Mapa čaje

20:38 | 23.11.2013 Jedi 0
Rozlehlé plantáže čajovníků obtáčí svět jako široká smaragdově zelená spirála po obou stranách rovníku a zasahují od podnebného pásma tropického až po mírné.
Čajová plantáž
Čajová plantáž FOTO: vidaloca.sk
Nekonečné plochy svěže zelených keřů se rozprostírají v teplých oblastech jižní Ameriky, na severu i jihu Afriky, na Středním Východě i v exotikou vonící zemích Asie. Pěstování čaje se nevyhnulo ani nejmenšímu světadílu naší planety - Austrálii. Čajovníku se nejlépe daří ve vlhkých oblastech se stabilní teplotou, které jsou pravidelně zavlažovány vydatnými srážkami.
 
Aroma a chuť čaje se liší plantáž od plantáže, každý z koutů světa nabízí čaj se specifickými vlastnostmi. Můžete tak okusit mnoho rozmanitých čajových chutí -  od jemných až po výrazné, od lahodných až po velmi originální a netypické, nasládlé i hořké. Rozdíly jsou dány odlišnou zeměpisnou polohou plantáží i specifickými přírodními podmínkami. Čaj se dnes pěstuje na všech kontinentech s výjimkou Antarktidy. Některé oblasti se mohou honosit velmi dlouhou, po mnoho staletí trvající tradicí, jiné se začaly čaji věnovat teprve před pár desítkami let.
 
Latinskoamerické plantáže pokrývají velkou plochu jihoamerického kontinentu – táhnou se z Ekvádoru a Peru přes rozlehlou Brazílii až do Argentiny. Dalším světadílem, který se může pochlubit bohatou úrodou čajovníkových lístků, je Afrika. Silné a kvalitní čaje pocházejí z výše položených oblastí Keni – pěstitelé v blízkosti Viktoriina jezera využívají úrodnosti zdejší vysočiny. Smaragdově zelené plantáže bychom našli nejen v jižní Africe, ale také v Tanzanii, Ugandě či Rwandě.
 
Při toulkách po světových čajovníkových oblastech nemůže vynechat Asii. Rozlehlé plantáže zdobí Indii – jednoho z největších producentů čaje. Nejrozlehlejší plantáže se táhnou údolím řeky Brahmaputry východně od Dardjeelingu, kde hraničí s Čínou, Barmou a Bangladéšem. V Himalájích rostou  čajovníky v dech beroucích výškách v blízkosti zasněžených vrcholků těchto majestátných velehor. Celá jižní Asie je protkána sítí čajovníkových plantáží – čaj se pěstuje v Laosu, Thajsku, Vietnamu i Taiwanu. Proslulé čaje produkuje Srí Lanka – nápoje z lístků z jejích nejlepších plantáží bývají přirovnávány k šampaňskému mezi čaji. Při čajovém putování po Asii nemůžeme zapomenout na Čínu, která nabízí nejbohatší škálu nejkvalitnějších čajů na světě, z nichž mnohé jsou stále zpracovávány tradiční ruční metodou. Úchvatný pohled na moře zelených lístků, které se jemně vlní ve větru, se vám naskytne v Japonsku. A nakonec o kousek dál na jih můžete navštívit nejmenší světadíl Austrálii, kde se vyrábí především voňavý černý čaj.
 


Mapa čaje – jednotlivé země

 


Jižní Amerika

 
Brazílie
„Kvalitní černé čaje s mlékem“
V této rozlehlé jihoamerické zemi se čajovník pěstuje v oblasti, která se nachází jižně od města Sao Paulo. Z lístků se vyrábí ortodoxní černý čaj, který poskytuje čirý nálev - postrádá však bohužel výraznější chuť. Brazilské čaje jsou kvalitnější než argentinské a nejlépe je vychutnáte s mlékem. Většina úrody je zpracována do směsí sáčkovaných čajů. Takto upravené čajové lístky jsou vesměs určeny pro domácí trh, část putuje až do Británie.
 
