Hlavní stránkaCestováníPrůvodce podnikatele, jak přežít korejsk...
Průvodce podnikatele, jak přežít korejská sezení s alkoholem
Korejský přípitek
FOTO: well.hani.co.kr/71388
Říká se, že v Koreji úspěch obchodního jednání závisí na tom, jak moc dobrý piják jste… a jak zdvořilí jste vůči svým společníkům, když do sebe kopete jeden kýbl alkoholu za druhým.
Většina korejských firem provozuje alespoň jednou za měsíc, či dokonce týden tzv. hoesik (doslovně to znamená večeře se spolupracovníky, obrazně pak oficiální tahy za jídlem a pitím na mnoha frontách). Pokud jste obchodníkem na cestách, vymlouvat se na svůj cizí původ a vyhýbat se jim lze jen do určité míry trpělivosti vašeho obchodního partnera nebo nadřízeného.
Soju je nejoblíbenějším nápojem Korejců
Pravidla hry
"Picí etiketa je první věc, kterou by se měli cizí hosté naučit," říká Bryan Do, korejsko-americký ředitel korejské pobočky jedné americké firmy. "Byl to pro mě šok, když jsem poprvé přiletěl do Koreje. Můj šéf vystudoval Korea University (známá mimo jiné i pro svou silnou pijáckou kulturu) a můj první hoesik jsme započali plnou sklenicí piva se soju, kterou jsme museli vypít na jeden zátah. A to byl teprve začátek."
Otevření se lidem
Korejci nahlíží na společné popíjení jako na způsob, jak poznat něčí pravé já.
"Moc se mi to ze začátku nelíbilo," připustil Charles Lee, Korejec-Kanaďan, který do země přiletěl rok zpátky, aby pracoval pro korejskou firmu. "Říkal jsem všem: 'Proč mě nutíte něco pít, když nechci?' Ale jakmile jsem poznal, co za tím stojí, začal jsem tuto kulturu doceňovat."
"Existují zkrátka věci a témata, které nemůžete probrat v práci nebo během oběda - lidé, co se u oběda baví o práci, jsou nemožní - ale když vám někdo nabídne panáka soju, je to jako pozvání a člověk dává najevo, že si vás rád vyslechne," tvrdí Lee. "Prvně jsem si myslel, že jsou Korejci dosti neosobní, dokud jsem se s nimi nenapil, takže je důležité vidět v tom ten vyšší celek."
Picí kultura je v Koreji prý tak zažitá, že dokonce i doprava v Soulu odpovídá picím potřebám města. Pondělí jsou oblíbeným dnem pro hoesiky, takže večerní dopravní špička není tak krušná jako jindy - mnozí pracovníci totiž nechávají svá vozidla v práci, aby mohli jít pít.
Úterky jsou potom dny klidu, zatímco středy a čtvrtky jsou opět často využívány pro hoesiky. Pátky jsou pro večerní dopravu nejhorší, jelikož si všichni již berou svá auta domů a vyráží s rodinou na výlety.
Počkejte s pitím na svého nadřízeného
Jak se tedy vyhnout tomu, že někoho urazíte (nedej bože nadřízeného nebo důležitého klienta) během této korejské picí parády? Zapamatujte si těchto následujících sedm pravidel:
1. Dejte pozor na hierarchii.
Korejci vždy ve vztahu rozlišují výše postavenou osobu a podle toho se k ní také chovají.
První věc, na kterou se vás Korejec typicky zeptá, je váš věk. I člověk o rok starší než vy má právo na to být oslovován vyšším, zdvořilejším jazykem, i když je věk vždy druhořadý po výši vaší pozice ve firmě.
2. Projevte respekt.
Prázdná sklenice je považována za vysoce nezdvořilý úkaz.
Pokud váš nadřízený rozlévá - většinou se toto dodržuje jen u tvrdého alkoholu - nikdo jiný se nesmí napít do té doby, než i jemu někdo nalije. Poté, co jsou všechny sklenice plné, všichni společně pokřiknou "Gunbae!" a ťuknou si - a většinou následuje vyklopení obsahu sklenice do vašeho hrdla (Korejci k tomu rádi přizvukují "One shot!").
Během pití byste se tělem měli odvrátit od výše postavených osob v místnosti, abyste tak obrazně zakryli vaši činnost před jejich zraky.
3. Používejte obě ruce.
Vždy držte sklenice nebo láhve oběma rukama. Pokud byste se napili, popřípadě rozlévali jednou rukou, vyčleňujete se jako osoba společensky starší. Pokud jí nejste, pak… jsme vás varovali.
Vše držte oběma rukama, popřípadě si přidržte loket druhou rukou
4. Proveďte předběžný výzkum.
Je vždy dobré dopředu se informovat o picích návycích ostatních lidí. Neměl by být problém zjistit, kdo co rád pije a jak se chová, pokud je intoxikován.
