Hlavní stránkaGastronomieKasutera - specialita z Nagasaki
Kasutera - specialita z Nagasaki
Tato sladká lahůdka přišla sice až z Portugalska, ale zdomácněla v Japonsku a je velmi populárním zákuskem.
Kasutera
FOTO: en.wikipedia.org
Kasutera (カステラ) neboli Castella je populární japonský piškotový zákusek vyrobený především z vajec, cukru a mouky. Nyní je tato sladká specialitka spojovaná s městem Nagasaki, ale původně moučník pocházel z Portugalska. Portugalští obchodníci jej do Japonska přivezli v 16. století. Tato dobrota totiž vydržela dlouhé období plavby... i když je spíš jisté, že mořeplavcům tak chutnala, že byla raz dva pryč.
Když tedy Portugalci začali v Japonsku konat misionářskou činnost a také obchodovat, vyšlo napovrch, že mají pár zajímavých věcí, například zbraně, tykve a hlavně zmíněný dortík. V období Edo však byla tato delikatesa velmi drahá, a to kvůli vysoké ceně cukru. Dnes už to máme jednodušší a můžeme si pochutnat i my, obyčejní lidé. V průběhu let se také chuť dezertu upravovala tak, aby moučník lépe vyhovoval jazýčkům japonského lidu.
V současné době se Kasutera vyrábí i s mnohými příchutěmi. Do těsta se může přidat med, práškový zelený čaj, hnědý cukr a další laskominy. Výhodou zákusku je, že se vyrábí z přírodních surovin a má velmi jednoduchou chuť.
Pokud chcete tuto dobrotu vyzkoušet, musíte buď vycestovat do Japonska nebo oběhat obchody s japonskými potravinami anebo to zkusit sami. Na internetu je mnoho receptů a tak jsem jeden pro vás zkusila vybrat.
Recept
Co bude třeba:
7 vajec
250 g cukru
1/4 hrnku mléka
80 g medu
200 g polohrubé mouky
Postup: Vajíčka pilně šlehejte v míse za stálého přidávání cukru asi po dobu 10 minut do husté pěny. Šlehání je opravdu důležité a tak si dejte záležet. Med a mléko smíchejte v malém hrnci a trochu ohřejte, aby se med rozpustil ve vlažném mléce. Do vaječné směsi pak přidejte polovinu medového mléka a znovu pořádně šlehejte několik minut. Pak přidejte mouku a zbylé mléko a opět hmotu tak 3 minuty míchejte. Poté těsto nalijte do čtyřhranné nebo dortové formy vyložené papírem na pečení.
Troubu si mezitím předehřejte na 170°C. Dortík při této teplotě pečte asi 10-15 minut a pak teplotu stáhněte na 150°C a pokračujte dalších 40-50 minut v pečení. Myslete však na to, že každá trouba peče trochu jinak a tak radši vše hlídejte. Pokud vrch tmavne, přikryjte ho alobalem. Až do hotového moučníku zapíchnete špejli, měla by být trochu vlhká. Hotovou Kasuteru vyndejte z formy, zabalte do potravinové fólie a poté, co vychladne, ji dejte na jeden den do lednice odležet.
Na závěr jen přejeme dobré chutnání.
Když tedy Portugalci začali v Japonsku konat misionářskou činnost a také obchodovat, vyšlo napovrch, že mají pár zajímavých věcí, například zbraně, tykve a hlavně zmíněný dortík. V období Edo však byla tato delikatesa velmi drahá, a to kvůli vysoké ceně cukru. Dnes už to máme jednodušší a můžeme si pochutnat i my, obyčejní lidé. V průběhu let se také chuť dezertu upravovala tak, aby moučník lépe vyhovoval jazýčkům japonského lidu.
V současné době se Kasutera vyrábí i s mnohými příchutěmi. Do těsta se může přidat med, práškový zelený čaj, hnědý cukr a další laskominy. Výhodou zákusku je, že se vyrábí z přírodních surovin a má velmi jednoduchou chuť.
Pokud chcete tuto dobrotu vyzkoušet, musíte buď vycestovat do Japonska nebo oběhat obchody s japonskými potravinami anebo to zkusit sami. Na internetu je mnoho receptů a tak jsem jeden pro vás zkusila vybrat.
Recept
Co bude třeba:
7 vajec
250 g cukru
1/4 hrnku mléka
80 g medu
200 g polohrubé mouky
Postup: Vajíčka pilně šlehejte v míse za stálého přidávání cukru asi po dobu 10 minut do husté pěny. Šlehání je opravdu důležité a tak si dejte záležet. Med a mléko smíchejte v malém hrnci a trochu ohřejte, aby se med rozpustil ve vlažném mléce. Do vaječné směsi pak přidejte polovinu medového mléka a znovu pořádně šlehejte několik minut. Pak přidejte mouku a zbylé mléko a opět hmotu tak 3 minuty míchejte. Poté těsto nalijte do čtyřhranné nebo dortové formy vyložené papírem na pečení.
Troubu si mezitím předehřejte na 170°C. Dortík při této teplotě pečte asi 10-15 minut a pak teplotu stáhněte na 150°C a pokračujte dalších 40-50 minut v pečení. Myslete však na to, že každá trouba peče trochu jinak a tak radši vše hlídejte. Pokud vrch tmavne, přikryjte ho alobalem. Až do hotového moučníku zapíchnete špejli, měla by být trochu vlhká. Hotovou Kasuteru vyndejte z formy, zabalte do potravinové fólie a poté, co vychladne, ji dejte na jeden den do lednice odležet.
Na závěr jen přejeme dobré chutnání.
ZDROJ: web-japan.org, en.wikipedia.org, japanesecooking101.com
FOTO: Naoki Hiroshima / flickr.com
Nástěnka
Are you feeling irritated because of poor grades i...
09:31 |
30.01
jameswick1...
skoro po dvou letech si zas dovolím jeden spam pří...
10:39 |
10.01
8BB76E1
Japonské slavnosti na Vyšehradě 8.6.2019 - relativ...
19:53 |
08.06
Tyckin
TOP0 článků
Poslední komentáře
Kupuji ho z internetové stránky kimchiclub .cz. Je...
09:32 |
27.04
Vasicek
A odkud kimchi kupujete? A jedná se o opravdu kval...
02:37 |
26.04
Palicka85
Já mám zkušenost s kupováním hotového kimchi. Byl ...
09:05 |
25.04
Vasicek