Ráno poté: 6 asijských životabudičů při ranní kocovině

15:00 | 01.09.2013 starfishzs 9
Už žádné mazlavé snídaně. Rýžová kaše a dobytčí krev je to, co váš žaludek potřebuje a nahodí vaše tělo zpátky do provozu. Neděláme si srandu.
Čínský pokrm pro ranní malátnost - congee
Čínský pokrm pro ranní malátnost - congee FOTO: littlehotmess.wordpress.com
Poté, co jsme si uvedli, jaké lihoviny byste v každé zemi měli vyzkoušet, tu pro vás máme pokračování opět od cestovní podrubriky serveru CNN. Aneb jak se Asiaté vypořádávají s ranními nevolnostmi a bolestmi hlavy, které způsobily oné omamné látky z předešlého dne? Zde máte pár tipů.
 
Ať už jste flámovali s flaškou saké nebo baijiu, výsledek bývá obvykle stejný: nesnesitelné bolesti hlavy, ústa jako suspenzor ruského zápasníka wrestlingu, nutkání zdržovat se v blízkosti něčeho bílého, vyrobeného z porcelánu.
 
I když příznaky kocoviny mohou být univerzální, způsoby, jak se s nimi vypořádat, už takové být nemusí.
 
 
1. Čína: congee
Co to je
: Na první pohled je congee docela jednoduchý pokrm. Čínská rýžová kaše. Nabízí se ovšem mnoho a mnoho variant po celé zemi. Do congee můžete přidat téměř cokoli, jako například solená kachní vejce, hlávkový salát nebo jakékoliv maso - jen ne všechno dohromady.


 
Proč si lidé myslí, že to pomáhá: Congee byl vždy považován za pokrm, který lidé pojídají, když jim zkrátka není dobře, což může zahrnovat i právě kocovinu. Jelikož je základem něco jako polévka, řeší congee oba problémy kocoviny - znovu zavodní vaše tělo a utiší váš podrážděný žaludek.
 
Na rozdíl od jiných oblíbených životabudičů se congee snadno polyká a dokonce i dobře chutná, když se správně ochutí.
 
Kde jej sehnat: Možná není tak snadno k nalezení jako jiná čínská léčiva, jako třeba čaj nebo zázvor, proto je nejlepší vsadit na jakoukoli dim sum restauraci (i když i mnohé jiné čínské stravovací podniky jej mívají v nabídce). Nebo si jej zkrátka uvařte doma.
 
 
2. Japonsko: zelený čaj
Co to je
: Nejvíce japonský ze všech nápojů. Hořké, ovšem osvěžující pití, které vám podají studené i teplé.
 
Proč si lidé myslí, že to pomáhá: Zelený čaj obsahuje velké množství antioxidantů a pomůže zbavit vaše játra jedu mnohem lépe než sebevražedný nápad zapít to dalším alkoholem.
 
Může také pomoci s bolehlavem a nevolností. A v neposlední řadě stimulující vedlejší efekty tohoto nápoje vám dovolí vyjít s hlavou vztyčenou jako vítěz evoluce (tedy, jako člověk), takže nedorazíte na obchodní jednání jako někdo, kdo se právě svalil ze sedačky ještě s popkornem ve vlasech.


 
Pokud se nebojíte být trochu více funky, vhoďte do čaje trochu umeboshi (něco jako rozinky, ale z japonské "švestky" ume, namočené v mořské soli). Asi se vám to bude zdát příšerně slané, ale prý to pomáhá vzkřísit všechny ty elektrolyty, které jste pobili minulou noc.
 
Kde jej najít: Zelený čaj v jeho chlazené podobě naleznete téměř kdekoli a navíc si jej jednoduše můžete uvařit doma, i ve stavu té nejhorší kocoviny. S trochou štěstí naleznete ve vašem hotelovém pokoji pár sáčků čaje hned vedle rychlovarné konvice.
 
 
3. Jižní Korea: haejangguk
Co to je
: Jak poznáte, že v dané zemi to je s alkoholem už hodně vážné? Že jejich pokrm na ranní probuzení po kocovině nese toto slovo ve svém názvu. Korejsky haejangguk totiž doslova znamená "vývar léčící kocovinu".
 
I když napříč Koreou naleznete mnohé jeho varianty, tradiční misku haejangguku tvoří hovězí vývar, hlávkové zelí, fazolové výhonky, ředkev, vejce a kousky ztuhnuté telecí krve. Hmm. Co bude asi ta tajná přísada?


 
Proč si lidé myslí, že to pomáhá: Nejenže jeho sytá, uspokojivá chuť dělá divy a pomůže vašemu mozku se nakopnout, jeho přísady uklidní váš žaludek zbídačený přemírou soju.
 
