Glutamát - pátá chuť z Asie

16:00 | 21.12.2016 abhorsenka 0
Věděli jste, že glutamát sodný pochází z Asie? Jeho objevitelem je Japonec a my si o jeho příchodu na svět něco málo povíme v článku. 
Glutamát sodný
Glutamát sodný FOTO: commons.wikimedia.org
Glutamát sodný neboli wei-su je látka přidávaná do potravin kvůli zvýraznění chuti. Dnes se o látce označované jako E621 často mluví v souvislosti s výživou, není prokázána její škodlivost, ale zdraví prospěšná rozhodně není, už jen proto, že v dnešní době dovoluje výrobcům používat méně kvalitní potraviny. My si dnes povíme něco o objevu glutamanu sodného. Věděli jste, že glutamát pochází z Asie?
 
Vše začalo na univerzitě, když japonský chemik a universitní profesor Kikunae Ikeda (8. 10. 1864 – 3. 5. 1936) odhalil chemický základ jedné z pěti základních chutí, kterou je glutamát sodný. Při běžné rodinné večeři v roce 1907 profesor Ikeda ochutnal vývar Dashi a byl chutnější než obvykle. Chvíli si ho prohlížel a míchal, až si uvědomil, že jídlu dodává onu výraznou chuť řasa kombu.

Později v roce 1908 už dokázal izolovat kyselinu glutamovou, která je základem výrazné chuti glutámátu, a pro kterou se používá výraz umami (lze přeložit jako příjemná chuť). Brzy byl profesor schopný extrahovat glutaman sodný z pšenice a sojových bobů.


Foto je screen z filmu o Kikunae Ikedovi, který můžete v angličtině zhlédnout tady.

V roce 1909 se vše rozjelo ve velkém. Kikunae Ikeda si nechal postup patentovat a to vedlo k založení nové firmy Ajinomoto, kde jako první vyvinuli postup masové produkce glutamátu sodného, s velkými zisky firmy.
 
Ikeda poté potvrdil glutamát i v dalších potravinách jako jsou rajčata, maso nebo houby.
Firma Ajinomoto je i dnes předním výrobcem glutamanu, aspartanu a dalšího koření.
 
Ovšem k nám do Evropy a celkově do západní kuchyně se glutamát dostal až po druhé světové válce.Prý během bojů na ostrovech Pacifiku spojenečtí vojáci jedli konzervy japonských nepřátel, které měly mnohem lepší chuť než jejich vlastní a tím objevili glutamát pro zbytek světa.
 
Aco vy, sledujete v potravinách glutamát sodný?
Věděli jste, že pochází z Asie?
 
ZDROJ: en.wikipedia.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9