Durian - oblíbená páchnoucí lahůdka
Máte rádi exotické ovoce? A jste ochotní experimentovat? Tak proč nevyzkoušíte durian? Toto ovoce je velmi populární v jihovýchodní Asii, zejména v Thajsku.![Durian Durian](http://images-cache.asianstyle.cz/upload/clanky/32f18/slider_f823dba298c460b26009bfbdcf1ecc31.jpg)
Durian
FOTO: Shutterstock.com
V Asii nazývají durian králem ovoce. Vyznačuje se velkou velikostí, zápachem a ostrými trny. Obvykle váží kolem třech kilogramů. Slupka mívá zelenou až nahnědlou barvu. Pod ní se skrývá žlutá (někdy i červená) krémová hmota, která obaluje semena velikosti švestky (každý plod jich obsahuje několik).
Dužina vydává výrazný puch, který je pronikavý i v případě, že je slupka neporušená. Zápach tohoto ovoce byl popisován různě. Prý je to směs několika pachů... "voní" po mandlích, cibuli, terpentýnu, přezrálém sýru, zpocených ponožkách nebo shnilém mase. Druhů je uznaných 30 a každý se trochu odlišuje. K jídlu se však využívá devět z nich.
A jak chutná? Jeho dužina je výborná. Ani sladká, ani kyselá. Kdo ochutnal, obvykle příště neodolal. Ovšem mnoho jedlíků své zážitky trefně popsalo. Například britský romanopisec Anthony Burgess uvedl: "Jíst durian je jako pojídat sladké malinové šodó na záchodě."
Silný zápach durianů je také cítit na "míle daleko" a láká zvířata. Milují ho veverky, myši, prasata a dokonce i šelmy. Na chuť i pach má vliv stupeň zralosti a také druh ovoce. Ve většině restaurací, dopravních prostředcích a hotelech je syrové ovoce zakázáno. Je to trošku srovnatelné s tím, kdybyste si vzali do kanceláře na svačinu olomoucké tvarůžky. To by kolegové asi moc nejásali.
![](http://images.asianstyle.cz/upload/files/9/3dfb8/3dfb8e98d92e3d39d2627566ba842051.jpg)
O durianech se ví, že jsou velice zdravé. Konzumace durianu snižuje horečku, dobře zasytí a působí také jako afrodiziakum. Mnozí lidé si myslí, že má magickou moc a zaručí vám mladistvý vzhled. Možná proto jsou Asiaté tak pohlední. Má však i stinné stránky. Toto ovoce by neměly jíst osoby s vysokým tlakem a těhotné ženy. A nemělo by se kombinovat s černou kávou a jakýmkoliv alkoholem. V kombinaci s alkoholem může dojít až k úmrtí.
Lidé jsou velice vynalézaví, a tak zejména v Thajsku už vymýšlejí, jak vypěstovat odrůdu bez zápachu. Ani to však není bez záruky. Někteří strávníci po tomto ovoci říhají a jejich dech pak zrovna vábně nevoní. Takže pak možná zmizí zápach, ale zvuky trávící soustavy zůstanou. A to je v mnoha kulturách na veřejnosti nepřijatelné.
Thajsko je v současné době také největším vývozcem durianů. Vyváží je především do Severní Ameriky a Kanady. Dá se říci, že durian je plodem pro gurmány. Nesnese ho zkrátka každý. Výhodu mají lidé, kteří přišli o čich nebo mají silnou rýmu.
A teď ještě několik řádek o tom, jaké pochoutky se z tohoto čpějícího ovoce připravují. Používá se do polévek a k výrobě dezertů. Dělá se z něj zmrzlina, marmeláda a také koktejly. V Asii již najdete speciální pokrmy z něj připravené. Semena se smaží anebo se vaří s cukrem. Prostě variant, jak využít durian, je spousta. Jen k tomu musíte mít odvahu.
ZDROJ: en.wikipedia.org
FOTO: zolmuhd / flickr.com
Dužina vydává výrazný puch, který je pronikavý i v případě, že je slupka neporušená. Zápach tohoto ovoce byl popisován různě. Prý je to směs několika pachů... "voní" po mandlích, cibuli, terpentýnu, přezrálém sýru, zpocených ponožkách nebo shnilém mase. Druhů je uznaných 30 a každý se trochu odlišuje. K jídlu se však využívá devět z nich.
A jak chutná? Jeho dužina je výborná. Ani sladká, ani kyselá. Kdo ochutnal, obvykle příště neodolal. Ovšem mnoho jedlíků své zážitky trefně popsalo. Například britský romanopisec Anthony Burgess uvedl: "Jíst durian je jako pojídat sladké malinové šodó na záchodě."
Silný zápach durianů je také cítit na "míle daleko" a láká zvířata. Milují ho veverky, myši, prasata a dokonce i šelmy. Na chuť i pach má vliv stupeň zralosti a také druh ovoce. Ve většině restaurací, dopravních prostředcích a hotelech je syrové ovoce zakázáno. Je to trošku srovnatelné s tím, kdybyste si vzali do kanceláře na svačinu olomoucké tvarůžky. To by kolegové asi moc nejásali.
![](http://images.asianstyle.cz/upload/files/9/3dfb8/3dfb8e98d92e3d39d2627566ba842051.jpg)
O durianech se ví, že jsou velice zdravé. Konzumace durianu snižuje horečku, dobře zasytí a působí také jako afrodiziakum. Mnozí lidé si myslí, že má magickou moc a zaručí vám mladistvý vzhled. Možná proto jsou Asiaté tak pohlední. Má však i stinné stránky. Toto ovoce by neměly jíst osoby s vysokým tlakem a těhotné ženy. A nemělo by se kombinovat s černou kávou a jakýmkoliv alkoholem. V kombinaci s alkoholem může dojít až k úmrtí.
Lidé jsou velice vynalézaví, a tak zejména v Thajsku už vymýšlejí, jak vypěstovat odrůdu bez zápachu. Ani to však není bez záruky. Někteří strávníci po tomto ovoci říhají a jejich dech pak zrovna vábně nevoní. Takže pak možná zmizí zápach, ale zvuky trávící soustavy zůstanou. A to je v mnoha kulturách na veřejnosti nepřijatelné.
Thajsko je v současné době také největším vývozcem durianů. Vyváží je především do Severní Ameriky a Kanady. Dá se říci, že durian je plodem pro gurmány. Nesnese ho zkrátka každý. Výhodu mají lidé, kteří přišli o čich nebo mají silnou rýmu.
A teď ještě několik řádek o tom, jaké pochoutky se z tohoto čpějícího ovoce připravují. Používá se do polévek a k výrobě dezertů. Dělá se z něj zmrzlina, marmeláda a také koktejly. V Asii již najdete speciální pokrmy z něj připravené. Semena se smaží anebo se vaří s cukrem. Prostě variant, jak využít durian, je spousta. Jen k tomu musíte mít odvahu.
ZDROJ: en.wikipedia.org
FOTO: zolmuhd / flickr.com
Nástěnka
![Uživatel AsianStyle.cz](/view/img/defaultUserAvatar.png)
09:31 |
30.01
jameswick1...
![8BB76E1 8BB76E1](http://images.asianstyle.cz/upload/users/crop_dc486_3165.png)
10:39 |
10.01
8BB76E1
![Tyckin Tyckin](http://images.asianstyle.cz/upload/users/crop_c5c3a_3311.jpg)
19:53 |
08.06
Tyckin