Argentina

„Černé čaje ze země vášnivého tanga“
Jihoamerická Argentina vám nabídne čajové lístky, které dávají tmavý nálev se zemitou chutí a středně plným tělem. Většina keřů roste na plantážích v provincii Misiones, pouhých pět procent produkuje oblast Corrientes. Většina z místní čajové produkce se vyváží do Číny a USA, kde se z ní připravují směsi nebo instantní čaje.
 
Peru
„Podivuhodné nápoje z tropických pralesů“
Ročně tato jihoamerická země vyprodukuje přibližně 1874 tun křehkých čajových lístků, kterým se daří především v oblastech Cuzco a Huanuco. Největší poptávka je po instantní variantě čaje. Tak jako v ostatních jihoamerických zemích, je však i zde před pravými čajovými lístky dávána přednost „nečajům“.  Velmi oblíbeným nápojem v této oblasti je odvar z liánovité rostliny vilcacory. Zdejší tropické pralesy poskytují ideální podmínky pro růst této jedinečné byliny, která je proslulá svými léčivými účinky na lidský organismus. Peruánci si rádi pochutnají i na nápoji, který připravují z kůry lapacha. Jeho osvěžující citronovo-zemitá chuť je v horkém podnebí jižní Ameriky nedocenitelná. K nápojovým oblíbencům patří i „životabudič“ maté.
 


Afrika

 
Maroko
„Nevšední osvěžení ve sklenici silného zeleného čaje s cukrem a mátou“
Maročané si oblíbili pít silný zelený čaj dovezený nejčastěji z Číny, tradičně se používá Gunpowder. Ochucují ho hojným množstvím cukru a snítkami máty klasnaté, které dávají nápoji jeho charakteristickou chuť a osvěžující mentolovou vůni. Nápoj podávají ve sklenicích na stříbrném podnosu. Čaj nalévají muži a vždy přitom drží konvičku s úzkou dlouho hubičkou vysoko, aby se vytvořila zpěněná čepice. Ač se čaj může cizinci zdát na první doušek přeslazený a příliš silný, každý brzy pozná a ocení jeho osvěžující lahodnost. K čaji se přikusují nejrůznější cukrovinky.
 
Egypt
„Kyselé karkadé pro osvěžení těla i ducha v horké Sahaře“
Obyvatelé země pyramid jsou náruživými pijany čaje. Nápoj nejraději vychutnávají silný a velmi sladký. V kavárnách jej servírují ve skleničkách na podnosu spolu se sklenicí vody, cukrem, lžičkou a někdy i s lístky čerstvé máty podobně jako v dalším severoafrickém státě Maroku. Kromě sladkého čaje Egypťané s oblibou popíjejí tradiční nápoj karkadé, který se však nepřipravuje z čajovníkových lístků, ale z květů slézu súdánského – růžového ibišku. Nálev osvěžuje svoji nakyslou chutí a lahodí oku sytě červenou barvou.
 
Jihoafrická republika
„Léčivý roibos i lahodné čajové lístky“
První čajovníky se v Jihoafrické republice začaly pěstovat již v první polovině devatenáctého století. Téměř veškerá čajové produkce je určena pouze místním trhům, zřídkakdy se vyváží do světa. Jihoafričané preferují čaj sáčkovaný. Nejznámější čaj ze samého jihu Afriky je černý čaj Zulu, který si oblíbili nejen místní obyvatelé, ale i pijani čaje v mnoha evropských zemích a v USA. Poskytuje načervenalý nálev živé, osvěžující chuti. Jihoafrická republika je však proslulá jiným nápojem, který se ovšem nepřipravuje z čajovníkových lístků – roibosem. Tento zajímavý nápoj oplývá sytou barvou, nevšední, ale velmi lahodnou chutí, příjemnou vůní a léčivými účinky. Připravuje se z listů horské jihoafrické rostliny Aspalathus linearis. Sušený roibos vzhledem připomíná malé pilinky červenozrzavé barvy. O jeho oblibě mezi jihoafrickými obyvateli svědčí fakt, že většina z produkce je určena pro africký trh, jen pouhé čtyři procenta se vyvážejí do jiných zemí světa.
 