Hoesik většinou nezůstane jen u jednoho chodu - v prvním kole se najíte, večeři zapijete pivem, na to si dáte soju, třetí kolo je pak whisky a tak dále. Buďte připraveni na všechno.
5. Na "ne" se nehraje.
Pokud nemáte nějakou opravdu neprůstřelnou výmluvu, odmítnout popíjení je považováno za neslušné a vytváří špatnou atmosféru.
"Nemám rád soju" není dostatečně dobrý důvod k tomu, abyste pro večer neztrestali svá játra. Vlastně dokud nejste těhotní nebo už nezvracíte, neexistuje žádný dobrý protiargument k tomu, abyste s ostatními radostně nenasávali.
Obecně vzato je lepší přijmout nechtěný alkohol a nějak se ho zbavit (vylít ho pod stůl, do vaší sklenice s vodou, ven z okna) než přímo odmítnout.
Nebojte se mikrofonu - vaši společníci jsou stejně už napití a nebudou váš falešný zpěv vnímat
6. Napněte své hlasivky.
Nejoblíbenějším místem, kam se Korejci chodí bavit, bývají karaoke bary.
Korejci jsou téměř posedlí zpěvem, což dokazuje obrovský počet karaoke barů a stejně tak i řady lidí ženoucí se do televizních pěveckých soutěží.
Vaši společníci vás nenechají na pokoji, dokud jim něco nezazpíváte. Budou vás přemlouvat, vyhrožovat vám, naléhat a mámit vás lichotkami, až to nevydržíte a stejně ten mikrofon popadnete. Buďte připraveni na to, že tlaku z jejich strany zkrátka neodoláte.
7. Jako poslední záchranu využijte černého jezdce nebo černou růži.
Když už to prostě nadále nejste schopni snášet, můžete si na pomoc přivolat černého jezdce (black night, muže) nebo černou růži (black rose, ženu). Zapříčiníte tím, že dotyčná osoba bude muset pít všechno za vás, znamená to ovšem, že jí musíte splnit její přání. Takže se může stát, že brzy budete litovat, že jste toho posledního panáka nevypili sami, jelikož stojíte před svým klientem a pomocí svého pozadí hláskujete své vlastní jméno…
Tak tedy, na zdraví!
ZDROJ: travel.cnn.com
FOTO: mithaibirdy.wordpress.com, ibtimes.com, busan.for91days.com, curiousforculture.blogspot.com
Většina korejských firem provozuje alespoň jednou za měsíc, či dokonce týden tzv. hoesik (doslovně to znamená večeře se spolupracovníky, obrazně pak oficiální tahy za jídlem a pitím na mnoha frontách). Pokud jste obchodníkem na cestách, vymlouvat se na svůj cizí původ a vyhýbat se jim lze jen do určité míry trpělivosti vašeho obchodního partnera nebo nadřízeného.
Soju je nejoblíbenějším nápojem Korejců
Pravidla hry
"Picí etiketa je první věc, kterou by se měli cizí hosté naučit," říká Bryan Do, korejsko-americký ředitel korejské pobočky jedné americké firmy. "Byl to pro mě šok, když jsem poprvé přiletěl do Koreje. Můj šéf vystudoval Korea University (známá mimo jiné i pro svou silnou pijáckou kulturu) a můj první hoesik jsme započali plnou sklenicí piva se soju, kterou jsme museli vypít na jeden zátah. A to byl teprve začátek."
Otevření se lidem
Korejci nahlíží na společné popíjení jako na způsob, jak poznat něčí pravé já.
"Moc se mi to ze začátku nelíbilo," připustil Charles Lee, Korejec-Kanaďan, který do země přiletěl rok zpátky, aby pracoval pro korejskou firmu. "Říkal jsem všem: 'Proč mě nutíte něco pít, když nechci?' Ale jakmile jsem poznal, co za tím stojí, začal jsem tuto kulturu doceňovat."
"Existují zkrátka věci a témata, které nemůžete probrat v práci nebo během oběda - lidé, co se u oběda baví o práci, jsou nemožní - ale když vám někdo nabídne panáka soju, je to jako pozvání a člověk dává najevo, že si vás rád vyslechne," tvrdí Lee. "Prvně jsem si myslel, že jsou Korejci dosti neosobní, dokud jsem se s nimi nenapil, takže je důležité vidět v tom ten vyšší celek."
Picí kultura je v Koreji prý tak zažitá, že dokonce i doprava v Soulu odpovídá picím potřebám města. Pondělí jsou oblíbeným dnem pro hoesiky, takže večerní dopravní špička není tak krušná jako jindy - mnozí pracovníci totiž nechávají svá vozidla v práci, aby mohli jít pít.
Úterky jsou potom dny klidu, zatímco středy a čtvrtky jsou opět často využívány pro hoesiky. Pátky jsou pro večerní dopravu nejhorší, jelikož si všichni již berou svá auta domů a vyráží s rodinou na výlety.
