Čajové nádobí

20:05 | 14.12.2013 Jedi 4
Ke kultuře čaje patří neodmyslitelně půvabné nádobí, které dokonale dotváří atmosféru klidu a harmonie. 
Čajové nádobí
Čajové nádobí FOTO: ishikawajet.wordpress.com
 Historie
 
Jemné čajové misky, umně zdobené konvičky a další nezbytné nádobí bývá speciálně vytvořeno tak, aby čajové lístky mohly plně rozvinout svojí okouzlující chuť a vůni. Za opravdové mistry ve výrobě čajového nádobí byli vždy považováni Číňané. Jejich porcelánové nádoby „tenké jako papír, jasné jako zrcadlo a zvonící jako nefrit“ mají dodnes po celém světě mnoho obdivovatelů. Počátky čínské keramiky spadají do 5. tisíciletí před naším letopočtem a hrnčířství se tak řadí k nejstarším čínským řemeslům. Glazovaná porcelánová keramika se objevuje již za dynastie Chan, tedy v období 206 př. n. l. – 25 n.l. Nádobí z této doby oplývá charakteristickými vlastnostmi porcelánu – tvrdostí, pevností, odolností vůči kolísání teplot, udržení tepla a jasným zvonivým tónem při poklepání. Počátkem 7. století nádobí navíc získává tolik ceněnou a obdivovanou průzračnost, která v polovině devátého století zaujala i arabského kupce Sulajmána: „Číňané mají jemnou hlínu, z níž zhotovují misky; tyto misky mají, byť jsou zhotoveny z hlíny, jemnost sklenic, v nichž je možnost vidět zrcadlení vody.“ V této době se zdobené porcelánové misky, mísy, vázy a jiné nádobí stávají nejžádanějším zbožím vyváženým do ciziny.
 
Tak, jako se postupem času mění způsob přípravy, podávání a popíjení čaje, prochází úpravami i tvary a zdobení čajového nádobí. Za dynastie Tchang, tedy počátkem 7. století našeho letopočtu, se čajový nápoj připravoval v jednom velkém kotlíku, ze kterého byl rozléván naběračkou do mističek  a pohárků. Tyto nádobky bývaly nejčastěji vylévané šedozelenou či modrozelenou glazurou, která měla svojí barvou připomínat ušlechtilý kámen nefrit – symbol morální čistoty. Popíjení čaje z jemně zelenkavých nádobek tak s sebou přinášelo prchavou atmosféru harmonie nejčistší přírody, atmosféru vhodnou pro klidné rozprávění, meditace a přemýšlení.
 
V období vlády dynastie Sung (960-1279) dosahuje čínské umění výroby kameninových porcelánových nádob dokonalosti a vznikají ta nejkrásnější díla. Na výsluní se dostává popíjení šlehaného čaje, a tak se začaly vyrábět širší hluboké misky speciálně vytvořené pro co nejdokonalejšímu rozmíchání čajového prášku. Číňané této doby kladli velký důraz na estetickou stránku čajového nádobí. Nejvíce oceňovali umírněné ladné tvary, kvalitu materiálu a ušlechtilé zabarvení misek. K oblíbeným glazurám patřily především jemné až průzračné tóny se sametovým nádechem. Oblíbené bylo zdobení čajových misek krakelováním, kdy v husté glazuře byly záměrně vytvářeny drobné ozdobné prasklinky. Jiní dávali přednost miskám tmavé barvy, která působivě kontrastovala s hráškovou zelení šlehaného čaje. Oblibě se těšily i misky s motivem zaječí srsti, které byly na červenohnědém podkladu posety drobnými nepravidelnými skvrnami. Tento styl zdobení je po celém světě znám jako temmoku.

