Nečaje - to co není čaj (I. část)

16:00 | 28.09.2013 Jedi 4
Odvary, nálevy a výluhy z bylin i ovoce si lidé zvykli nazývat souhrnně čajem, i když je toto označení nepřesné. 
Maté zelené v kalebasse
Maté zelené v kalebasse FOTO: factsofuruguay.com
Tyto nápoje nejenže osvěží a zaženou žízeň stejně jako nápoj z pravých čajovníkových lístků, ale obohatí vás i o výjimečné látky léčící tělo i duši. I proto se čaje nečaje mohou stát příjemným zpestřením vašeho nápojníčku, proto se nebojte experimentovat a rozehrajte tak neobyčejný koncert chutí a vůní.
 
 
Maté
 
Tento nejoblíbenější nápoj jižní Ameriky je znám také jako „zelené zlato indiánů“, kteří si velmi cenili jeho povzbuzujících účinků při tělesném i duševním vyčerpání. Důležitá pro ně byla i jeho schopnost tlumit pocit hladu v období nedostatku. Maté se připravuje z lístků cesmíny paraguayské. Tento celoročně zelený strom se pěstuje především v Argentině, Brazílii, Chile, Paraguaji a Uruguaji, kde se stal národním nápojem a jeho popíjení bývá obřadem klidu a harmonie lidské duše. Každému cizinci, ktrerý do těchto zemí zavítá, je ihned nabízen na uvítanou. Jihoamerické země poskytují této bylině ideální podmínky pro růst – tropické až subtropické klima, vlhký a teplý vzduch a dostatečnou závlahu prostřednictvím pravidelných dešťů. Lístky cesmíny po sklizení prochází procesem zrání při teplotě 50 - 60°C, poté mohou být praženy, čímž vzniká chuťově jemnější varianta nápoje – pražené maté. Každoročně se vyprodukuje 300 tisíc tun maté.
 


Hotový nápoj obsahuje jedinečný koktejl zdraví prospěšných látek, mimo jiné např. vitaminy A, C, E, komplex vitaminu B, vápník, hořčík, železo, draslík, mangan, křemík a fosfor. Za výjimečné povzbuzující vlastnosti rostliny vděčíme mateinu – alkaloidu, který se svým chemickým složením podobá kofeinu. Zvláštní je však tím, že není návykový a maté si tak můžete vychutnávat bez omezení. Pravidelné popíjení nápoje během dne pomáhá harmonizovat cykly spánku a bdění u lidí, kteří mají problémy s nespavostí. Maté pročišťuje tělo od jedovatých látek, posiluje imunitní systém a čistí krev, pomáhá proti alergiím a senné rýmě. Obzvláště účinným pomocníkem je pro lidi trpícími úpornou zácpou – maté jednak rychle upravuje vylučování, a jednak má také nezanedbatelný regenerační vliv na poškozenou střevní sliznici. Nápoj z maté je vhodné popíjet, chceme-li snížit hmotnost – působí totiž jako regulátor funkce ledvin, čímž zabraňuje zadržování nadbytečných tekutin v těle. Pravidelné popíjení nápoje celkově omlazuje organismus a nápoj tak může být s jistou nadsázkou považován za „elixír mládí“.
 
Maté se tradičně popíjí z kalabassy - vysušené tykvové slupky, která je zručně vydlabána a různě zdobena. K tomu, abyste z ní mohli nápoj pít, potřebujete také bombillu – dřevěnou nebo kovovou slámku opatřenou ve spodní části kovovým sítkem, které zachytává kousky maté a brání jim, aby se dostaly do slámky. Do kalabassy nasypte dvě až tři čajové lžičky maté a přelijte je mírně teplou vodou. Po několika minutách přidejte vroucí vodu a nechte dolouhovat tři minuty. Poté můžete pomocí bombilly pomalu usrkávat výtečný osvěžující nápoj. Milovníci tohoto exotického nápoje si jej často různě dochucují např. cukrem, medem nebo citrónem, jiní zaměňují vodu za mléko. Samozřejmě, že tradiční kalabassa s bombillou nejsou podmínkou přípravy nápoje – stejně dobře vám poslouží běžná konvice pro přípravu čaje. Dávkujte asi 1 čajovou lžičku na šálek o objemu 150 ml. Přelité maté nechte přibližně pět minut louhovat, poté přes jemné sítko nebo plátýnko přeceďte – necháte-li nápoj louhovat příliš dlouho, začne hořknout. A mějte na paměti, že čím více maté do nádoby vložíte a čím déle jej necháte louhovat, tím budou jeho povzbuzující účinky silnější. Vynikající vlastností maté je, že jej můžete přelívat horkou vodou znovu a znovu, dokud nápoj zcela neztratí chuť. Opakované louhování je účinnou cestou, jak z byliny plně získat všechny její blahodárné vlastnosti. Maté lze koupit v různých variantách – čisté zelené maté, chuťově jemnější maté pražené, maté chutnající po citronu či pomerančích. Každý si tak může připravit nápoj podle svého individuálního přání.
 
