Tisíc chutí indické kuchyně. Jaká tradiční jídla ochutnat?
Začnu odvážným tvrzením. Indická kuchyně je nejznámější, nejchutnější a nejrozmanitější kuchyní na světě. Ještě než mávnete rukou a pomyslíte si, že píšu blbosti, dejte mi šanci o indické kuchyni říci něco víc.Pod označením “indická kuchyně” si mnohdy představíme jen hrstku těch celosvětově nejpopulárnějších pokrmů. Indie je ale mnohem rozmanitější a ochutnat všechny její speciality je nadlidský úkol. Na to byste potřebovali hned několik životů!
Stejně jako jinde totiž platí, že jiný kraj, jiný mrava sto lidí, sto chutí. A krajů i lidí je v Indii s více než 1.3 miliardami obyvatel, desítkami států a regionů víc než dost.
Koření, rýže a čočka na sto způsobů
Základem indické kuchyně je napříč regiony koření. Pěstuje se tu po staletí a tvoří se z něj různé směsi, tzv. masaly. Doplňuje ho rýže, které se v Indii pěstují desítky odrůd (tu nejznámější a zároveň nejdražší, Basmati, jste už určitě někdy měli na talíři).
Indický jídelníček se neobejde ani bez chlebových placek a luštěnin. K přípravě nejběžnějších placek, chapatti, postačí čtyři ingredience. Vyrábí se z mouky, oleje, soli a vody a opékají se na sucho na pánvi. Narazíte i na mnoho různých variací. Přidáním zeleniny z nich vznikají placky paratha, ochucené a smažené v oleji najdete v menu pod názvem puri a celosvětově oblíbený naan se peče ve speciální peci.
S luštěninami se na talíři setkáte často v podobě žluté čočky, tadka daal, kterou Indové jedí v podstatě každý den. Je bohatá na protein a má mnoho podob. V Mumbaji ochutnáte jinou variantu, než na jihu Indie a v Gujaratu si objednejte místní specialitu, do čočky tu přidávají i cukr.
TIP! Ochutnejte to nejlepší z indické kuchyně. Vyhlášené pochoutky, kulturu i nekonečné pláže poznáte v rámci zájezdu do Indie se zkušeným českým průvodcem.
Krávy
Hovězí vám v Indii nenabídnou. Krávy jsou tu považovány za posvátné, jsou chráněné a jíst hovězí maso je protizákonné. Za záměrné zabití krávy hrozí viníkovi trest až 10 let vězení! Jako domácí zvířata jsou pro své majitele velmi důležité, protože dávají mléko, pomáhají obhospodařovat pole a nazmar nepřijde ani jejich trus. Ten se suší a používá se jako topení i při tradičním vaření pokrmů na otevřeném ohni.
Většina Indů jsou vegetariáni, což vychází z hinduistického přesvědčení, že není třeba usmrtit jiného živého tvora k vlastnímu nasycení. Díky mnoha etnickým skupinám a více než 200 milionům muslimských obyvatel se nemusíte bát, že by se v jídelních lístcích maso neobjevilo. V celé zemi je v kuchyních těchto skupin dostatek jehněčího, kuřecího i kozího masa, mnoho druhů ryb a mořských plodů.
Gujarati (nejen) pro vegetariány
Nejen vegetariánům, ale každému, kdo má rád zeleninu v různých formách, doporučuji ochutnat Gujarati. Tohle indické jídlo je velmi jednoduché na přípravu a opravdu chutné. Já osobně miluji Palak paneer (špenát se sýrem) a Allo mutter (bramboru s hráškem). A určitě vyzkoušejte také Okru, známou jako “ladies fingers”.
Punjabi pro gurmány
Kuchyně Punjabi pochází ze stejnojmenné oblasti a uspokojí i náročné gurmány. Mnoho majitelů indických restaurací po celém světě jsou Sikhové pocházející právě z Punjabi, nejúrodnější části Indie. Ať už si z jídel, která jsou pro tuto kuchyni typická objednáte cokoli, nebudete zklamaní. Osobně doporučuji každému ochutnat Dal makhani (černou čočku s fazolemi v pikantní omáčce), delikatesu Shahi paneer (sýr v pikantní smetanové omáčce) i zdánlivě obyčejnou Chana masala (pikantní cizrnu v omáčce).
Někdo to rád pikantní
Muslimská kuchyně, která je v Indii velmi rozšířená, potěší každého milovníka pikantních jídel a masa. Kebab je populárním jídlem i u nás, ale objednejte si také biryani, recept na něj si kuchaři chrání jako rodinný poklad. Tento vyhlášený tradiční pokrm z rýže a masa se připravuje pozvolna i několik hodin a výjimečnou chuť mu dodává masala.
Sladká tečka na konec
Mléko, přepuštěné máslo (ghee), oříšky, mandle, ovoce a cukr, ale také čočka nebo cizrna tvoří základ indických sladkostí. Často se připravují doma a jsou nedílnou součástí jídelníčku, doporučuji ochutnat například lapsi, vařenou hrubou krupici s ghee a cukrem, kterou indické kuchařky dochucují kardamomem, skořicí, oříšky a rozinkami.
A co kari?
Pokud byste se do Indie vydali hledat kari tak, jak ho známe z Evropy, odjedete s prázdnou. První směsi koření s tímto názvem si v 18. století nechali připravit britští úředníci a když ho dovezli zpět domů, do Velké Británie, rychle si získalo na popularitě. Díky své výrazné, nevšední chuti se ujalo v mnoha zemích, v Indii se však s touto podobou kari nesetkáte. Nepleťte si ho s “curry”, označením pro mnoho různých druhů jídel, nejčastěji různých směsí a omáček.
AUTOR & FOTO: CK Go2