Tibet - čaj s máslem a se solí

21:00 | 18.10.2013 Jedi 2
Každý Tibeťan vám poví, že nemá smysl začínat den bez velké misky čaje s jačím máslem. Tento nápoj se v oblasti Himalájí stal něčím víc, než jen osvěžujícím pitím. 
Tibetský čaj
Tibetský čaj FOTO: drinks.seriouseats.com
Je zároveň vydatným pokrmem, který dodává energii pro každodenní život v drsných vysokohorských podmínkách a navíc přirozeně doplňuje místnímu obyvatelstvu nezbytné minerální látky. Ten, kdo poprvé ochutná slaný tibetský čaj s jačím máslem, se zřejmě podiví, jak ho mohou Tibeťané vypít denně takové množství a ještě si na něm pochutnat. Překonáte-li počáteční rozčarování, zjistíte, že i takto nevšedně upravený čaj má něco do sebe. Ne nadarmo patří čajové cihly a další vybavení pro přípravu tohoto nápoje k věcem, bez kterých se žádná tibetská domácnost neobejde. Černý čaj s mlékem, máslem a solí je také důležitým životabudičem buddhistických mnichů. Díky kofeinu a kaloriím je pro ně prakticky jediným zdrojem energie v dlouhých hodinách naplněných modlitbami a duchovními debatami.
 
Tibetská příprava čaje patří k nejstarší způsobům úpravy lístků z čajovníku. V oblasti Himalájí se čaj pije od 6. století našeho letopočtu a je zde nazýván „časujma“. Jak je vidět, čaj zde má poměrně dlouhou tradici a objevuje se také v lidovém eposu Geseriáda, kde je obzvláště kouzelným způsobem popisována příprava tibetského nápoje manželkou a konkubínami legendárního vládce Gesera:
„V této stříbrné misce jsou
nejjemnější čajové lístky z kraje Chan.
Mléko pochází od jaků
a máslo z něho je velice dobré.
Cukr dovezený ze severního Tibetu je sladký.
Čaj je ochucený posilujícími bylinami
tak, aby byl chutný, sladký a výživný,
zdraví
prospěšný.“

Tibetská historie čaje je zajímavá také nevšedním způsobem určování času a vzdáleností – šálek čaje zde sloužil jako jednotka času a délky. A tak se například říkalo, že „cesta je dlouhá pouhých pět čajů“ nebo „bude to trvat tak dlouho, než se uvaří jeden kotlík čaje“.
 


Pro nás může být tibetská příprava čaje opravdu pozoruhodným obřadem. Způsob přípravy se může podle jednotlivých krajů lišit, ale základní princip zůstává vždy zachován. Pro tibetský nápoj se používá velmi silný čaj, který je lisovaný do cihel, což je především pro kočovné národy velmi praktické. Nejprve se hojné množství čajových lístků vsype do nádoby „džakhog“, která neslouží k jinému účelu než právě k přípravě nápoje, a vaří se s vodou na otevřeném ohni z jačího trusu po velmi dlouhou dobu – někdy dokonce až několik dní. Zápach z hořícího jačího trusu podtrhuje atmosféru popíjení tohoto podivuhodného tibetského čaje. Silný výluh se poté scedí, osolí se, přidá se do něj soda a celý odvar se přelije do válcovité nádoby „dongmo“. V ní se pak pomocí speciálního tlouku čaj rozmíchává s máslem, které obvykle nebývá vinou nevhodného skladování příliš čerstvé. Hotový nápoj se slije do speciální dřevěné konvice „khogti“, která je zdobena různými vyřezávanými ornamenty. Hustý a vydatný čaj je pak naléván do šálků, které jsou neustále doplňovány, dokud všichni nedopijí. Je-li jednou nalito, je velice neslušné čaj nevypít – taková nezdvořilost je srovnatelná s odmítnutím nabízené podané ruky a urazili byste tak laskavou přátelskost a vstřícnou pohostinnost Tibeťanů. Kéž jsou vaše rty stále svlažovány čajem...  
 
 
Recept pro domácí přípravu tibetského čaje:

 
Říká se, že každý má pro přípravu tibetského čaje svůj vlastní recept, který se odráží od jeho zvyklostí a chutí. Jste-li zvědaví, jak tento zajímavý nápoj chutná a vypadá, můžete si ho zkusit uvařit podle tohoto návodu:
 
Do nádoby nalejte dostatečné množství vody a přiveďte ji k varu. Poté přidejte lístky kvalitního černého čínského čaje v množství 50 - 75 gramů čaje na 1 litr vody a špetku sody. Vařte tak dlouho, dokud se část vody nevyvaří a výluh nezíská sytě červenou barvu. Pak tekutinu přeceďte, osolte (cca 1 čajová lžička soli na 1 litr vody) a smíchejte s máslem (dávají se přibližně 4 polévkové lžíce na 1 litr nápoje). Čaj pořádně prošlehejte tak, aby se máslo dokonale rozpustilo a smísilo s výluhem. Vznikne hustý nápoj, který čeká jen na to, až jej přelijete do šálků a ochutnáte.


FOTO: shanghaifocus.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9