Hlavní stránkaGastronomieJak se vaří v korejských buddhistických ...
Jak se vaří v korejských buddhistických chrámech?
Buddhistická jeptiška Ugwan Sunim z incheonského chrámu prozradila, jak se vaří v buddhistických chrámech a dokonce o tom napsala knihu.
Rýže je hlavní potravinou mnichů
FOTO: Shutterstock.com
Ugwan Sunim začala studovat chrámové potraviny v roce 2009 a již od mládí se mohla pyšnit citlivými chuťovými pohárky. Letos v květnu vyšla kniha Boriilmi, v níž shrnula své zkušenosti se stravou mnichů a jeptišek a doporučila lidem z jakéhokoliv prostředí, aby tuto jemnou kuchyni vyzkoušeli.
Přiznala, že při vaření jsou nejdůležitější ingredience a po nich teprve chuť a vzhled pokrmu. Rozhodla se zaměřit především na přírodní suroviny a uvedla, že mniši dávají přednost umírněné stravě, která neobsahuje příliš koření. Mezi hlavní a nejdůležitější pokrmy patří rýže a kaše, tudíž se je pokusila nějakým způsobem vylepšit. Proto připravila různé druhy rýžových jídel a kaší pro každou sezónu, dohromady 16 pokrmů, obohacených o jemnou chuť rostlin z hor a farem. Použila zejména pampelišku, zázvor a listy divokých bylin. Stonky a listy bylinek spařila, vařila z nich polévku nebo je přidávala do rýže a k nudlím. Také je přidala do Gangjeong, tradičních nízkokalorických korejských cukrovinek, které se dělají z lepkavé rýže, medu a sladu.
Jeptiška se netají tím, že má velkou úctu k přírodě, která člověku poskytuje mnohdy až netušené poklady, jakým je například doejigamja, typ kořenové zeleniny, kterou můžete nechat kvasit, smažit anebo z ní dělat čaj. Podle této moudré ženy bychom se měli více dívat kolem sebe, protože v přírodě nalezneme mnoho užitečných a prospěšných rostlin, kolem kterých bezmyšlenkovitě chodíme, aniž bychom si jich povšimli.
Také uvedla, že se již do dětství vyhýbala rybám a masu, protože nesnášela jejich silný zápach. Strava v korejském chrámu je spíše vegetariánského charakteru. Pokrmy, které prezentuje, se sice mohou zdát obyčejné a jednoduché, ale jsou zdravé, skromné, chutné a obohatí tělo i mysl člověka.
Ukázku jejího menu naleznete zde.
ZDROJ: koreajoongangdaily.joins.com, Seo Jung Min/summerlee@joongang.co.kr
Přiznala, že při vaření jsou nejdůležitější ingredience a po nich teprve chuť a vzhled pokrmu. Rozhodla se zaměřit především na přírodní suroviny a uvedla, že mniši dávají přednost umírněné stravě, která neobsahuje příliš koření. Mezi hlavní a nejdůležitější pokrmy patří rýže a kaše, tudíž se je pokusila nějakým způsobem vylepšit. Proto připravila různé druhy rýžových jídel a kaší pro každou sezónu, dohromady 16 pokrmů, obohacených o jemnou chuť rostlin z hor a farem. Použila zejména pampelišku, zázvor a listy divokých bylin. Stonky a listy bylinek spařila, vařila z nich polévku nebo je přidávala do rýže a k nudlím. Také je přidala do Gangjeong, tradičních nízkokalorických korejských cukrovinek, které se dělají z lepkavé rýže, medu a sladu.
Jeptiška se netají tím, že má velkou úctu k přírodě, která člověku poskytuje mnohdy až netušené poklady, jakým je například doejigamja, typ kořenové zeleniny, kterou můžete nechat kvasit, smažit anebo z ní dělat čaj. Podle této moudré ženy bychom se měli více dívat kolem sebe, protože v přírodě nalezneme mnoho užitečných a prospěšných rostlin, kolem kterých bezmyšlenkovitě chodíme, aniž bychom si jich povšimli.
Také uvedla, že se již do dětství vyhýbala rybám a masu, protože nesnášela jejich silný zápach. Strava v korejském chrámu je spíše vegetariánského charakteru. Pokrmy, které prezentuje, se sice mohou zdát obyčejné a jednoduché, ale jsou zdravé, skromné, chutné a obohatí tělo i mysl člověka.
Ukázku jejího menu naleznete zde.
ZDROJ: koreajoongangdaily.joins.com, Seo Jung Min/summerlee@joongang.co.kr
Nástěnka
Are you feeling irritated because of poor grades i...
09:31 |
30.01
jameswick1...
skoro po dvou letech si zas dovolím jeden spam pří...
10:39 |
10.01
8BB76E1
Japonské slavnosti na Vyšehradě 8.6.2019 - relativ...
19:53 |
08.06
Tyckin
TOP0 článků
Poslední komentáře
Kupuji ho z internetové stránky kimchiclub .cz. Je...
09:32 |
27.04
Vasicek
A odkud kimchi kupujete? A jedná se o opravdu kval...
02:37 |
26.04
Palicka85
Já mám zkušenost s kupováním hotového kimchi. Byl ...
09:05 |
25.04
Vasicek