Cesta osvícení v chrámu ​Wat Rong Khun

16:27 | 15.11.2018 Munseunghui 1
Chrám je více známý jako thajský bílý chrám, který byl postaven s jednoduchou vizí. Jeho tvůrce, Chalermchai Kositpipat, chtěl vytvořit tu nejkrásnější svatyni světa. Nepochybně se mu povedlo vytvořit místo, které nikde jinde nenajdete.
Wat Rong Khun
Wat Rong Khun FOTO: nomad-photos.com
Hned u vchodu vás přivítá shluk rukou, které patří těm zoufalým. Toto je peklo -  podle buddhismu se jedná o nekončící propast chtíče a lidských tužeb. Jakmile přejdete most nad peklem, uvítají vás nebeští strážci. V tento moment už není cesta zpět, pouze v před. Pokud byste se ovšem rozhodli otočit, nebeská stráž vás má křikem přimět pokračovat ve vaší cestě. Symbolika přechodu mostu z pekla do nebe znamená buddhistickou cestu k osvícení.

Interiér chrámu je plný moderně kulturních odkazů, které jsou propojeny s tradičním buddhismem. Jedná se o umělecké dílo, samo o sobě.


 

Přesto člověk opravdu nedovede ocenit celý vzhled chrámu, aniž by nevěděl nic o autorovi tohoto monumentu. Chalermchai Kositpipat se narodil v Chiang Rai a vystudoval tradiční thajskou školu umění. Zatímco jeho rané práce zahrnují chrámy a nástěnné malby v thajském buddhistickém stylu, v Thajsku je jeho umění považováno za sporné, protože je to směs moderně kulturních symbolů a tradičního thajského umění.

Během svého života žil na Srí Lance a v Londýně, kde vystavoval a prodával své výtvory. Když Chalermchai získal dostatek prostředků na rozjetí vlastního projektu, vrátil se do rodného města a rozhodl se k rekonstrukci tehdy rozpadajícího se původního chrámu Wat Rong Khun.

K dnešnímu dni na tento projekt padlo více jak milion amerických dollarů. Ačkoliv se snaží distancovat od jajkýchkoliv darů, pro případné dárce stanovil limit maximálně 10 000 amerikých dollarů, aby předešel případným sporům ohledně vlivu dárců na vývoj celé svatyně.
 

V roce 2014 došlo k zemětřesení, které Wat Rong Khun poškodilo. Chalermchai nejdříve myslel, že se celého projektu vzdá, avšak tým najatých inženýrů přinesl povzbudivou zprávu, škody nebyly velikého rozsahu. Rozhodl se tedy v projektu pokračovat, až to došlo do bodu, kdy samotný chrám označil jako své celoživotní dílo.

Každému, kdo tento chrám navštíví, připadá, že si toto místo žije svým vlastním životem. Jedná se o nevyřčený příběh o lásce mezi umělcem a jeho dílem, které musí okouzlit každého. 


ZDROJ: boredpanda.com
FOTO: nomad-photos.com, Alex Kovacheva


Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9