Jak se vaří v korejských buddhistických chrámech?

17:00 | 26.06.2016 Eunka 0
Buddhistická jeptiška Ugwan Sunim z incheonského chrámu prozradila, jak se vaří v buddhistických chrámech a dokonce o tom napsala knihu.
Rýže je hlavní potravinou mnichů
Rýže je hlavní potravinou mnichů FOTO: Shutterstock.com
Ugwan Sunim začala studovat chrámové potraviny v roce 2009 a již od mládí se mohla pyšnit citlivými chuťovými pohárky. Letos v květnu vyšla kniha Boriilmi, v níž shrnula své zkušenosti se stravou mnichů a jeptišek a doporučila lidem z jakéhokoliv prostředí, aby tuto jemnou kuchyni vyzkoušeli.

Přiznala, že při vaření jsou nejdůležitější ingredience a po nich teprve chuť a vzhled pokrmu. Rozhodla se zaměřit především na přírodní suroviny a uvedla, že mniši dávají přednost umírněné stravě, která neobsahuje příliš koření. Mezi hlavní a nejdůležitější pokrmy patří rýže a kaše, tudíž se je pokusila nějakým způsobem vylepšit. Proto připravila různé druhy rýžových jídel a kaší pro každou sezónu, dohromady 16 pokrmů, obohacených o jemnou chuť rostlin z hor a farem. Použila zejména pampelišku, zázvor a listy divokých bylin. Stonky a listy bylinek spařila, vařila z nich polévku nebo je přidávala do rýže a k nudlím. Také je přidala do Gangjeong, tradičních nízkokalorických korejských cukrovinek, které se dělají z lepkavé rýže, medu a sladu.

Jeptiška se netají tím, že má velkou úctu k přírodě, která člověku poskytuje mnohdy až netušené poklady, jakým je například doejigamja, typ kořenové zeleniny, kterou můžete nechat kvasit, smažit anebo z ní dělat čaj. Podle této moudré ženy bychom se měli více dívat kolem sebe, protože v přírodě nalezneme mnoho užitečných a prospěšných rostlin, kolem kterých bezmyšlenkovitě chodíme, aniž bychom si jich povšimli. 

Také uvedla, že se již do dětství vyhýbala rybám a masu, protože nesnášela jejich silný zápach. Strava v korejském chrámu je spíše vegetariánského charakteru. Pokrmy, které prezentuje, se sice mohou zdát obyčejné a jednoduché, ale jsou zdravé, skromné, chutné a obohatí tělo i mysl člověka. 

Ukázku jejího menu naleznete zde.

ZDROJ: koreajoongangdaily.joins.com, Seo Jung Min/summerlee@joongang.co.kr

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9