3 věci, které jste nevěděli o Jižní Koreji

13:00 | 30.08.2019 choi1taehee 2
Mohou se dva Jihokorejci stejného příjmení vzít? Co znamenají symboly na jihokorejské vlajce? Proč patří Korejci mezi ty nejštíhlejší obyvatele světa? To vše se dozvíte v tomto článku!
Korejská vlajka
Korejská vlajka FOTO: shutterstock.com

Vlajka

Asi každý z vás nejspíše viděl vlajku Jižní Koreje, ale věděli jste, že ve skutečnosti zachycuje to, v co věří většina obyvatel Koreje?

Zapojení některých principů a symbolů Buddhismu a Taoismu způsobilo, že vlajka obsahuje alternativu Yin a Yang symbolů, které zahrnuje kruh jednoty a symbol míru.

Mezitím, černé čáry po stranách reprezentují čtyři elementy - Nebe, Vodu, Zemi a Oheň.

Bílé pozadí vlajky symbolizuje světlo a čistotu, a odráží korejskou tradiční spřízněnost k míru.

ZDROJ: pinterest.com/pin

Dva lidé, kteří sdílí stejné příjmení se nesměli brát

Jistě víte, že přes 40% Korejců sdílí příjmení Kim. Dále také v zemi dominují příjmení Lee, Choi, Park a Jung.

Nicméně věděli jste, že v Koreji měli ještě do pozdních 90. let zákon, zakořeněný v Konfucianském principu čistoty, který nedovoloval lidem, kteří mají stejná příjmení, uzavřít manželský svazek?

Za účelem lepší ochrany proti incestům, lidé s možným stejným rodinným zázemím, na které poukazovalo příjmení, se jednoduše nemohli vzít.
 
ZDROJ: commons.wikimedia.org

Jižní Korea má jeden z nejnižších počtů obézních lidí na světě

Jižní Korea je druhá na světě s nejmenším počtem obézních občanů v zemi, a tak se blíží ke svému sousedovi, Japonsku. Jak je to možné?

Jedním z důvodů, proč má Jižní Korea jeden z nejnižších počtů obézních občanů na světě (pouze 3,2% Jihokorejců trpí nadváhou), může být to, že jejich strava je postavena především na nakládané zelenině, nejznámější je kimchi (fermentované zelí). Ve srovnání s mnoha západními zeměmi jsou porce potravin v Jižní Koreji relativně malé, a ačkoli mají na stole většinou mnoho misek různých jídel, strava je pestrá a malé porce tak zajišťují, že se ničeho nezdravého nepřejí.

Dalším nepřímým přispěvatelem k jejich nízké míře obezity může být to, že zatímco všechny země mají na fyzický vzhled určitý náhled, Korejci jej posouvají na úplně jinou úroveň.

To, jak člověk vypadá, ať už je to průměrný člověk, nebo celebrita, určuje, jak bude vnímán a jak s ním bude zacházeno. S tak silným důrazem na vzhled obličeje a těla, mají sklon věnovat zvláštní pozornost velikosti svého těla.

Bohužel to také přispělo k tomu, že se Jižní Korea stala pro celý svět hlavním místem plastické chirurgie, přičemž někteří lidé jsou tak nespokojeni se svým vzhledem, že věří, že chirurgické vylepšení je jediný způsob, jak svůj vzhled změnit.

ZDROJ: needpix.com/photo/1021643/
Věděli jste tato fakta o Jižní Koreji?

ZDROJ: wikipedia.org, asianwanderlust.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9