Hlavní stránkaGastronomieBubble Tea - perlový nápoj z Taiwanu
Bubble Tea - perlový nápoj z Taiwanu
Bubble Tea, také známý jako perleťový mléčný čaj, boba čaj s mlékem nebo taiwanský boba čaj, je nápoj, který byl vynalezen v čajovnách Taichung na Taiwanu během roku 1980.
Bubble Tea
FOTO: AsianStyle - Mei
Většina Bubble Tea receptů obsahuje čaj smíchaný s ovocem, sirupem či mlékem. Bubble Tea má v sobě malé želé tapioca kuličky (粉圓, fěnyuán). Obyčejně se nazývají též „perly“ (珍珠, zhēnzhū) nebo „boba“ (波霸, bōbà).
Existuje mnoho variant tohoto nápoje a mnoho druhů přísad, které jsou do nich používány. Nejoblíbenějšími Bubble Tea jsou bubble drinky s bublinkovým mléčným čajem s tapioky a bublinkové mléčné zelené čaje s tapioky.
Pro Bubble Tea jsou dva odlišné typy. Jsou to ovocné čaje a mléčné čaje. Nicméně některé obchody nabízejí i hybridní „ovocné mléčné čaje“.
Nejstarší známý Bubble Tea se skládá ze směsi horkého taiwanského černého čaje, malých tapioca perel (粉圓), kondenzovaného mléka a sirupu či medu. Bylo z něj vytvořeno mnoho variací, ovšem lepší je podáván za studena, než horký. Ze začátku se objevilo broskvové či švestkové aroma a postupně i další ovocné příchutě. Tyto ovocné verze někdy obsahují barevné perly nebo želé kostky.
Příchutě mohou být přidávány ve formě prášku, ovocné šťávy, celulózy nebo sirupu do horkých černých a zelených čajů. Vše se pak třepe v šejkru nebo se mixuje s ledem v mixéru. Vařené tapioca perly a další přísady, jako je med, sirup či cukr, jsou přidány na konec.
Dnes je možné najít obchody, které jsou Bubble Tea zcela oddané. Jsou podobné Juice barům z roku 1990. Některé kavárny používají plastová kopulovitá víka, zatímco ostatní Bubble Tea bary používají stroj k utěsnění horní části poháru plastovým celofánem. Čaj se tak nedostane ven, dokud člověk není připraven k pití. Celofán se pak protrhne za použití brčka, které musí být dostatečné silné, aby jím mohly projít perly.
Bubble Tea byl vynalezen na Taiwanu, ale stal se brzy velmi populárním také v Austrálii, USA i Evropě. I přes jeho popularitu u mladých spotřebitelů, je v evropských mediích, politických stranách, nevládních organizacích a dozorem nad trhem kriticky diskutován kvůli jeho nutriční hodnotě, nebezpečí udušení a kvůli stopám nežádoucích chemických látek.
Bubble Tea je k dostání v mnoha různých příchutích. Nejvíce populární jsou ovocné a krémové. Mezi některé široce dostupné ovocné a smetanové příchutě patří jahody, zelené jablko, mučenka, mango, citron, meloun, hroznové víno, liči, broskev, ananas, meloun, medovice, banán, avokádo, kokos a kiwi. Jiné populární neovocné a krémové příchutě jsou čokoláda, káva, moka, thajský čaj, levandulový čaj a růžový čaj. V současné době existuje 250 druhů chutí a možností Bubble Tea.
ZDROJ: bubbletea.com
Existuje mnoho variant tohoto nápoje a mnoho druhů přísad, které jsou do nich používány. Nejoblíbenějšími Bubble Tea jsou bubble drinky s bublinkovým mléčným čajem s tapioky a bublinkové mléčné zelené čaje s tapioky.
Pro Bubble Tea jsou dva odlišné typy. Jsou to ovocné čaje a mléčné čaje. Nicméně některé obchody nabízejí i hybridní „ovocné mléčné čaje“.
Nejstarší známý Bubble Tea se skládá ze směsi horkého taiwanského černého čaje, malých tapioca perel (粉圓), kondenzovaného mléka a sirupu či medu. Bylo z něj vytvořeno mnoho variací, ovšem lepší je podáván za studena, než horký. Ze začátku se objevilo broskvové či švestkové aroma a postupně i další ovocné příchutě. Tyto ovocné verze někdy obsahují barevné perly nebo želé kostky.
Příchutě mohou být přidávány ve formě prášku, ovocné šťávy, celulózy nebo sirupu do horkých černých a zelených čajů. Vše se pak třepe v šejkru nebo se mixuje s ledem v mixéru. Vařené tapioca perly a další přísady, jako je med, sirup či cukr, jsou přidány na konec.
Dnes je možné najít obchody, které jsou Bubble Tea zcela oddané. Jsou podobné Juice barům z roku 1990. Některé kavárny používají plastová kopulovitá víka, zatímco ostatní Bubble Tea bary používají stroj k utěsnění horní části poháru plastovým celofánem. Čaj se tak nedostane ven, dokud člověk není připraven k pití. Celofán se pak protrhne za použití brčka, které musí být dostatečné silné, aby jím mohly projít perly.
Bubble Tea byl vynalezen na Taiwanu, ale stal se brzy velmi populárním také v Austrálii, USA i Evropě. I přes jeho popularitu u mladých spotřebitelů, je v evropských mediích, politických stranách, nevládních organizacích a dozorem nad trhem kriticky diskutován kvůli jeho nutriční hodnotě, nebezpečí udušení a kvůli stopám nežádoucích chemických látek.
Bubble Tea je k dostání v mnoha různých příchutích. Nejvíce populární jsou ovocné a krémové. Mezi některé široce dostupné ovocné a smetanové příchutě patří jahody, zelené jablko, mučenka, mango, citron, meloun, hroznové víno, liči, broskev, ananas, meloun, medovice, banán, avokádo, kokos a kiwi. Jiné populární neovocné a krémové příchutě jsou čokoláda, káva, moka, thajský čaj, levandulový čaj a růžový čaj. V současné době existuje 250 druhů chutí a možností Bubble Tea.
ZDROJ: bubbletea.com
Nástěnka
Are you feeling irritated because of poor grades i...
09:31 |
30.01
jameswick1...
skoro po dvou letech si zas dovolím jeden spam pří...
10:39 |
10.01
8BB76E1
Japonské slavnosti na Vyšehradě 8.6.2019 - relativ...
19:53 |
08.06
Tyckin
TOP0 článků
Poslední komentáře
Kupuji ho z internetové stránky kimchiclub .cz. Je...
09:32 |
27.04
Vasicek
A odkud kimchi kupujete? A jedná se o opravdu kval...
02:37 |
26.04
Palicka85
Já mám zkušenost s kupováním hotového kimchi. Byl ...
09:05 |
25.04
Vasicek