Keňa

„Kvalitní lístky z okouzlující africké vysočiny v oblasti Viktoriina jezera“
První čajovníkové keře byly v Keni vysázeny v roce 1903. Výroba se rozvíjela velmi pomalu, avšak od poloviny dvacátého století se čaj stal důležitým produktem místního zemědělství. Nejvýznamnější plantáže se nacházejí v úchvatném prostředí africké vysočiny, kde vydatné srážky podporují vývin skutečně jakostních lístků. Protože je převážná část území Keni pro pěstování křehkých čajových lístků příliš suchá, těží zdejší pěstitelé z teplých vodních par stoupajících z Viktoriina jezera, které se ve vyšších polohách srážejí. Kenžské čaje jsou proslulé svojí vysokou kvalitou, díky které se země stala jedním z největších světových producentů. Nápoj připravený z lístků z keňských čajovníkových zahrad má krásně zlatě červenou barvu a plnou vyváženou chuť, někdy s lehce ovocným nádechem.
 

 

Evropa

 
Česká republika
„Omamná vůně aromatizovaných čajů linoucí se bezpočtem útulných čajoven“
Naše malá země v srdci Evropy byla čajovou kulturou dlouho nedotčená. Postupně však začali čajový průkopníci rozlišovat mezi čajem zeleným a černým, jakostním a nekvalitním, čajem nížinným či vysokohorským. Jako houby po dešti začali vznikat nové čajovny – jen v Praze jich je dnes okolo padesáti a v celé České republice více jak dvě stě. V každém větším městě dnes naleznete specializované prodejny, kde si  v útulném prostředí můžete vybrat čajové lístky nepřeberných chutí a vůní. K nejoblíbenějším čajům mezi pijany tohoto ušlechtilého nápoje patří čaje aromatizované omamně vonícími květy rostlin jako jsou jasmín, pomerančovník, magnolie, chryzanténa, ibišek či růže.
 


Asie


 Čína
„Nejbohatší nabídka výjimečných ručně zpracovávaných čajů“
Proslulé čaje z Číny vás překvapí svoji nepřebernou rozmanitostí. Sedmnáct provincií zpracovává nejširší škálu čajů na světě – bílé, zelené, černé, lisované a ovoněné čaje, oolongy, Pu Er či Baozhong. Mnohé z nich přicházejí na svět jen lidskýma rukama. O čínské čaje je ve světě velký zájem – nároční milovníci  tohoto nápoje si je cení především pro jejich vysokou kvalitou a výjimečné vlastnosti. Tato země nejvíce vyváží čaje zelené, které jsou charakteristické harmonickou lahodnou chutí. Vůně čínských čajů bývá velmi intenzivní s nasládlými podtóny. Ať už je to pronikavý Zhucha (Gunpowder), jemně chutnající Chunmee (Vzácné obočí) či nádherně vonící nasládlý Longjing (Dračí studna), čínské čaje vás zaručeně nezklamou.
 
Japonsko

„Smaragdové moře čajových lístků vlnících se ve větru“
Japonsko vyrábí čaje vonící mořem s originální svěží trávovou chutí. Zajímavý je způsob pěstování čajovníků v této zemi – keře se vysazují do dlouhých řad a na první pohled působí jako hladké vlny pokrývající krajinu, kam oko pohlédne. Smaragdovým lístkům se na tomto ostrovním státě daří – tamější pěstitelé využívají teplé japonské podnebí s četnými srážkami a plantáže zakládají v blízkosti řek, potoků a jezer, u nichž se navíc tvoří mlhy a silná rosa. Ze sesbíraných lístků se vytváří výhradně zelený čaj. Japonské lístky dávají sytě zbarvený nálev od tmavě hnědé až po čistě zelenou. Většina z velkého množství vyrobeného čaje se v této zemi také vypije. Nejlepší z japonských čajů je Gjokuró (Vzácná rosa), který oplývá vytříbenou hladkou chutí a nevtíravou vůní. Z běžných čajů je nejpopulárnější Sencha, který je denním nápojem většiny Japonců, kteří si oblíbili jeho typickou lahodnou a velmi osvěžující chuť.
 
