Druhy čaje

13:00 | 01.12.2018 Jedi 0
Jak řekl Chuej-cung, jednotlivé druhy čaje se liší tak jako obličeje lidí. Čaj lze členit podle různých měřítek. Chuť, vůně i kvalita čajových lístků se liší podle místa původu, způsobu sběru a samotné výroby. 
čaj
čaj FOTO: investment-fiduciary.com
Čaje z vysokohorských oblastí chutnají jinak než čaje z nížin, nálev zeleného čaje je jemnější než šálek čaje černého. O dělení čaje podle chuti, kvality, vůně nebo např. způsobu výroby se můžete více dozvědět v dalších článcích, jako je Výroba čaje a Jak správně nakupovat a skladovat čaj.

Prvotním dělením čaje je však botanické rozlišení tří hlavních skupin čajovníku. V minulosti, kdy byl čajovník pro evropskou společnost stále ještě obestřen mnohými tajemstvími, došlo k několika omylům. V 18. stoletím Carl Linné pojmenoval rostlinu Thea sinensis a o něco později určil její dvě základní odrůdy – čaj černý (Thea bohea) a čaj zelený (Thea viridis). Netušil, že dva různé typy sušených čajových lístků pochází z jedné rostliny a liší se pouze způsobem zpracování. Tento omyl věhlasného přírodovědce byl objasněn až o století později. Čajovník byl nakonec přejmenován na Camellia sinensis. Je dokázána jeho příbuznost s kamélií, ale jeho latinský název je odvozen od jména pátera George Josefa Camella. Je potěšující, že jeho osobou přispěli do historie čajovníku i Češi – jezuitský misionář Jiří Kamel byl rodák z moravského města Brna.
 
Čajovník (Camellia sinensis) je celoročně zelený keř, s kterým se můžete setkat na plantážích v různých koutech světa. Díky ideálním klimatickým podmínkám tropických a subtropických podnebných oblastí je pěstován především v zemích Asie, Afriky a Jižní Ameriky. Ovšem není čajovník jako čajovník. Z botanického hlediska existuje několik hlavních skupin této rostliny nazývaných „jat“ (džát). Liší se od sebe např. výškou, do jaké keře dorůstají, místem, kde jsou pěstovány, odolností vůči teplotám a v neposlední řadě také vzhledem a kvalitou samotných lístků, která je ve velké míře ovlivněna rozdílným chemickým složením.
 
    

Rozlišujeme velmi odolnou čínskou skupinu a skupinu assámskou. Někdy k nim bývá přiřazována i nejméně rozšířená skupina indočínská. Čajovníky čínského džátu jsou charakteristické menším keřovitým vzrůstem a drobnými špičatými lístky. Keře jsou proslulé svojí odolností – běžně jim nevadí teplotní poklesy až do mínus 13 stupňů Celsia, a pokud je zahalí dostatečně vysoká sněhová pokrývka, jsou schopny přežít i teploty do mínus 25 stupňů Celsia. Do čínského džátu patří především čajovníky subtropických oblastí. Pro assámský džát jsou typické rostliny mohutnější, které ve volné přírodě běžně dosahují 15metrové výšky. Oproti čínskému džátu se pyšní dlouhými velkými listy s výraznou špičkou, řadí se však k méně odolným rostlinám – poškozuje je pokles teploty již pod mínus 4 stupně Celsia. Není proto překvapením, že k čínskému džátu patří čajovníky pěstované v teplých tropických oblastech. Nízké keře indočínského džátu se vyskytují jen v malém množství na Srí Lance v oblastech s vyšší nadmořskou výškou.
 
Na plantážích celého světa dnes prakticky nenajdeme „čistý“ čajovník, vždy se jedná o křížence jednotlivých džátů. Ti jsou sice odolnější a poskytují vyšší výnosy než původní rostliny, děje se tak však na úkor kvality, která obvykle nedosahuje vysoké jakosti rostlin původních.
 
Čajovník čínský
- je keřovitý a dorůstá výšky 3 až 6 m 
- menší, 4 - 7 cm dlouhé tuhé a hladké lístky 
- hodí se pro pěstování ve vyšších polohách (nad 1 150 m) se subtropickým a mírnějším podnebím
- snáší dobře i teploty mírně pod bodem mrazu
- v Číně a na Taiwanu
- lze jej sklízet až sto let
- vyrábí se z něj hlavně zelený čaj, který má světlejší barvu a nesvíravou chuť

Čajovník assámský
- dorůstá do výšky až 20 m
- má úzké, špičaté ozubené lístky dlouhé 15 - 20 cm
- pěstuje se převážně v tropickém pásmu, od nížin až do horských poloh (nad 2 000 m)
- plantáže jsou na Srí Lance, v Indii, ale také v některých zemích Afriky
- praxe rozeznává 5 assamských poddruhů: světlolistý a tmavolistý assam, manipuri, burma a lushai (k produkci čaje se užívají tmavolistý assam, manipuri a burma)
- připravený čaj mívá tmavě červenou až rubínovou barvu a chutná trpce až svíravě

Čajovník indočínský (kambodžský)
- 8 cm dlouhé listy, lehce ozubené, s načervenalou až červenou barvou
- dorůstá výšky 5 m
- pěstuje se především na Cejlonu
- používá se zejména ke křížení




FOTO: tinroofteas.com, henrietteherbal.com, investment-fiduciary.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9