 
Lemongrass/citronová tráva/voňatka citronová

 
Lemongrass je zvláštní tráva, jejíž dlouhé listy jsou oblíbené především pro vysoký obsah příjemně vonících a jemně osvěžující silic, které připomínají silné aroma citronu. Není divu, že český název pro tuto bylinu je voňatka citronová. V Německu jí říkají Zitronengras, Angličané Lemon grass a Francouzům je zase známá jako la citronelle. Velmi dobře ji znali již starověcí Egypťané, stejně jako staří Řekové a Římané, kteří si jí vysoce cenili jako důležité léčivky a suroviny pro rozličné kosmetické přípravky. Voňatka původně rostla pouze ve Východoindickém souostroví, na Madagaskaru a v Brazílii. Její osvěžující silice se z ní získává destilací v páře či vodě. Používá se především čerstvá, ale v Evropě se s ní setkáte spíše v sušené podobě. Z citronové trávy lze připravit výtečný nálev k popíjení, který neobsahuje žádný kofein, a tak je vhodný i pro děti.
 


Silice citronové trávy napomáhají koncentraci, kterou obzvláště ocení studenti a řidiči automobilů. Esenciální olej z voňatky má antibakteriální účinky, díky nim osvěžuje a pročišťuje vzduch, a proto je vhodný také do zakouřeného prostředí. Citronová tráva nabízí svoji pomoc i nespavcům – nápoj vypitý předtím než jdete do postele přináší klidný a uvolněný spánek. Nálev pomáhá při odkašlávání a vylučování hlenu, léčí otoky, hojí rány, uvolňuje napětí a snižuje horečku. Používá se také k ošetření dutiny ústní Pravidelné pití nápoje z citronové trávy celkově osvěžuje a podporuje organismus.
 
Nejvíce se specifických vlastností citronové trávy zužitkuje při výrobu kosmetických produktů. Osvěžující silice tvoří základ mnohých parfému, pleťová kosmetika využívá jejich zklidňujících, čisticích a adstringentních účinků. Pravidelným používáním přípravků s obsahem citronové trávy lze zlepšit a harmonizovat činnost mazových žláz a dosáhnout projasnění kožních skvrn. Citronová tráva pleť velmi příjemně osvěžuje. Hojně užívaná je také v aromaterapii, díky svojí svěží vůní odnímá z duše starosti a trápení a přináší vyrovnanost a dobrou mysl.
 
Jako bylinka sloužící k dochucování pokrmů je citronová tráva hojně používána v thajské a vietnamské kuchyni. Jejich chuť se ideálně snoubí především se zázvorem, mletou paprikou, česnekem, cibulí nebo zeleným pepřem. Osvěžující chuť však není jediným důvodem, proč je s takovou oblibou při vaření využívána – citronová tráva je současně kořením i léčivkou, která blahodárně působí na dobré trávení. Při přípravě pokrmů se však musí používat s rozmyslem – je velmi vydatná, a tak na čtyři porce bohatě vystačí jedna malá špetka sušené trávy.
 
Doma si nápoj z lemongrass připravíte tak, že 9 - 12 g listů přelijete 6 decilitry vody a necháte 4 - 6 minut louhovat. Nápoj vás potěší výraznou citronovou vůní, díky které osvěží nejen vaše tělo, ale i mysl. Pro obzvláštnění bývá někdy citronová tráva přidávána k maté, roibosu či jiným čajovým směsím. Pro svoji silně osvěžující chuť i vůni je přímo předurčena k přípravě výtečných ledových čajů.
 
 
Karkadé
 
Kdysi nápoj faraónů, dnes tradiční nápoj severní Afriky. Tento vínově červený nápoj sladkokyselé chuti, který překvapuje především svými osvěžujícími účinky a pronikavou vůní, se připravuje z květů slézu súdánského – růžového ibišku. Pro své charakteristické vlastnosti - sytě červenou barvu a nakyslou chuť - bývá spolu se sušeným šípkem, jablečnou dužinou a pomerančovou kůrou základem ovocných čajových směsí. Popíjí se však především samostatně. K přípravě lahodného čaje slouží zejména květní kalichy, někdy i květ celý.
 


Horký nebo vychlazený s kostkami ledu - v obou variantách si ho oblíbíte jako příjemného společníka v teplých letních dnech. Karkadé pijte, chcete-li zahnat únavu a špatnou náladu. Bylina působí také protizánětlivě a dezinfekčně. Pravidelné pití nápoje přirozeně doplňuje minerály a soli, stimuluje paměť, přispívá ke spalování tuků a snižování cholesterolu. Díky vysokému obsahu vitaminu C je účinnou prevencí nachlazení a podobných onemocnění, působí také jako silné antibiotikum. Karkadé má výrazný protihorečnatý účinek, obzvláště studený nápoj pomáhá horečku velmi rychle snižovat. Protože je ibišek velmi močopudný, pomáhá při nemocných ledvinách a přispívá k rozpadu močových kaménků.
 