Jedinou ranní výzvou je tedy přemluvit sebe samého, abyste si dali první sousto. Na haejangguk není pěkný první pohled, hlavně když syrové vajíčko uprostřed misky na vás nesouhlasně zírá jako vaše vlastní babička.
 
Kde jej najít: Haejangguk si můžete koupit u pouličních prodavačů napříč Soulem každý den. A pokud tápete, hledejte nejbližší stánek obklopený unavenými, mdlými Korejci, kteří po cestě do práce také nutně potřebovali oživit.
 
 
4. Thajsko: pálivá nudlová polévka
Co to je
: Téměř všechny recepty na pad kee mao (thajské "opilecké" nudle), které naleznete na internetu, hlásají, že tento jednoduchý pokrm je tím nejlepším lékem na kocovinu. Ale podle místních obyvatel by člověk měl jíst pad kee mao během pití, ne až ráno poté.
 
Místo toho doporučují na ráno pálivou nudlovou polévku. I ta přichází v mnoha variantách - žluté nudle. Skleněné nudle. Široké nudle. Nudle s hovězím, rybími kuličkami, vepřovým, kuřecím, prasečí krví nebo kachnou navrch.
 
A všechny se dělají ještě z různých vývarů, včetně všemocného tom yum.
 
Proč si lidé myslí, že to pomáhá: Mnoho Thajců tvrdí, že obzvláště pálivá polévka jim pomáhá se osvěžit tím, že pomocí potu se zbaví těch odporných toxinů a setřesou ze sebe pocit malátnosti doprovázející kocovinu. Bohaté přísady naopak zkrotí ony rozhněvané bestie v žaludku, které se dožadují vaší pozornosti.


 
Některým se může zdát, že nalít do sebe misku extra pálivé tekutiny, když už tak je váš žaludek jako na vodě, je stejně lákavé jako kopnout do sebe dalších pět panáků tequily. Naštěstí pro cizince, ve většině stánků s občerstvením naleznete vedle solničky i dávkovač pálivého koření, a tím můžete regulovat, jak moc ostrou polévku chcete mít (jen málo cestovatelů dokáže zvládnout tolik co místní lidé).
 
Kde ji najít: Přepadněte nejbližší stánek s nudlemi. Pokud jste vážně zoufalí, jakákoli thajská samoobsluha vede ve svém repertoáru instantní nudle, které více méně zvládnou to samé, když už jste souženi kocovinou.
 
 
5. Hongkong: ženšenový čaj
Co to je
: Ženšen americký, nakrájený a naložený v horké vodě.
 
Proč si lidé myslí, že to pomáhá: Jeho lehce nahořklé kořeny uklidňují tělo tím, že vylučují nadměrné množství síly yang, neboli horké, pozitivní energie.
 
Postarší Číňané vám také povědí, že tato rostlina vytváří tekutinu, která ukojí vaši žízeň - perfektní pro dehydrataci při kocovině.


 
Kde jej najít: Ženšenový čaj je k mání skoro v každých potravinách nebo prodejnách čaje. Nebo si jej můžete vyrobit sami.
 
Vše, co musíte udělat, je zvolna uvařit ženšen americký v horké vodě. Abyste zjemnili jeho lehce zdravotnickou chuť, přidejte trochu medu.
 
 
6. Indie: kokosová voda
Co to je
: Nepleťte si to s kokosovým mlékem. Kokosová voda je ta tekutina, co vyteče z ořechu, když rozlomíte nezralý kokos.
 
Proč si lidé myslí, že to pomáhá: Opět se zkrátka všechno točí kolem elektrolytů. Mnoho Indů přísahá, že je to ten nejlepší lék, jelikož obsahuje mnoho živin a draslíku, který vám pomůže s rehydratací.
 
Ke všemu je to přírodní a zdravé.


 
Kde ji najít: Napříč tropickou Asií naleznete mnoho pouličních stánků, kde vám rádi prodají čerstvé, mladé kokosy. V dnešní době už ji ale naleznete téměř všude. I když vědci tvrdí, že její prospěšnost není zcela dokázána, velké společnosti vydělávají majlanty na trendu léčivých účinků kokosové vody tím, že jí zásobují regály všech možných obchodů.
 
 
Jaký je váš lék na nepříjemný neduh zvaný ranní kocovina? 


ZDROJ: travel.cnn.com
FOTO: theparisreview.com, besthdwallpapers.info, ohmyfavouritethings.blogspot.com, spencerhgray.wordpress.com, motherearthliving.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9