Netradiční příchutě japonské zmrzliny

16:30 | 20.03.2013 Eunka 29
Máte rádi zmrzlinu? Asi ano, protože já osobně neznám nikoho kdo by ji rád neměl. Ovšem příchutě, které vám dnes nabídnu asi v našich běžných obchodech jen tak nepotkáte. V Japonsku je však mají v oblibě.
zelený čaj, nudlová a sezamová
zelený čaj, nudlová a sezamová FOTO: Robyn Lee / flickr.com
Japonci jsou mistři v mnohém a tak není divu, že vedou i v oblasti mražených dobrot. Vymýšlí příchutě nad kterými vám jde jen hlava kolem a netušíte, zda je lépe jen pobaveně či zhrozeně zírat nebo i ochutnat. Nicméně, člověk by měl vyzkoušet ledacos a tak vám pro inspiraci představím pár netradičních zmrzlinových příchutí, se kterými se v Japonsku můžete setkat.

Tak jednou z nejznámějších je zmrzlina z wasabi. Je prý překvapivě lahodná a její pálivá chuť krásně brní na jazyku. Také má moc sympatickou barvu. Na internetu najdete spoustu receptů, jak si z ní udělat dezert či pohár. 

Pak tu máme mořské potvůrky a ryby. Ano, i takové chutě má japonská zmrzlina. Zejména ostrov Hokkaido je tím proslulý. Můžeme tu najít rybí, krabí a také krevetovou příchuť. Na těch by ostatně nebylo ještě nic divného, avšak třeba taková ledová lahůdka z chobotnice či úhoře... to už se zdá trochu moc. Nemyslíte? Ale na druhou stranu, co člověk, to jiná chuť. Zajímavé, že mnozí výrobci zahání rybí puch v mražených výrobcích pořádnou dávkou brandy.

Nechybí ani kuřecí křidélka. I taková příchuť je k mání. A když budeme pokračovat, tak takovou pikantní perličkou je viagrová zmrzlina. Ovšem, pánové, kteří nyní asi zbystřili, budou zklamaní. Nevyrábí se totiž z pravé viagry, ale prostě jenom tak vypadá. Ve skutečnosti je vytvořená z bylin.



Teď, poté co jsme dost přitvrdili, zase trochu zvolníme. Představíme si příchutě, které zas nezní tak podivně. Taková je například zmrzlina ze zeleného čaje. A ani sezamová příchuť asi nebude tak zvláštní, že? A sladké brambory, tofu či kaktus mohou být skutečně zajímavé.

A jelikož jsou v poslední době v módě upíři, tak Japonci pomysleli i na česnek. Česneková zmrzlina je velmi silná, a aby vám pak netáhlo tolik z pusy, dává se do ní máta na vyrovnání chuti. Jedna firma ji dokonce pojmenovala Dracula. 

Jak postupně člověk zjištuje, těch zajímavých příchutí je opravdu víc a víc. Tak si na závěr uvedeme ještě nějaké. Sehnat tedy můžete zmrzlinu s kari, miso, sójovou omáčkou, sépií a nebo třeba i s nudlemi. V létě se to dá možná považovat za osvěžující oběd. 

A nakonec se vás zeptám. Dali byste si nějakou? Nebo jste už nějakou z nich ochutnali? Pokud víte o dalších zajímavých příchutích určitě je bez obav uveďte. Vždycky se najde někdo, komu daná chuť zachutná.


ZDROJ: japanese.lingualift.com, flavorsofjapan.wordpress.com, blog.dramafever.com
FOTO: maddercarmine / flickr.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9