Bubble Tea - perlový nápoj z Taiwanu

18:00 | 10.03.2013 Mei 51
Bubble Tea, také známý jako perleťový mléčný čaj, boba čaj s mlékem nebo taiwanský boba čaj, je nápoj, který byl vynalezen v čajovnách Taichung na Taiwanu během roku 1980.
Bubble Tea
Bubble Tea FOTO: AsianStyle - Mei
Většina Bubble Tea receptů obsahuje čaj smíchaný s ovocem, sirupem či mlékem. Bubble Tea má v sobě malé želé tapioca kuličky (粉圓, fěnyuán). Obyčejně se nazývají též „perly“ (珍珠, zhēnzhū) nebo „boba“ (波霸, bōbà).
 
Existuje mnoho variant tohoto nápoje a mnoho druhů přísad, které jsou do nich používány. Nejoblíbenějšími Bubble Tea jsou bubble drinky s bublinkovým mléčným čajem s tapioky a bublinkové mléčné zelené čaje s tapioky.
 
Pro Bubble Tea jsou dva odlišné typy. Jsou to ovocné čaje a mléčné čaje. Nicméně některé obchody nabízejí i hybridní „ovocné mléčné čaje“.
 
Nejstarší známý Bubble Tea se skládá ze směsi horkého taiwanského černého čaje, malých tapioca perel (粉圓), kondenzovaného mléka a sirupu či medu. Bylo z něj vytvořeno mnoho variací, ovšem lepší je podáván za studena, než horký. Ze začátku se objevilo broskvové či švestkové aroma a postupně i další ovocné příchutě. Tyto ovocné verze někdy obsahují barevné perly nebo želé kostky.
 
Příchutě mohou být přidávány ve formě prášku, ovocné šťávy, celulózy nebo sirupu do horkých černých a zelených čajů. Vše se pak třepe v šejkru nebo se mixuje s ledem v mixéru. Vařené tapioca perly a další přísady, jako je med, sirup či cukr, jsou přidány na konec.
 
Dnes je možné najít obchody, které jsou Bubble Tea zcela oddané. Jsou podobné Juice barům z roku 1990. Některé kavárny používají plastová kopulovitá víka, zatímco ostatní Bubble Tea bary používají stroj k utěsnění horní části poháru plastovým celofánem. Čaj se tak nedostane ven, dokud člověk není připraven k pití. Celofán se pak protrhne za použití brčka, které musí být dostatečné silné, aby jím mohly projít perly.
 
Bubble Tea byl vynalezen na Taiwanu, ale stal se brzy velmi populárním také v Austrálii, USA i Evropě. I přes jeho popularitu u mladých spotřebitelů, je v evropských mediích, politických stranách, nevládních organizacích a dozorem nad trhem kriticky diskutován kvůli jeho nutriční hodnotě, nebezpečí udušení a kvůli stopám nežádoucích chemických látek.
 
Bubble Tea je k dostání v mnoha různých příchutích. Nejvíce populární jsou ovocné a krémové. Mezi některé široce dostupné ovocné a smetanové příchutě patří jahody, zelené jablko, mučenka, mango, citron, meloun, hroznové víno, liči, broskev, ananas, meloun, medovice, banán, avokádo, kokos a kiwi. Jiné populární neovocné a krémové příchutě jsou čokoláda, káva, moka, thajský čaj, levandulový čaj a růžový čaj. V současné době existuje 250 druhů chutí a možností Bubble Tea.
 
 
ZDROJ: bubbletea.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9