Hlavní stránkaGastronomieČaj a zdraví
Čaj a zdraví
Než začnete číst, povšimněte si básně od neznámého čínského básníka. Jeho slova mají rozhodně něco do sebe.
Čaj
FOTO: hdwallpapercollection.com
Jeden šálek vyléčí
všechny nemoci,
druhý šálek vyléčí
všechna trápení,
třetí šálek dodá sílu
kostem,
po čtvrtém budete žít
navěky
a i ve stáří budete
stejně svěží jako v den vašeho
narození.
Čaj je velmi oblíbený pro své výjimečné vlastnosti – zmírňuje únavu a zahání žízeň, má však také příznivý vliv na celkové zdraví lidského organismu. Blahodárné účinky čaje jsou asijským národům známé již po tisíciletí. O prospěšnosti zejména zeleného čaje se lékaři a mniši zmiňují již od roku 230 před naším letopočtem. Věřili, že čaj je schopen posilovat vůli a vracet sílu zraku i bránit nemocem před napadením těla. Ne nadarmo stará čínská moudrost praví, že „šálek čaje po jídle drží doktora stranou“. Taoisté jej dokonce považovali za nejdůležitější součást elixíru mládí. Není bez zajímavosti, že ačkoliv velké procento obyvatel Japonska tvoří náruživí kuřáci, riziko rakoviny plic je u nich o 45 % nižší než u Američanů a samotným onemocněním je v Japonsku postiženo relativně velmi málo osob. Stejně tak jsou Japonci méně ohroženi jinými typy rakoviny. Vědci spojují tento nevídaný jev se zvykem pravidelně popíjet velké množství čajového nápoje. Denně Japonci vypijí minimálně čtyři až pět šálků zeleného čaje, který svojí zásaditostí vyrovnává nežádoucí působení kyselin z masa a ryb.
Je důležité zdůraznit, že pozitivní a léčivé účinky má pro člověka především čaj zelený. Ten obsahuje účinné látky v mnohem větších koncentracích než černý čaj. Obsah hodnotných prvků je způsoben rozdílným zpracováním čajových lístků. Černý čaj prochází při výrobě procesem plné fermentace, kterou se většina nejcennějších látek ničí, zatímco zelený čaj není fermentován vůbec, a tak si zachovává vysoké procento chemických sloučenin, vitaminů a minerálních látek, díky nimž ho můžeme směle považovat za přírodní elixír zdraví.
Lístky zeleného čaje v sobě ukrývají vysoké množství látek nazývaných antioxidanty, které neutralizují volné radikály. Svým ojedinělým složením tak pomáhá zelený čaj chránit před rakovinným bujením, onemocněním srdce a předčasným stárnutím. Je však nezbytné vyvarovat se anglickému zvyku podávat čaj s mlékem, které v tomto spojení pozitivní účinky snižuje.V menším množství obsahují sušené lístky také minerály a stopové prvky, které jsou životně nezbytné pro správné fungování organismu. K těm nejvýznamnějším patří bezesporu fluor, který vytváří v ústech přirozenou ochranu před zubním kazem a je mnohem účinnější než chemický fluor přidávaný do většiny zubních past. V asijských zemích pijí děti o polední přestávce pravidelně zelený čaj a zubní kaz se u nich objevuje relativně málo. Silný antibakteriální a protizánětlivý účinek zeleného čaje pomáhá chránit i před paradentózou a zabraňuje zápachu z úst způsobeného mikroorganismy v ústní dutině.
Zelený čaj je v neposlední řadě významnou zásobárnou vitamínů, některých z nich dokonce v takové koncentraci, že již několik šálků nápoje stačí k pokrytí doporučené denní dávky. Zelený čaj je vlastně takovou přírodní vitamínovou bombou. Konkrétně vitamín C se v některých druzích čaje vyskytuje ve větším množství než v citronech. Překvapivé je, že ačkoliv se tento druh vitamínu běžným zahříváním, světlem a dlouhým skladováním ničí, v zeleném čaji se vyskytuje ve velmi trvanlivé formě, takže i po přejití varem zůstává ve velké míře zachován. Pro zajímavost - necháte-li čajový nálev projít patnácti minutami klokotavého varu, zůstane zachováno 70 % z původního obsahu vitamínu C. Zelený čaj tak může být velmi zdatným spolubojovníkem při nachlazení v chladném a deštivém období roku.
