Pei Dan (čínská tisíciletá vejce)

14:05 | 02.06.2013 Ariska 14
Pei Dan jsou černá vejce nevalného vzhledu, pachu i chuti, avšak v Číně je to lahůdka!
Pei Dan
Pei Dan FOTO: flickr.com
Pei Dan jsou konzervovaná vejce, kterým se přezdívá "tisíciletá vejce". Jejich výroba se řídí staletou technikou, kdy se kachní, slepičí či křepelčí vejce uchovávají ve směsi z hlíny, popela, vápna, soli a rýžových slupkách po dobu několika týdnů až měsíců. Tato směs ztuhne a chrání tak zkažení vajec a také zvyšuje pH a obsah sodíku v těchto vejcích.

Prostřednictvím tohoto procesu se žloutek stává tmavě zelený až šedý s krémovou konzistencí a zapáchá po síře a amoniaku (čpavku). Zatímco z bílku se stává tmavě hnědá průsvitná želatina s minimální chutí.



Původ této metody pravděpodobně přišel v době hojnosti, kdy lidé potřebovali konzervovat vejce. První záznamy o této formě uchovávání vajec přišly z doby před 600 lety v Hunanu, během vlády dynastie Ming, kdy majitel domu našel kachní vejce v mělké kaluži hašeného vápna, které bylo použito na maltu při stavbě domu před dvěma měsíci. Vejce ochutnal a od té doby se tento proces začal používat, akorát s přídavkem soli pro lepší chuť!

Tisíciletá vejce mohou být konzumovány bez další přípravy jako příloha či v různých receptech.



Jedno balení 4 vajec ze supermarketu stojí kolem 30 HKD.

Mají extrémně vysoký obsah cholesterolu, takže konzumovat opatrně!

Tak co, měli byste odvahu ochutnat tato černá vejce? Kdo ano, tak s nimi raději jděte na dvůr či balkón.



ZDROJ: wikipedia.org
FOTO:
Anna Lee / flickr.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9