
Tradice podávání odpoledního čaje se z britských domácností nevytratila ani v dnešní uspěchané době – čaj o páté vám nabídnou v restauracích, hotelech, lázeňských střediscích, penzionech, klid rituálu si v hojné míře vychutnávají ženy v domácnosti, je součástí mnohých přátelských a rodinných setkání. Silný čaj a obřad, který jeho popíjení provází, se zkrátka stal nepostradatelným společníkem britského života.
FOTO: fotoclub.by, telegraph.co.uk
Vzniku příjemné tradice odpoledního čaje vděčí Britové vévodkyni Anně z Bedfordu. Ta přemýšlela, jak nejlépe zaplnit dlouhou časovou mezeru mezi lehkým poledním a pořádným večerním jídlem. Čas jí totiž velmi pomalu ubíhal a vévodkyně se nudila. Ale jak praví staré přísloví „Všechno špatné je k něčemu dobré“, tyto skličující okolnosti ji přivedly ke spásnému nápadu. Začala si zvát na odpolední posezení své přítelkyně, kterým pohostinně servírovala drobné zákusky, sendviče plněné nejrozmanitějšími náplněmi a především čaj. Tento bezesporu sympatický zvyk, pití čaje o páté, se brzy rozšířil mezi nejširší vrstvy obyvatelstva království a stal se národním zvykem, tradicí, kterou si osvojovali lidé po celé Evropě a spolu s přistěhovalci postupně pronikla i do zámoří. Pekárny v Británii na nový trend okamžitě zareagovaly výrobou drobného cukroví – nám známého čajového pečiva, a hrabě Sandwich zase přišel s nápadem dvou plátků jemného chleba plněného rozmanitými pochoutkami jako například uzeným lososem nebo nakládanou zeleninou. V krátké době atmosféru odpoledních čajů oživila hudba a začalo se i tančit.
![](http://images.asianstyle.cz/upload/files/9/220e5/220e57c5de7a2e350849e094406bb9eb.jpg)
Čaj byl zpočátku velkou vzácností určenou jen těm nejbohatším vrstvám britské společnosti – členům královské rodiny, aristokratům a vysoce postaveným úředníkům státní správy. Pití tohoto nápoje tak bylo spojováno s velkolepostí bohatých sídel majetných rodin. Příliš vysoká cena sypaného čaje z něj vytvořila luxusní zboží, které nepatřilo do rukou služebnictva. Proto byly čajové lístky skladovány v porcelánové nádobě v pokoji, kde pobývala pouze rodina, a samotná příprava nápoje spočívala na hostitelce, obvykle paní domu. Jediným úkolem služebnictva tak bylo nachystat dostatek horké vody do velkých konvic. Pečlivé odměření čajových lístků, jejich zalití horkou vodou a postupné nalévání nápoje hostům bylo výsadou hostitelky. Ta také hostům postupně dolévala znovu a znovu jemné porcelánové mističky. Ty byly obvykle dovážené z Číny nebo Japonska společně s čajem. Se vzrůstající oblibou přidávání mléka do čaje se počátkem 18. století stala součástí čajového servisu i konvička na mléko. Nádherné čajové nádobí se v této době stalo ukazatelem zámožnosti rodiny. Proto na portrétech bohatých lidí nikdy nemohl chybět stoleček s orientálním precizně vypracovaným čajovým servisem.
![](http://images.asianstyle.cz/upload/files/9/f5a29/f5a29cc1b2e5a463b8d3b4060aa8e75d.jpg)
Tradiční anglický čaj o páté (five o´clock tea) může být opravdu okouzlující událostí. Patří k němu upravený stůl, hezký ubrus, kvalitní stříbrné příbory a porcelánové talířky na jídlo. Nemůže samozřejmě chybět sada porcelánové konvice a šálků s podšálky pro elegantní popíjení čaje. Je-li teplé roční období, příjemnou atmosféru dozdobuje kytice čerstvých květin. Jídlo, které se podává k čaji, je vždy dokonale připravené a úhledně vyrovnané na podnosech. Hosté, kteří jsou usazeni do pohodlných křesel či lenošek nejlepšího pokoje domu, mohou ochutnat droboulinké sladké i slané čajové pečivo, lahodné kousky ovocných dortů či pečlivě připravené sendviče plné rozmanitých chutí. Vše je velmi elegantní, nenucená atmosféra svádí k příjemnému rozjímání o módě, umění a společenských událostech. Čaj nalévá hostitelka, hosté zlehka a nehlučně míchají svůj nápoj, ochutnávají připravené pohoštění a klidně debatují. Dodržují tak rituály, které se od svého vzniku v 17. století téměř nezměnily.
Tradice podávání odpoledního čaje se z britských domácností nevytratila ani v dnešní uspěchané době – čaj o páté vám nabídnou v restauracích, hotelech, lázeňských střediscích, penzionech, klid rituálu si v hojné míře vychutnávají ženy v domácnosti, je součástí mnohých přátelských a rodinných setkání. Silný čaj a obřad, který jeho popíjení provází, se zkrátka stal nepostradatelným společníkem britského života.
FOTO: fotoclub.by, telegraph.co.uk
Nástěnka
![Uživatel AsianStyle.cz](/view/img/defaultUserAvatar.png)
09:31 |
30.01
jameswick1...
![8BB76E1 8BB76E1](http://images.asianstyle.cz/upload/users/crop_dc486_3165.png)
10:39 |
10.01
8BB76E1
![Tyckin Tyckin](http://images.asianstyle.cz/upload/users/crop_c5c3a_3311.jpg)
19:53 |
08.06
Tyckin