Vietnamská ledová káva

13:00 | 25.01.2019 Mei 14
Pokud jste milovníci kávy, máme tu pro vás tip na skvělou vietnamskou ledovou kávu, která je výborným kávovým osvěžením nejen v letních horkých dnech.
Vietnamská ledová káva
Vietnamská ledová káva FOTO: ominiqueb / flickr.com
Vietnamská ledová káva je ve své podstatě kombinací koncentrované spařované kávy, kondenzovaného velmi sladkého mléka (u nás např. Salko) a ledu. Super sladké kondenzované mléko se používá z několika důvodů. V neposlední řadě kvůli hořkosti původní vietnamské kávy.
 
Mylná představa je ta, že Vietnamci dávají do ledové kávy čekanku. Ovšem vietnamská ledová káva tak, jak ji dělají Vietnamci (a občané jiné části jihozápadní Asie), v sobě čekanku nemá. To co ale používají je 100% káva. Druh kávy, který se ve Vietnamu používá, je druh kávy, která je pražena do velmi tmavé. Takto pražená káva spolu s kombinací velkého množství kávy, vede k poměrně hodně hořkým nápojům a tím i k potřebě hodně sladit. A protože ve Vietnamu je kondenzované mléko běžně k dostání, bylo přirozenou volbou.
 
Chcete-li vařit vietnamskou ledovou kávu, budete potřebovat něco, čemu se říká phin. To je název pro malou kávovou nádobku používanou pro tento styl vaření kávy. Phins se dají sehnat v různých velikostech a jsou téměř vždy dostupné v městských obchodech za pár babek. Je tedy velmi levným varným zařízením.
 
Také budete potřebovat již zmiňované kondenzované mléko, čerstvě umletou kávu, horkou vodu a led.
 
Phin je obvykle ve velikosti na 120 ml nebo 300 ml. Stejně jako velikosti, mohou se lišit i konstrukce. Ale základní prvky mají všechny většinou stejné. Tedy hlavní varnou komoru s filtrem vestavěným ve spodní části, rozmetadla a také víko.
 
Dávkování kávy je standartní, tedy 7/8 g na 100 ml vody. Pokud použijeme 120 ml phin, použijeme 14 gramů kávy. Ale samozřejmě chuť můžeme upravovat podle vlastní libosti.
 
Kondenzovaného mléka se pro kávu doporučuje cca 1 cm dolní části hrnečku. Ovšem i množství kondenzovaného mléka se dá upravit podle vlastní chuti.
 
Nakonec nesmí chybět samozřejmě voda v té nejlepší kvalitě, jakou můžeme mít a to samé platí i pro led.
 
Cílová doba spařování pro vietnamskou ledovou kávu je cca 4 minuty. To se počítá od okamžiku, kdy přidáte vodu do phin.

FOTO: AsianStyle - Mei
 
SHRNUTÍ:

Potřebujeme: phin, mletou kávu, kondenzované mléko a sklenici ledu
 
Postup: Do šálku přidáte cca 5 mm – 1 cm kondenzovaného mléka (podle velikosti šálku).
Do 120 ml phin dáme 14 g kávy. Přidáme sítkové dno, které rovnoměrně distribuuje vodu na mletou kávu a také udržuje mletou kávu uvnitř nádoby pod kontrolou. Pevně přišroubujeme šroubem dolů, aby se káva dole stlačila. Potom odšroubujte o 1 celou otáčku, aby se vytvořil nějaký prostor.
Dále kávu zalijeme cca 20 ml vody o 90°. Dále přidáme dalších 100 ml vody poté, co jsme první vodu nechali 20 a více sekund překapávat.
Poté přidáme víčko, aby se teplo udrželo uvnitř. Šálek se pomalu plní a kondenzované mléko zůstává na svém místě dole.
Jakmile všechna káva překape do šálku, spařenou kávu smíchejte s kondenzovaným mlékem na dně.
Ovšem káva je ještě stále horská a je tedy čas přidat led.
Po přidání ledu kávu zamíchejte a vychutnejte si skvělou vietnamskou ledovou kávu.


 
ZDROJ: coffeegeek.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9