Počkejte s pitím na svého nadřízeného
Jak se tedy vyhnout tomu, že někoho urazíte (nedej bože nadřízeného nebo důležitého klienta) během této korejské picí parády? Zapamatujte si těchto následujících sedm pravidel:
1. Dejte pozor na hierarchii.
Korejci vždy ve vztahu rozlišují výše postavenou osobu a podle toho se k ní také chovají.
První věc, na kterou se vás Korejec typicky zeptá, je váš věk. I člověk o rok starší než vy má právo na to být oslovován vyšším, zdvořilejším jazykem, i když je věk vždy druhořadý po výši vaší pozice ve firmě.
2. Projevte respekt.
Prázdná sklenice je považována za vysoce nezdvořilý úkaz.
Pokud váš nadřízený rozlévá - většinou se toto dodržuje jen u tvrdého alkoholu - nikdo jiný se nesmí napít do té doby, než i jemu někdo nalije. Poté, co jsou všechny sklenice plné, všichni společně pokřiknou "Gunbae!" a ťuknou si - a většinou následuje vyklopení obsahu sklenice do vašeho hrdla (Korejci k tomu rádi přizvukují "One shot!").
Během pití byste se tělem měli odvrátit od výše postavených osob v místnosti, abyste tak obrazně zakryli vaši činnost před jejich zraky.
3. Používejte obě ruce.
Vždy držte sklenice nebo láhve oběma rukama. Pokud byste se napili, popřípadě rozlévali jednou rukou, vyčleňujete se jako osoba společensky starší. Pokud jí nejste, pak… jsme vás varovali.
Vše držte oběma rukama, popřípadě si přidržte loket druhou rukou
4. Proveďte předběžný výzkum.
Je vždy dobré dopředu se informovat o picích návycích ostatních lidí. Neměl by být problém zjistit, kdo co rád pije a jak se chová, pokud je intoxikován.
Hoesik většinou nezůstane jen u jednoho chodu - v prvním kole se najíte, večeři zapijete pivem, na to si dáte soju, třetí kolo je pak whisky a tak dále. Buďte připraveni na všechno.
5. Na "ne" se nehraje.
Pokud nemáte nějakou opravdu neprůstřelnou výmluvu, odmítnout popíjení je považováno za neslušné a vytváří špatnou atmosféru.
"Nemám rád soju" není dostatečně dobrý důvod k tomu, abyste pro večer neztrestali svá játra. Vlastně dokud nejste těhotní nebo už nezvracíte, neexistuje žádný dobrý protiargument k tomu, abyste s ostatními radostně nenasávali.
Obecně vzato je lepší přijmout nechtěný alkohol a nějak se ho zbavit (vylít ho pod stůl, do vaší sklenice s vodou, ven z okna) než přímo odmítnout.
Nebojte se mikrofonu - vaši společníci jsou stejně už napití a nebudou váš falešný zpěv vnímat
6. Napněte své hlasivky.
Nejoblíbenějším místem, kam se Korejci chodí bavit, bývají karaoke bary.
Korejci jsou téměř posedlí zpěvem, což dokazuje obrovský počet karaoke barů a stejně tak i řady lidí ženoucí se do televizních pěveckých soutěží.
Vaši společníci vás nenechají na pokoji, dokud jim něco nezazpíváte. Budou vás přemlouvat, vyhrožovat vám, naléhat a mámit vás lichotkami, až to nevydržíte a stejně ten mikrofon popadnete. Buďte připraveni na to, že tlaku z jejich strany zkrátka neodoláte.
7. Jako poslední záchranu využijte černého jezdce nebo černou růži.
Když už to prostě nadále nejste schopni snášet, můžete si na pomoc přivolat černého jezdce (black night, muže) nebo černou růži (black rose, ženu). Zapříčiníte tím, že dotyčná osoba bude muset pít všechno za vás, znamená to ovšem, že jí musíte splnit její přání. Takže se může stát, že brzy budete litovat, že jste toho posledního panáka nevypili sami, jelikož stojíte před svým klientem a pomocí svého pozadí hláskujete své vlastní jméno…
Tak tedy, na zdraví!
ZDROJ: travel.cnn.com
FOTO: mithaibirdy.wordpress.com, ibtimes.com, busan.for91days.com, curiousforculture.blogspot.com
Nástěnka
Are you feeling irritated because of poor grades i...
09:31 |
30.01
jameswick1...
skoro po dvou letech si zas dovolím jeden spam pří...
10:39 |
10.01
8BB76E1
Japonské slavnosti na Vyšehradě 8.6.2019 - relativ...
19:53 |
08.06
Tyckin
TOP0 článků
Poslední komentáře
Kupuji ho z internetové stránky kimchiclub .cz. Je...
09:32 |
27.04
Vasicek
A odkud kimchi kupujete? A jedná se o opravdu kval...
02:37 |
26.04
Palicka85
Já mám zkušenost s kupováním hotového kimchi. Byl ...
09:05 |
25.04
Vasicek