Wasabi - nezbytný doplněk japonské kuchyně

21:17 | 16.01.2013 Eunka 4
Máte rádi japonská jídla? Pálivé wasabi k nim neodmyslitelně patří. Mnozí ho milují a jiní mají pocit, že jim po něm shoří hrdlo. Ať je to jak chce, my si o něm povíme pár zajímavostí.
Wasabi
Wasabi FOTO: lazythunk / flickr.com
Wasabi (わさび (山葵)), původně 和佐比 neboli Wasabia japonica či také Eutrema japonica, se do češtiny překládá jako zelený japonský křen. Jeho kořen se využívá jako koření a má velmi výraznou pálivou chuť. Produkuje páry, které stimulují nosní průchody více, než jazyk. To samozřejmě poznáte, když tuto dobrotu ochutnáte. V přírodě roste u břehů japonských horských řek, pěstuje se na polích nebo ve vodě na políčkách zatopených vodou podobně jako rýže.

Prodává se jako kořen nebo také v podobě prášku. Je docela drahý, a tak se na trhu často objevují i náhražky. V restauracích se z něj připravuje pasta a tu je potřeba brzy zkonzumovat. Do patnácti minut z ní totiž vyprchá chuť. Kuchaři vkládají wasabi mezi ryby nebo do sushi, aby potlačili zápach rybiny. V takovém případě jeho aroma nevyprchá. Listy se dají jíst také a ty mladé chutnají podobně jako řeřicha.



Práškem z wasabi se také potírají luštěniny, které se smaží a podávají jako křupavé občerstvení. Třeba jako u nás dáváme tyčinky k pivu a vínu. Vdechování nebo šňupání par z wasabi má podobný účinek jako čichací sůl. Také se říká, že japonský křen dokáže zbavit potraviny bakterií a mikroorganismů. Navíc má blahodárné účinky na zdraví a pomáhá zlepšit trávení. 

Čerstvé wasabi je bohaté na vitamín C, hořčík a vápník. Naopak obsahuje velmi málo sodíku a žádný cholesterol a tuk. Ve 100 gramech má asi jen 80 kalorií, což by z něj udělalo poměrně zajímavý doplněk diety... ale asi pouze pro odvážlivce.

Před strouháním je třeba sloupnout nahnědlou slupku. Na strouhání se v Japonsku používá speciální struhadlo ze žraločí kůže, ale vy se můžete spokojit i s keramickým či kovovým struhátkem. Musí však být jemné. Pak vám vznikne krémová hmota světle zelené barvy. No, a pak už je jen na vás, jak ji využijete. Fantazii při přípravě pokrmů se meze nekladou. A až si s přáteli budete chtít udělat párty v japonském stylu, tak na toto ostré zelené koření rozhodně nezapomeňte.


ZDROJ: en.wikipedia.org
FOTO: ja.wikipedia.org

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9