Rokujigen - kavárna pro Murakamiho fanoušky

19:00 | 11.03.2015 Ari Yu 3
Haruki Murakami je jeden z nejznámějších současných japonských spisovatelů. Co je Rokujigen, kde se nachází a co od tohoto místa čekat?
Rokujigen
Rokujigen FOTO: twitter.com/rokujigen_books
Znáte Murakamiho? Že ne? A co takhle několik titulů z dílny slavného spisovatele - například Kafka na pobřeží, Norské dřevo, Na jih od hranic, na západ od slunce, Sputnik nebo 1Q84? Už?

Jeho díla byla přeložena do čtyřiceti jazyků a to umožnilo čtenářům z celého světa ponořit se do Murakamiho textů. Přirozeně tak jeho fanoušci chtějí navštěvovat místa s ním spojená.

Rokujigen je kavárna s knihami v Tokiu, která láká bezpočet fanoušků autora známých novel a románů, a slouží pochopitelně i jako centrála informací. Má také nostalgickou a záhadnou atmosféru, jakoby z jednoho takového Murakamiho románu právě vypadla.

Rokujigen se nachází na západu Tokia. Rokujigen znamená v japonštině "šest dimenzí" a jediná značka kavárny je číslo 6 na její bílé zdi. Takže ji můžete lehko minout, aniž byste si toho všimli. Kavárna je ve druhém podlaží, má starou dřevěnou podlahu a stolky, osvětlují jí retro lampy. Stálí zákazníci si v poklidu čtou knihy na svých místech, zatímco jiní se porozhlíží po vystavených kouscích v malé galerii.

Majitelem kavárny je Kunio Nakamura. Původně nezamýšlel, že se z kavárny stane Murakamiho kavárna, ale přirozeně to nějak vyplynulo ze situace - místo, kde si kavárnu zřídil je totiž původním místem, kde Haruki Murakami provozoval svůj jazz club.



Co se týče zahraničních fanoušků, ti prý poslední dobou navštěvují Rokujigen velmi hojně.
"Minulý týden jsme tu měli návštěvníky z Ruska a Polska. Předtím z Thajska a Indie. Také sem jezdí hodně lidí z Taiwanu a Spojených států. Do Tokia přijíždí stále více turistů a myslím, že tak kolem deseti procent z nich se zajímá o literaturu. A tak nás vyhledávají." řekl Nakamura.

Fanoušci, kteří přichází do Rokujigenu obvykle bývají lidé, kteří už si udělali okružní jízdu po obvyklých turistických zastávkách a hledají něco hlubšího, co pasuje jejich zájmům.

"Hodně z fanoušků přebývá v guesthousech na východě Tokia. Navštěvují Asakusu a Akihabaru a potom přijdou do Ogikubo, aby našli něco, co se týká Haruki Murakamiho. Potom jde hodně z nich do Ghibli muzea, které je také nedaleko. Myslím, že je to taková trasa: Asakusa, Akihabara, Haruki, Ghibli. Japonští turisté hledají místa, která se objevila ve filmech s Harrym Potterem, jako Nástupiště 9¾  na nádraží Kings Cross. Myslím, že je to podobné." zamyslel se ještě Nakamura.

Aby se Nakamura fanouškům ze zahraničí odvděčil, zřídil poličku, kam umístil různé překlady Murakamiho děl a dokonce začal tweetovat v angličtině.


Pokud se tedy vydáte na výlet do Tokia, určitě si dejte pozor, ať neminete bílý dům s šestkou na fasádě!


ZDROJ: ignition.co
FOTO: livedoor.com


Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9