Nejsou to však jen výjimečné účinky na zdraví, pro které je zelený čaj tolik oblíben. Mnoho čajomilů jej užívá především jako stimulační prostředek. Je dokázáno, že dlouhodobě užívaný hořký čaj zrychluje myšlení. Dokonce i známý spisovatel Lev Nikolajevič Tolstoj přiznal, jak důležitou roli hrál v jeho životě tento nápoj: „Musel jsem pít mnoho čaje, protože bez něj bych nemohl pracovat. Čaj ze mě uvolňuje nápady, které dřímají v hlubinách mé duše.“ Čajové lístky obsahují kofein, který se od kofeinu kávy výrazně liší v účincích. V kávě působí velmi rychle a intenzivně a jeho povzbuzující účinek poměrně rychle odezní. Oproti tomu čajový kofein dokáže lidský organismus vzpružit pozvolna, efekt se dostavuje pomaleji a není tak silný, na druhou stranu však mnohem déle vydrží. Šálek čaje tak udrží duševní výkonnost trvaleji na vysoké a relativně konstantní úrovni. Pozvolné uvolňování povzbuzujících látek do těla má za následek také příjemnou kombinaci bdělosti a uvolnění. I díky tomu si šálkem čaje můžete dopřát nápoj, „který rozveselí, ale neomámí“.
Přehled některých důležitých látek obsažených v zeleném čaji a jejich pozitivní vliv na člověka a jeho zdraví
Látka a popis účinků
Alkaloidy – povzbuzují organismus, zvyšují bdělost
Antioxidanty - neutralizací volných radikálů chrání před rakovinou, vznikem kardiovaskulárních chorob a předčasným stárnutím; snižují hladinu cholesterolu a vysoký krevní tlak, zpomalují srážení krve; zmenšují riziko potravinových alergií
Glykosidy – brání zvyšování obsahu cukru v krvi, čímž chrání před vznikem cukrovky
Saponiny – působí proti rakovině, chrání před infekčními záněty, posilují imunitu
Minerály a stopové prvky
Draslík – udržuje normální srdeční rytmus a rozvod nervových impulsů
Fluor – zabraňuje vzniku zubního kazu, posiluje zubní sklovinu
Hořčík – nepostradatelný pro stavbu kostí a zubů; posiluje imunitní systém
Mangan – aktivuje důležité enzymy, podílí se na tvorbě kostí, srážlivosti krve a při látkové výměně cukrů a tuků
Selen – chrání tělo před buněčnou oxidací, rakovinou a infarktem
Zinek – podílí se hojení ran, tvorbě červených i bílých krvinek, posiluje imunitní systém, zabraňuje kožním zánětům a poruchám trávení
Železo – pomáhá předcházet chudokrevnosti, únavě a stárnutí pokožky; posiluje obranyschopnost organismu
Vitamíny
Beta-karoten – udržuje oči, kůži, vlasy, kosti a zuby ve zdravém stavu
Vitamín C – posiluje imunitní systém, působí proti volným radikálům, předchází rakovině, zpomaluje proces stárnutí
Vitamín B1 (tiamin) – zásobuje mozek energií a tím ho udržuje bdělý a soustředěný
Vitamín B2 (riboflavin) – „energetický zásobovač“ organismus; upevňuje imunitní systém; udržuje zdravou kůži, nehty i zrak
Vitamín B3 (niacin) – podílí se na látkové výměně cukrů, tuků a bílkovin = dodává energii
Vitamín B4 (kyselina listová) - důležitá pro tvorbu krve a růst; udržuje kůži zdravou a chrání ji proti parazitům
Vitamín B7 (biotion) – má vliv na zdravou pokožku a vlas; zlepšuje hojení kožních chorob
Vitamín E – ochraňuje a stimuluje obranný systém organismu; podílí se na tvorbě červených krvinek; působí pozitivně na srážlivost krve; urychluje hojení
Vitamín K – nezbytný pro srážlivost krve a hojení ran; důležitý pro fungování ledvin a jater
FOTO: tacenol.co.kr, wwalls.ru
všechny nemoci,
druhý šálek vyléčí
všechna trápení,
třetí šálek dodá sílu
kostem,
po čtvrtém budete žít
navěky
a i ve stáří budete
stejně svěží jako v den vašeho
narození.