Lahodné karkadé připravíte desetiminutovým louhováním 1 čajové lžičky sušeného ibišku v šálku (cca 200ml) horké vody. Hotový nápoj se podle chuti doslazuje, tradičně se však karkadé podává silně slazené, snad pro zmírnění jeho příliš kyselé a osvěžující chuti. Výborný je především důkladně vychlazený, lze jej také použít jako základ pro ledové čaje.
 

Ovocný čaj
 
Tento osvěžující a zdravý nápoj pro všechny generace si získává stále větší oblibu. Spotřeba ovocných čajů roste ve vyspělých zemích rychleji než spotřeba čaje z  lístků čajovníku. Tím, že neobsahuje kofein ani jiné povzbuzující látky je vhodný k celodennímu popíjení pro děti i dospělé. První ovocné čaje podobné těm, které s chutí popíjíme dnes, se objevily v padesátých letech minulého století, největšího rozmachu však dosáhly až o dvacet let později. Od té doby jejich obliba každoročně vzrůstá. Příjemná chuť a osvěžující účinky nejsou jediným důvodem, proč pít ovocný čaj – obsahuje zároveň vitamin C, a tak působí preventivně proti nachlazení a podobným onemocněním.
 


Sušený základ všech ovocných čajů tvoří obvykle květ ibišku, šípek, pomerančová kůra a jablečná dužina. Každý z nich nápoji dává některou z jeho charakteristických vlastností - ibišek sytě červenou barvu a nakyslou chuť, šípek obsahuje velké množství vitaminu C, pomerančová kůra propůjčuje čaji jemnou nahořklost a jablko nápoj oslazuje a vyrovnává tak kyselost ibišku. Dále jsou ovocné směsi obohacovány o kousky pomerančové a citronové kůry a další druhy sušeného ovoce, např. malin, jahod, borůvek, rybízu, ale také exotického kiwi, ananasu, manga či banánu. Přidávány jsou také fermentované listy jahodníku, ostružiníku nebo maliníku, které dodávají výslednému nápoji velmi výraznou vůni. Směs bývá ochucena také rozličnými bylinami jako je máta a černý bez. Stejně tak se používá i silně aromatického koření, které výslednému nápoji propůjčuje exotickou chuť – k těm nejoblíbenějším patří vanilka, hřebíček, skořice a zázvor. Proto jistě není překvapením, že žádný nápoj na světě neexistuje v tolika nepřeberných směsích a rozličných chuťových variacích jako právě ovocné čaje. Paletu ovocných směsí v posledních letech také obrovsky rozšířilo aromatizování. K němu je používáno jak aromat přírodních, tak přírodně identických. Protože čisté rostlinné výtažky k tomuto účelu ne vždy dostačují, postupně se přechází na jejich napodobeniny, které jsou od přírodních originálů chuťově téměř nerozeznatelné a jejich složení je zcela zdravotně nezávadné.
 
Příprava ovocného čaje je skutečně jednoduchá, pouze dbáme na správné dávkování. Obvykle stačí jedna vrchovatá čajová lžička na šálek  Po zalití horkou vodou necháme ovoce 10 minut vylouhovat a nápoj je hotov. Ovocné čajové směsi není třeba dochucovat, ale pro obzvláštnění je lze úspěšně míchat s ovocnými šťávami, doslazovat cukrem či medem. Pro potěchu oka můžete zdobit sklenice cukrovou krustou, snítkou meduňky či máty nebo kousky ovoce. Nápoje z ovoce se s oblibou využívají pro přípravu ledových čajů, které jsou příjemným zpestřením běžného nápojníčku a v parných letních dnech také vítaným osvěžením. Jak už jste se dozvěděli, uvařit si horký čaj je jednoduché a stejně tak ani příprava ledového čaje není příliš náročná. Důležité je dávkovat dvojnásobné množství směsi než u teplých čajů, tj. přibližně na 6 sklenic připravovaného nápoje minimálně 14 čajových lžiček ovocné směsi. Tu zalijeme litrem horké vody, necháme vylouhovat a dochutíme cukrem, medem, citrónem nebo jinými přísadami. Sklenice naplníme do 2/3 kostkami ledu a doplníme připraveným horkým čajem. Díky teplotnímu šoku se zachovají všechny důležité látky a vynikne svěží chuť i vůně ledového čaje. Narozdíl od jiných nápojů mají ovocné čaje, ať teplé nebo studené, jednu příjemnou výhodu - pochutnáte si nejen na lahodném pití, ale i ovoci, ze kterého se připravuje.
 
 
FOTO: bubblews.com, flickr.com, shop.primatrafika.cz, zastavki.com 

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9