 
 
Během vlády mongolské dynastie Jüan (2.polovina 13. století - 1368) čajový rituál stejně jako umění výroby keramickému a porcelánovému zboží postupně upadá, přesto i tato neradostná doba čajovému nádobí přinesla něco nového – malbu modrou barvou přímo na střep, který byl následně pokryt průsvitnou glazurou. K největšímu rozvoji této techniky dochází za vlády následující dynastie Ming (1368-1644). Znovuoživení tradic a ideálů přineslo také návrat obřadného pití čaje – čajová kultura dosahuje svého dalšího vrcholu. Opět se mění a značně zjednodušuje způsob přípravy nápoje. Usušené čajové lístky se vložily do konviček a zalily horkou převařenou vodou. Číňané nazývali tento nápoj san-čcha – rozptýlený čaj. Pro přípravu a podávání tohoto čaje se začaly používat konvičky, z nichž byl nápoj po krátkém vyluhování rozléván do drobných mističek a šálků. Čajové nádobí se opět stává jedním z nejžádanějších zboží – skvostné čajové servisy zdobily nejen čínský císařský dvůr, ale poskytovaly také velké potěšení evropským čajomilcům. Nádherný porcelán této doby zářil jasnými barvami a okouzlujícími motivy krajin, císařských draků, květů pivoněk a chryzantén či výjevů z maleb a tkanin.
 
Za velmi dlouhé vlády mandžuské dynastie Čchingů (1644-1911) bylo čajové nádobí rozšířeno o mističku s podšálkem a především pokličkou, která chránila a udržovala jemné čajové aroma a zadržovala čajové lístky při srkání nápoje. Lístky pak byly ještě několikrát opětovně zalévány horkou vodou. Tento způsob popíjení čaje je v Číně dodnes oblíbený, i když místo krásných zdobných misek jsou spíše běžně používány obyčejné zavařovací sklenice, které lze po zašroubování víčkem silně protřepat, čímž se z čajových lístků uvolní všechny aromatické látky. Čajové nádobí období 17. – 18. století je přehlídkou mistrovského umění v barevnosti a zdobnosti. Objevují se nejrůznější tvary zdobené výjevy z čínských legend a rostlinné říše. Konvice a čajové mističky bývají pokryty barevnou glazurou v nejrůznějších odstínech žluté, zelené, bílé či růžové. 19. a 20. století v oblasti čajového nádobí nic nového nenabídlo a až na pár drobných výstřelků úspěšně kopíruje tradiční osvědčené styly zdobení.



Samostatnou kapitolu tvoří čajové nádobí z čínského města I-sing (Yixing) ležícího na jezeře v provincii Ťiang-su. Zdejší hrnčířské pece jsou proslaveny právě výrobou neglazovaných konviček z červenohnědé hlíny. Údajně právě tady na přelomu 15. a 16. století vznikla první konvička určená k zalévání čaje. Isingští hrnčířští mistři dodnes vytváří konvičky nejrůznějších tvarů, od nejprostších tradičních oblých až po složité imitace lotosových květů, bambusu či ovocných plodů. Konvičky z pecí v I-singu se staly fenoménem především díky svým nevšedním vlastnostem, které dokonale vyzvihují jemnou chuť a vůni čaje. Udržují nápoj teplý delší dobu než konvičky porcelánové a neovlivňují kvalitu vody. Každý opravdový znalec čaje vám doporučí používat na různé druhy čaje pokaždé jinou konvičku. Isingské konvičky jsou totiž neglazované, a to je hlavní důvod, proč po několika letech nasají vůni, chuť a barvu čaje, který je v nich dlouhodobě připravován. Potom stačí do konvičky nalít čistou horkou vodu a získáte nápoj stejně ukouzlující chuti a vůně jako ze sušených čajových lístků. Mnozí čínští literáti a vzdělanci si nechali na zakázku zhotovovat isingské konvičky tak, aby plně vyhovovali jejich vkusu a představám o “duši čaje”. Čajové konvičky z pecí isingských mistrů dodnes patří k uznávaným uměleckým dílům, která se stala předmětem zájmu nejrůznějších sběratelů.
 