Čaj je velmi oblíbený pro své výjimečné vlastnosti – zmírňuje únavu a zahání žízeň, má však také příznivý vliv na celkové zdraví lidského organismu. Blahodárné účinky čaje jsou asijským národům známé již po tisíciletí. O prospěšnosti zejména zeleného čaje se lékaři a mniši zmiňují již od roku 230 před naším letopočtem. Věřili, že čaj je schopen posilovat vůli a vracet sílu zraku i bránit nemocem před napadením těla. Ne nadarmo stará čínská moudrost praví, že „šálek čaje po jídle drží doktora stranou“. Taoisté jej dokonce považovali za nejdůležitější součást elixíru mládí. Není bez zajímavosti, že ačkoliv velké procento obyvatel Japonska tvoří náruživí kuřáci, riziko rakoviny plic je u nich o 45 % nižší než u Američanů a samotným onemocněním je v Japonsku postiženo relativně velmi málo osob. Stejně tak jsou Japonci méně ohroženi jinými typy rakoviny. Vědci spojují tento nevídaný jev se zvykem pravidelně popíjet velké množství čajového nápoje. Denně Japonci vypijí minimálně čtyři až pět šálků zeleného čaje, který svojí zásaditostí vyrovnává nežádoucí působení kyselin z masa a ryb.
Je důležité zdůraznit, že pozitivní a léčivé účinky má pro člověka především čaj zelený. Ten obsahuje účinné látky v mnohem větších koncentracích než černý čaj. Obsah hodnotných prvků je způsoben rozdílným zpracováním čajových lístků. Černý čaj prochází při výrobě procesem plné fermentace, kterou se většina nejcennějších látek ničí, zatímco zelený čaj není fermentován vůbec, a tak si zachovává vysoké procento chemických sloučenin, vitaminů a minerálních látek, díky nimž ho můžeme směle považovat za přírodní elixír zdraví.
Lístky zeleného čaje v sobě ukrývají vysoké množství látek nazývaných antioxidanty, které neutralizují volné radikály. Svým ojedinělým složením tak pomáhá zelený čaj chránit před rakovinným bujením, onemocněním srdce a předčasným stárnutím. Je však nezbytné vyvarovat se anglickému zvyku podávat čaj s mlékem, které v tomto spojení pozitivní účinky snižuje.V menším množství obsahují sušené lístky také minerály a stopové prvky, které jsou životně nezbytné pro správné fungování organismu. K těm nejvýznamnějším patří bezesporu fluor, který vytváří v ústech přirozenou ochranu před zubním kazem a je mnohem účinnější než chemický fluor přidávaný do většiny zubních past. V asijských zemích pijí děti o polední přestávce pravidelně zelený čaj a zubní kaz se u nich objevuje relativně málo. Silný antibakteriální a protizánětlivý účinek zeleného čaje pomáhá chránit i před paradentózou a zabraňuje zápachu z úst způsobeného mikroorganismy v ústní dutině.
Zelený čaj je v neposlední řadě významnou zásobárnou vitamínů, některých z nich dokonce v takové koncentraci, že již několik šálků nápoje stačí k pokrytí doporučené denní dávky. Zelený čaj je vlastně takovou přírodní vitamínovou bombou. Konkrétně vitamín C se v některých druzích čaje vyskytuje ve větším množství než v citronech. Překvapivé je, že ačkoliv se tento druh vitamínu běžným zahříváním, světlem a dlouhým skladováním ničí, v zeleném čaji se vyskytuje ve velmi trvanlivé formě, takže i po přejití varem zůstává ve velké míře zachován. Pro zajímavost - necháte-li čajový nálev projít patnácti minutami klokotavého varu, zůstane zachováno 70 % z původního obsahu vitamínu C. Zelený čaj tak může být velmi zdatným spolubojovníkem při nachlazení v chladném a deštivém období roku.
