Hlavní stránkaGastronomieSuši jako kalorická bomba? Největší diet...
Suši jako kalorická bomba? Největší dietní omyly
Míříte do asijské restaurace s cílem pochutnat si a udělat při tom něco pro své zdraví? Skvělý nápad, buďte však opatrni s výběrem! Která jídla jsou skryté kalorické bomby a kterým se pro jistotu radši vyhnout úplně?
Suši pro zdraví? Ne vždy!
FOTO: flickr.com/sushi
1. Suši
Ačkoliv japonská kuchyně patří k těm nejzdravějším vůbec, je třeba důkladně zvážit, které jídlo si nakonec dáte. Dobrým příkladem je například notoricky známé suši, jež je sice známé pro svůj vysoký obsah bílkovin, obsahuje však i složky, které byste v něm na první pohled vůbec nečekali.
Základním klíčem pro chutné suši je vynikající rýže. Jak tohoto efektu však docílit? Odpověď může být mnohdy překvapivá- mimo octu se do ní totiž přidává i cukr a to rovnou celá lžíce. Bílá rýže má navíc v porovnání s hnědou vyšší glykemický index, takže hlad se dostaví značně rychleji, než byste si přáli.
Další chybou, které byste se měli vyvarovat, je opětovné objednávání si unagi omáčky, jejíž hlavní dvě složky nejsou nic jiného než další cukr a sójová omáčka až moc bohatá na sodík. Říkáte si, že v rýži s rybou a kouskem řasy nebudou alespoň tuky? Další omyl! Pokud totiž zvolíte tempuru či rolky s majonézou, kromě krásně křupavé strouhanky vám na talíři přistane i neopominutelná porce tuku navíc. Suši je pro bonus vytýkán i vysoký obsah solí. Jak z toho všeho ven?
Neopomenutelný je především pečlivý výběr restaurace, jelikož syrové ryby, které neprošly zmrazením a byly následně skladovány v nevhodných podmínkách, můžou obsahovat jak parazity, tak dokonce i rtuť. Zkuste tedy hnědou rýži v kombinaci se zeleninou či rybami, omezte omáčky a majonézy. Výsledná chuť jistě příjemně překvapí!
2. Sójová omáčka
Asijská kuchyně bez sójové omáčky je jako česká bez knedlíku. Obecně je sice považována za jednu z těch zdravějších dochucovadel, ALE…
Zatímco tradiční omáčka si napřed projde 18 měsíčním procesem fermentace, ta k běžně dostání v supermarketu má tento čas značně zkrácený a to na 1 až 2 dny. Aby došlo ke kýženému výsledku, zakoupíte se sójovku obohacenou o cukry, barviva a chemikálii označenou jako chloropropanon. Nesporný je bohužel i vysoký obsah sodíku. Jakou omáčku tedy koupit?
Tu tradiční! Sice si dáte větší práci, je však k dostání třeba i na Amazonu či ve zdravých potravinách. Vyplatí se koupit si i značky se sníženým množstvím sodíku.
V jedné takové misce se někdy skrývá až překvapivý počet kalorií
3. Ramen
Není ramen jako ramen. Pokud jste na něj při sledování nějakého japonského snímku dostali chuť, vyhněte se z daleka obchodu. Ramen či udon prodávaný v pytlíkové verzi v obchodech totiž není tou nejlepší volbou. Nejenže obsahuje až neuvěřitelné množství solí, na scénu přichází opět sodík.
Co však rámen z restaurace? Upřímně řečeno, pokud si hlídáte svoji váhu, ani toto není ta nejlepší volba. Jedna miska může totiž obsahovat až 1 200 kalorií, což pro některé může tvořit až celkový denní příjem (doporučená hodnota se pohybuje kolem 2 000). S ingrediencemi jako je například tučné vepřové, se naměřené množství tuku může vyšplhat až na závratných 69 gramů. Zvlášť u ramenu tedy platí, jezte s rozumem!
ZDROJE: livestong.com/iseatingsushihealthy, thehealthyhomeeconomist/findinghealthysoysauce, thehuffingtonpost/sojusthowbadisramenforyou
FOTO: flickr.com/ramen
Ačkoliv japonská kuchyně patří k těm nejzdravějším vůbec, je třeba důkladně zvážit, které jídlo si nakonec dáte. Dobrým příkladem je například notoricky známé suši, jež je sice známé pro svůj vysoký obsah bílkovin, obsahuje však i složky, které byste v něm na první pohled vůbec nečekali.