Vietnam
„Tradiční ovoněné jasmínové čaje z vysokohorských oblastí“
První plantáže založili Francouzi již v roce 1825, avšak pěstitelství vážně narušovaly nepřetržité boje v oblasti. Dnes je z drobných lístků čajovníků, které rostou ve vysokohorských oblastech Vietnamu, vyráběn velmi kvalitní zelený čaj dávající osvěžující nálev nasládlé, ale velmi čisté chuti. Velká část zeleného čaje je tradičně ovoňována jasmínovými květy. Část z produkce čajových lístků je zpracovávána na čaje černé a vyvážena převážně do Německa.
 
Taiwan

„Lahodná a osvěžující chuť světově vyhlášených oolongů“
Dlouhá a plodná je tradice pěstování čaje na Taiwanu. První čajovník se zde objevil před více než třemi sty lety. Vyrábí se zde čaje zelené, které se snaží napodobit čaje z Číny a Japonska, ovšem jejich kvalita je pouze průměrná. Světově vyhlášenější a žádanější jsou taiwanské oolongy, které jsou proslulé svojí nasládlou, velmi bohatou a komplexní chutí a delikátní vůní. Kromě nich poskytují taiwanské plantáže také lístky, které slouží jako základ čajů aromatizovaných, např. jasmínových.
 

 


Blízký a Střední Východ

 
Bangladéš

„Kvalitní černý čaj vyrovnané chuti“
Sklizeň v Bangladéši probíhá od dubna do prosince, avšak nejkvalitnější lístky se trhají v květnu a červnu. V této zemi se vyrábí především černý čaj, jen malou část produkce představuje čaj zelený. Bangladéšský černý čaj má pěknou barvu i vůni a vyrovnanou chuť s mírně kořeněným podtónem. Připomíná čaje jihoindické. Nejlépe chutná podávaný s mlékem. Zelený čaj zde vyráběný má poměrně nízkou jakost a je určen výhradně pro trhy v Bangladéši.
 
Gruzie
„Kvalitní čaje poznamenané občanskou válkou“
K významným pěstitelům čaje patřil před svým rozpadem i Sovětský svaz. Velmi kvalitní sorty pocházely především z plantáži v Gruzii, která se dnes snaží na tradici výroby čaje opět navázat. Před občanskou válkou v letech 1993 - 1995 se nejvýznamnější plantáže nacházely především v oblasti západní Gruzie. Na začátku války však došlo k úplnému zastavení výroby.
 
Indie

„Šampaňské mezi čaji“
Indie je jedním z největších producentů čaje na světě – může se pochlubit více než třinácti tisíci zahradami. Velké a široké čajovníkové lístky v Indii každé ráno zahaluje opar mlhy. Díky ní získávají své charakteristické vlastnosti – silnou vůni a svíravou až říznou chuť. Nejkvalitnější indické čaje pochází z plantáží v Assámu, Nilgiri a Dardjeelingu. Pěstitelé si kladou za cíl ochránit jejich pověst. Se vzrůstajícím zájmem o tyto jedinečné čaje stoupá totiž i počet jejich falšovatelů. Assámský čaj se pěstuje na obou březích řeky Brahmaputry, v nejrozlehlejší oblasti světa produkující černý čaj. Nálev má tmavě červenou barvu, bohatou vůni a velmi příjemnou zakulacenou chuť s nádechem sladu. Oblast Nilgiri neboli Modré hory tvoří pohoří, které se majestátně vypíná do výšky v jihozápadní části Indie. Nilgirský čaj je velmi jemný s čirým, svěžím nálevem a jedinečně vyzrálou chutí. Dardjeelingské plantáže se skrývají v podhůří zasněžených Himalájí na severovýchodě Indie. Úchvatné prostředí produkuje čaj nevtíravé, muškátové chuti a okouzlující vůně, který bývá právem nazýván šampaňským mezi čaji.
 
