Srkání v Japonsku - dobrý či špatný nápad?

13:26 | 26.06.2013 Syrinox 12
I když se většina evropských zemí dívá na srkání polévky nebo nudlí jako na velmi neslušné a nevychované gesto, Japonci mají na tento manýr opět poněkud odlišný pohled. 
...
... FOTO: visualioner.wordpress.com
Malé děti nejen v Česku jsou už od raného věku kárány za tento špatný zvyk a rodiče si mohou vlasy vytrhat, aby je srkání odnaučili. 

Pokud jste si proto doteď mysleli, že ve všech zemích světa se na hlasitý a mnohdy protivný zvuk při jídle dívají stejně, vyvedu vás teď z omylu: v Japonsku je to totiž úplně naopak!

Můžete si srkat, jak moc chcete (samozřejmě v závislosti na dané situaci) a nikdo vám za to nedá pohlavek. Také se nesmíte divit, že váš japonský kamarád vedle vás při obědě vydává hlasité zvuky a vůbec se nečervená za ušima. 

V Japonsku se totiž vlastně jedná o slušný stolovací návyk a kolikrát se i od vás očekává, že budete hlasitě usrkávat, když jíte nudle jako udon nebo ramen. Pro kuchaře je to znamení, že vám jídlo chutná. Čím hlasitější a častější srkání je, tím větší uznání a radost z dobrého jídla vyjádříte. 

Pro většinu Evropanů je tento "dobrý návyk" těžké dodržovat, protože byli odmalička vychováváni, aby nic podobného u stolu nedělali. Proto musí doufat, že kuchař bude mít pro nebohé evropské návštěvníky špetku pochopení.

Někteří lidé žertem tvrdí, že nejlepší způsob, jak najít v Japonsku kvalitní ramen restauraci, je "jít za sluchem"; pokud budete procházet kolem restaurace, odkud se ozývá směsice hlasitého srkání, můžete mít jistotu, že ramen zde bude pravděpodobně chutnat výtečně. 

Jinými slovy: srkáním vyjadřujete, že vám jídlo chutná a užíváte si jeho konzumaci. Pokud neusrkáváte, mohlo by to pro vás být lehce problematické - ať už mají Japonci jakékoli stolní návyky, určitě u nich také platí, že urazit kuchaře nikdy není příliš dobré. 

Důležitá poznámka je, že pokud srkání přeženete a budete působit příliš hlasitě, mohli by to někteří Japonci považovat za neomalenost, tudíž bude lepší poslouchat ostatní a držet se jejich stanovené výšiny. 

Japonsko má mnoho různých zvyklostí, které se dodržují při stolování a pro obyčejného Evropana se zdá prakticky nemožné se je všechny naučit, proto je opravdu lepší doufat v toleranci místních a modlit se, aby vám kuchař za trest do ramenu nepřimíchal místo soli velkou dávku chilli. 


ZDROJ: visualioner.wordpress.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9