Základním klíčem pro chutné suši je vynikající rýže. Jak tohoto efektu však docílit? Odpověď může být mnohdy překvapivá- mimo octu se do ní totiž přidává i cukr a to rovnou celá lžíce. Bílá rýže má navíc v porovnání s hnědou vyšší glykemický index, takže hlad se dostaví značně rychleji, než byste si přáli.
Další chybou, které byste se měli vyvarovat, je opětovné objednávání si unagi omáčky, jejíž hlavní dvě složky nejsou nic jiného než další cukr a sójová omáčka až moc bohatá na sodík. Říkáte si, že v rýži s rybou a kouskem řasy nebudou alespoň tuky? Další omyl! Pokud totiž zvolíte tempuru či rolky s majonézou, kromě krásně křupavé strouhanky vám na talíři přistane i neopominutelná porce tuku navíc. Suši je pro bonus vytýkán i vysoký obsah solí. Jak z toho všeho ven?
Neopomenutelný je především pečlivý výběr restaurace, jelikož syrové ryby, které neprošly zmrazením a byly následně skladovány v nevhodných podmínkách, můžou obsahovat jak parazity, tak dokonce i rtuť. Zkuste tedy hnědou rýži v kombinaci se zeleninou či rybami, omezte omáčky a majonézy. Výsledná chuť jistě příjemně překvapí!
2. Sójová omáčka
Asijská kuchyně bez sójové omáčky je jako česká bez knedlíku. Obecně je sice považována za jednu z těch zdravějších dochucovadel, ALE…
Zatímco tradiční omáčka si napřed projde 18 měsíčním procesem fermentace, ta k běžně dostání v supermarketu má tento čas značně zkrácený a to na 1 až 2 dny. Aby došlo ke kýženému výsledku, zakoupíte se sójovku obohacenou o cukry, barviva a chemikálii označenou jako chloropropanon. Nesporný je bohužel i vysoký obsah sodíku. Jakou omáčku tedy koupit?
Tu tradiční! Sice si dáte větší práci, je však k dostání třeba i na Amazonu či ve zdravých potravinách. Vyplatí se koupit si i značky se sníženým množstvím sodíku.
V jedné takové misce se někdy skrývá až překvapivý počet kalorií
3. Ramen
Není ramen jako ramen. Pokud jste na něj při sledování nějakého japonského snímku dostali chuť, vyhněte se z daleka obchodu. Ramen či udon prodávaný v pytlíkové verzi v obchodech totiž není tou nejlepší volbou. Nejenže obsahuje až neuvěřitelné množství solí, na scénu přichází opět sodík.
Co však rámen z restaurace? Upřímně řečeno, pokud si hlídáte svoji váhu, ani toto není ta nejlepší volba. Jedna miska může totiž obsahovat až 1 200 kalorií, což pro některé může tvořit až celkový denní příjem (doporučená hodnota se pohybuje kolem 2 000). S ingrediencemi jako je například tučné vepřové, se naměřené množství tuku může vyšplhat až na závratných 69 gramů. Zvlášť u ramenu tedy platí, jezte s rozumem!
ZDROJE: livestong.com/iseatingsushihealthy, thehealthyhomeeconomist/findinghealthysoysauce, thehuffingtonpost/sojusthowbadisramenforyou
FOTO: flickr.com/ramen
Nástěnka
Are you feeling irritated because of poor grades i...
09:31 |
30.01
jameswick1...
skoro po dvou letech si zas dovolím jeden spam pří...
10:39 |
10.01
8BB76E1
Japonské slavnosti na Vyšehradě 8.6.2019 - relativ...
19:53 |
08.06
Tyckin
TOP0 článků
Poslední komentáře
Kupuji ho z internetové stránky kimchiclub .cz. Je...
09:32 |
27.04
Vasicek
A odkud kimchi kupujete? A jedná se o opravdu kval...
02:37 |
26.04
Palicka85
Já mám zkušenost s kupováním hotového kimchi. Byl ...
09:05 |
25.04
Vasicek