 
Současnost

 
Sen-no Rikjú jednou řekl: „Čaj je jednoduchost sama: Nejprve ohřejete vodu, pak připravíte čaj a vypijete jej, jak náleží. Toť vše, co musíte znát.“ Nutno podotknout, že opravdu lahodný šálek čaje si vychutnáte jedině s vhodně zvoleným nádobím, protože nejen samotné čajové lístky, ale i nádobí, z kterých ho popíjíte, vytváří a zesilují váš zážitek z tohoto nápoje. Materiál, ze kterého je vyrobena konvička, tvar misek i konvice, estetický soulad použitého nádobí – to vše má nezanedbatelný vliv na výslednou chuť a vůni čaje. Na pultech specializovaných obchodů dnes najdete nejrůznější čajové soupravy, stejně jako jednotlivé konvičky, šálky, misky s podšálkem a víčkem a různé další nádobí určené pro přípravu a vychutnání čaje. Ačkoliv nabídka je skutečně pestrá, ne každý z výrobků je pro čajový rituál opravdu vhodný. Budete-li mít štěstí, objevíte v obchodech skutečně okouzlujícími kousky nádobí zdobené tradičními staročínskými motivy. Tyto originální výrobky umocňují ušlechtilost jemných čajových lístků přeměněných v lahodný nápoj. Stejně jako při výběru toho správného čaje se i při nákupu čajové soupravy řiďte vlastními pocity a intuicí. Nezapomeňte, že správně zvolené čajové nádobí výrazně umocní estetický požitek, s kterým je popíjení čaje nerozlučně spojeno, a proto se nevyplatí s koupí spěchat ani šetřit penězi.
 
Čajová konvička
 


Ideální konvička je nejen krásná, ale i praktická. Její koupě vyžaduje mnohé – dostatek času a trpělivosti, soustředění i znalostí. Ačkoliv v obchodech můžete zakoupit konvice z nejrůznějších materiálů včetně skleněných, litinových či nerezových, pro přípravu čaje jsou podle znalců nejvhodnější nádoby z porcelánu a nepolévané isingské polokameniny, popřípadě glazované keramiky, protože nejlépe drží teplo, neuvolňují nezdravé složky a nápoj z nich nenasává nepříjemnou pachuť. Správná konvice má oblý tvar, který umožňuje rovnoměrné šíření tepla i aromatických látek podél stěn – jen tak nálev získá skutečně harmonickou chuť. Při výběru si konvici důkladně prohlédněte – hrdlo, úchyt víčka a držadlo by měly ležet v jedné přímce, která rozděluje konvičku na dvě stejné poloviny. Velkou pozornost věnujte hrdlu, které musí být hladké, symetricky vypracované a vodorovné – jedině tak budete mít jistotu, že čaj z něj bude vytékat klidně bez stříkání na všechny strany. Víčko by mělo dobře přiléhat k otvoru tak, aby co nejlépe uchovávalo teplotu a aroma nápoje. Nebojte se konvici osahat – vnější i vnitřní povrch musí být dokonale hladký bez prohlubní. Pomineme-li všechny tyto rady, je velmi důležité, aby vám osobně byla konvička příjemná a blízká.
 
Šálky a mističky k popíjení čaje
 


Staří Číňané pili čaj z velkých hlubokých misek. Tento způsob popíjení však ve 14. století našeho letopočtu vyšel z módy a od té doby se čaj pije tradičně z menších šálků bez ouška a podšálku. Ty obvykle kupujeme v jedné sadě společně s čajovou konvicí. Šálek z dobrého materálu nemá na kvalitu nápoje takový vliv jako samotná konvice, ve které se čaj připravuje a poté rozlévá do menších misek. Přesto hraje při popíjení čaje důležitou roli a vzít do dlaní šálek prostého tvaru a pomalu z něj upíjet lahodný horký nápoj přináší potěšení nejen naší chuti, ale i zraku, hmatu a čichu.
 
Další čajové nádobí a pomůcky

 


Číňané používají během přípravy čaje nejrůznější jednoduché pomůcky, jejichž užitečnost jistě oceníte i vy. Usnadní vám nejen přípravu samotného nápoje, ale zajistí i elegantní podávání. Při přípravě čaje jistě využijete konvičku na vodu či zbylý čaj, bambusové sítko pro slívání čajových lístků, lžičky k promíchávání nápoje a nabírání čajových lístků, stejně jako dózy na čaj, které vhodně dotváří okouzlující atmosféru čajového obřadu. Nezkušení čajomilci si při přípravě vypomohou váhou a teploměrem, díky nimž přesně určí množství čajových lístků i správnou teplotu vodu pro zalití. Velmi příjemné je mít po ruce také utěrku k otření vody, která ukápne na stůl.


FOTO: e-cajovna.net, caj.thoma.cz, tibetvbrne.cz, darjeeling.cz, eshop-kavovary.cz, luxury-insider.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9