Hlavní stránkaGastronomieMakizushi trochu jinak
Makizushi trochu jinak
Jídlo by mělo nejen chutnat, ale i vypadat. Pravděpodobně nad něčím takovým kdysi přemýšlela jedna tokijská sushi umělkyně, která se rozhodla tradiční makizushi posunout o level výše.
cenzura
FOTO: spoon-tamago.com
O sushi jste už určitě slyšeli, někteří z vás snad i ochutnali a někteří z vás si jej možná i dopřávají pravidelně v restauracích, nebo vlastní přípravou doma. Je to tradiční, pravděpodobně nejznámější japonský pokrm, který vcelku snadno seženete u nás ve specializovaných restauracích, nebo alespoň jeho ingredience na pultech obchodů. Makizushi nebo také sushi maki je pak druh sushi, jehož ingredience se rolují pomocí bambusové rohože, makisu, do mořské řasy, nori.
Takayo Kiyota, kdysi ilustrátorka na volné noze s 20 letou praxí, dnes vyhlášená a světově proslulá makizushi umělkyně z Tokia. Před 9 lety, to jest někdy v roce 2005, se začala věnovat tzv. "sushi umění" a vystupovat pod jménem Tama-chan.
Její prací je vytváření obrazců do sushi, kterým se říká "usměvavé sushi". Takže zatímco my po rozkrojení makizushi očekáváme něco takového:
Tama-chan očekává něco takového:
Při výrobě tohohle sushi to chce mít dobrou představivost a vizualizaci. Tama-chan nenavštěvovala žádnou uměleckou školu, jednoduše skládá ingredience tak, jak si myslí, že je to správně a bude odpovídat její představě.
"Nikdy nevím, jak to uvnitř vypadá, takže jsem nervózní, jestli to nakonec vyjde tak, jak jsem si představovala. Jakmile je totiž hotovo, už nemůžu provádět žádné úpravy," říká Tama-chan. "Výrazy obličeje jsou obzvláště obtížné, zejména kvůli malým položkám, nebo příliš vyvíjené síle při rolování, která může zcela rozházet ingredience. Je to vždy zvláštní okamžik, když udělám první řez a odhalím obraz."
Tama-chan dělá svá makizushi samozřejmě i na zakázku a pořádá workshopy pro dospělé a děti.
"Sushi zeměkoule" pro článek o globalizaci japonského jídla a démon yokai z dětského workshopu.
Nedávno navíc vydala art book, ve kterém představuje svá nejlepší díla. Tuto knížku si můžete zakoupit zde za cca 800,- Kč.
Oficiální stránky
Facebook
Jak se vám tohle sushi líbí? Pokud vás zaujalo a chtěli byste to někdy vyzkoušet, mohu vám potvrdit, že na internetu najdete spousty návodů, jak takovéhle sushi vytvořit. Na ukázku mám zde pro vás video s návodem na roztomilou sushi pandičku.
ZDROJ: littlemore.co.jp, spoon-tamago.com, japantimes.co.jp
FOTO: Saki, spoon-tamago.com
Takayo Kiyota, kdysi ilustrátorka na volné noze s 20 letou praxí, dnes vyhlášená a světově proslulá makizushi umělkyně z Tokia. Před 9 lety, to jest někdy v roce 2005, se začala věnovat tzv. "sushi umění" a vystupovat pod jménem Tama-chan.
Její prací je vytváření obrazců do sushi, kterým se říká "usměvavé sushi". Takže zatímco my po rozkrojení makizushi očekáváme něco takového:
Tama-chan očekává něco takového:
Při výrobě tohohle sushi to chce mít dobrou představivost a vizualizaci. Tama-chan nenavštěvovala žádnou uměleckou školu, jednoduše skládá ingredience tak, jak si myslí, že je to správně a bude odpovídat její představě.
"Nikdy nevím, jak to uvnitř vypadá, takže jsem nervózní, jestli to nakonec vyjde tak, jak jsem si představovala. Jakmile je totiž hotovo, už nemůžu provádět žádné úpravy," říká Tama-chan. "Výrazy obličeje jsou obzvláště obtížné, zejména kvůli malým položkám, nebo příliš vyvíjené síle při rolování, která může zcela rozházet ingredience. Je to vždy zvláštní okamžik, když udělám první řez a odhalím obraz."
Tama-chan dělá svá makizushi samozřejmě i na zakázku a pořádá workshopy pro dospělé a děti.
"Sushi zeměkoule" pro článek o globalizaci japonského jídla a démon yokai z dětského workshopu.
Nedávno navíc vydala art book, ve kterém představuje svá nejlepší díla. Tuto knížku si můžete zakoupit zde za cca 800,- Kč.
Oficiální stránky
Jak se vám tohle sushi líbí? Pokud vás zaujalo a chtěli byste to někdy vyzkoušet, mohu vám potvrdit, že na internetu najdete spousty návodů, jak takovéhle sushi vytvořit. Na ukázku mám zde pro vás video s návodem na roztomilou sushi pandičku.
ZDROJ: littlemore.co.jp, spoon-tamago.com, japantimes.co.jp
FOTO: Saki, spoon-tamago.com
Nástěnka
Are you feeling irritated because of poor grades i...
09:31 |
30.01
jameswick1...
skoro po dvou letech si zas dovolím jeden spam pří...
10:39 |
10.01
8BB76E1
Japonské slavnosti na Vyšehradě 8.6.2019 - relativ...
19:53 |
08.06
Tyckin
TOP0 článků
Poslední komentáře
Kupuji ho z internetové stránky kimchiclub .cz. Je...
09:32 |
27.04
Vasicek
A odkud kimchi kupujete? A jedná se o opravdu kval...
02:37 |
26.04
Palicka85
Já mám zkušenost s kupováním hotového kimchi. Byl ...
09:05 |
25.04
Vasicek