Nepál
„Pronikavě vonící čaje ze sousedství Indie“
Vláda v Nepálu podpořila pěstování přímo na svazích impozantních himalájských velehor. Nepálské čajové plantáže přímo sousedí s indickou provincií Dardjeeling, a proto se v Nepálu vyrábí čaje velmi podobné čajům z této významné oblasti – jemné, šťavnaté, pronikavě kořeněně vonící. Levnější sorty jsou velmi aromatické s květinovými či medovými podtóny, někdy chutnají poněkud drsně. Protože je po něm na domácím trhu vysoká poptávka, vyváží se ho do zahraničí jen velmi malé množství.
 
Turecko

„Černé čaje jemné chuti pro domácí trh“
V Turecku je čaj takřka národním nápojem, jeho pěstování zde však nemá příliš dlouhou tradici. Závody vyrábějí středně kvalitní černé čaje. Ačkoliv turecké plantáže vyprodukují tisíce tun černého čaje ročně, svět ho příliš nezná – většinu z tohoto silného, ale velmi dobrého a aromatického čaje vypijí obyvatelé země sami. Drobné lístky poskytují nálev jemné, nasládlé chuti připomínající čaje ruské.
 
Srí Lanka

„Osobité silně aromatické čaje pod ochranou lva“
Na Srí Lance, jedné z nejkrásnějších oblastí světa, jsou pěstovány čaje známé jako cejlonské. Nejlepší čajové lístky jsou sklízeny ve výšce nad 1220 metrů nad mořem, kde v chladnějším podnebí s častějšími mlhami rostou keře pomaleji a lístky se obtížně otrhávají kvůli strmým svahům. Na Srí Lance se nachází šest hlavních čajovníkových oblastí. Čaje z jednotlivých regionů jsou charakteristické osobitou chutí, vůní a barvou. Z vysokohorských oblastí této země pocházejí lístky silně aromatické, běžné cejlonské čaje mají velmi jemnou, čistou až průzračnou chuť. Kromě výtečných černých čajů tato země produkuje i bílé čaje se stříbrným tipsem, které dávají velmi světlý nálev slámové barvy a jemné chuti. Produkty obsahující čistý cejlonský čaj nesou znak lva, který zaručuje jejich původ a chrání pověst jakostních čajů ze Srí Lanky po celém světě.
 


Austrálie a Oceánie

 
Austrálie

„Černý čaj na anglický způsob“
První australská čajovníková plantáž byla založena koncem 80. let 19. století v Queenslandu. Dnes se čajovníky pěstují především na plantážích Nerada a Madura. Nejmenší z kontinentů ročně vyprodukuje pouhých 1654 tun čajových lístků ročně. Většina z čajových lístků se zpracuje na čaj černý, jen malé množství tvoří čaj zelený. V zemi protinožců se čaj podává doma i v restauracích na anglický způsob. Australští domorodci si však povzbuzující nápoj vaří vlastním způsobem v kotlíku. Ačkoliv je zde poměrně oblíbeným pitím, zvýšená konzumace kávy a alkoholických nápojů vedla ke snížené spotřebě lahodného a osvěžujícího čajového nápoje.
 
Jáva

„Jemné čaje z indonéských ostrovů“
Indonéské ostrovy Jáva a Sumatra vyváží čaje průměrné kvality. Zelené čaje mají plnou hutnou chuť, někdy s dřevitým podtónem, zatímco čaje černé se vyznačují jemnou chutí, která u levnějších sort může být až mdlá, zatímco jakostnější druhy černého indonéského čaje mají příjemnou květinovou příchuť.
 
 
FOTO: homegrown-revolution.co.uk, trademarksandbrands.com, thebestnesst.blogspot.cz

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9