Nejsou to však jen výjimečné účinky na zdraví, pro které je zelený čaj tolik oblíben. Mnoho čajomilů jej užívá především jako stimulační prostředek. Je dokázáno, že dlouhodobě užívaný hořký čaj zrychluje myšlení. Dokonce i známý spisovatel Lev Nikolajevič Tolstoj přiznal, jak důležitou roli hrál v jeho životě tento nápoj: „Musel jsem pít mnoho čaje, protože bez něj bych nemohl pracovat. Čaj ze mě uvolňuje nápady, které dřímají v hlubinách mé duše.“ Čajové lístky obsahují kofein, který se od kofeinu kávy výrazně liší v účincích. V kávě působí velmi rychle a intenzivně a jeho povzbuzující účinek poměrně rychle odezní. Oproti tomu čajový kofein dokáže lidský organismus vzpružit pozvolna, efekt se dostavuje pomaleji a není tak silný, na druhou stranu však mnohem déle vydrží. Šálek čaje tak udrží duševní výkonnost trvaleji na vysoké a relativně konstantní úrovni. Pozvolné uvolňování povzbuzujících látek do těla má za následek také příjemnou kombinaci bdělosti a uvolnění. I díky tomu si šálkem čaje můžete dopřát nápoj, „který rozveselí, ale neomámí“.
Přehled některých důležitých látek obsažených v zeleném čaji a jejich pozitivní vliv na člověka a jeho zdraví
Látka a popis účinků
Alkaloidy – povzbuzují organismus, zvyšují bdělost
Antioxidanty - neutralizací volných radikálů chrání před rakovinou, vznikem kardiovaskulárních chorob a předčasným stárnutím; snižují hladinu cholesterolu a vysoký krevní tlak, zpomalují srážení krve; zmenšují riziko potravinových alergií
Glykosidy – brání zvyšování obsahu cukru v krvi, čímž chrání před vznikem cukrovky
Saponiny – působí proti rakovině, chrání před infekčními záněty, posilují imunitu
Minerály a stopové prvky
Draslík – udržuje normální srdeční rytmus a rozvod nervových impulsů
Fluor – zabraňuje vzniku zubního kazu, posiluje zubní sklovinu
Hořčík – nepostradatelný pro stavbu kostí a zubů; posiluje imunitní systém
Mangan – aktivuje důležité enzymy, podílí se na tvorbě kostí, srážlivosti krve a při látkové výměně cukrů a tuků
Selen – chrání tělo před buněčnou oxidací, rakovinou a infarktem
Zinek – podílí se hojení ran, tvorbě červených i bílých krvinek, posiluje imunitní systém, zabraňuje kožním zánětům a poruchám trávení
Železo – pomáhá předcházet chudokrevnosti, únavě a stárnutí pokožky; posiluje obranyschopnost organismu
Vitamíny
Beta-karoten – udržuje oči, kůži, vlasy, kosti a zuby ve zdravém stavu
Vitamín C – posiluje imunitní systém, působí proti volným radikálům, předchází rakovině, zpomaluje proces stárnutí
Vitamín B1 (tiamin) – zásobuje mozek energií a tím ho udržuje bdělý a soustředěný
Vitamín B2 (riboflavin) – „energetický zásobovač“ organismus; upevňuje imunitní systém; udržuje zdravou kůži, nehty i zrak
Vitamín B3 (niacin) – podílí se na látkové výměně cukrů, tuků a bílkovin = dodává energii
Vitamín B4 (kyselina listová) - důležitá pro tvorbu krve a růst; udržuje kůži zdravou a chrání ji proti parazitům
Vitamín B7 (biotion) – má vliv na zdravou pokožku a vlas; zlepšuje hojení kožních chorob
Vitamín E – ochraňuje a stimuluje obranný systém organismu; podílí se na tvorbě červených krvinek; působí pozitivně na srážlivost krve; urychluje hojení
Vitamín K – nezbytný pro srážlivost krve a hojení ran; důležitý pro fungování ledvin a jater
FOTO: tacenol.co.kr, wwalls.ru
Nástěnka
Are you feeling irritated because of poor grades i...
09:31 |
30.01
jameswick1...
skoro po dvou letech si zas dovolím jeden spam pří...
10:39 |
10.01
8BB76E1
Japonské slavnosti na Vyšehradě 8.6.2019 - relativ...
19:53 |
08.06
Tyckin
TOP0 článků
Poslední komentáře
Kupuji ho z internetové stránky kimchiclub .cz. Je...
09:32 |
27.04
Vasicek
A odkud kimchi kupujete? A jedná se o opravdu kval...
02:37 |
26.04
Palicka85
Já mám zkušenost s kupováním hotového kimchi. Byl ...
09:05 |
25.04
Vasicek