Dá si někdo „hovínko“?

18:34 | 08.02.2014 JiWoo 11
V Koreji je pomalu běžné sehnat cokoliv ve tvaru čehokoliv, a jídla se to týká obzvlášť. Tentokrát tu máme lívanec ve tvaru roztomilého „hovínka“.
Lívanec s fazolovou náplní
Lívanec s fazolovou náplní FOTO: foodquesttv.com
V Koreji se s touto pochoutkou můžete setkat pod názvem ddong ppan. Prodává se ve stánku, se kterým se nejčastěji můžeme setkat na silnicích nebo v obchodních centrech, jako je například Ssamzie-gil v Soulu.



Občerstvení naštěstí neobsahuje žádnou složku z toho, jako co to vypadá. Někdy se o nich říká, že to jsou takové korejské lívanečky. Jsou plněny fazolovou pastou, takže svou chutí připomínají taiyaki, sladké koláčky ve tvaru ryby. Dokonce mají i stejně jemně nasládlou vůni. Fazolová pasta je často slazená a v Korejské kuchyni často používaná jako náplň dezertů. Ač se ddong ppang podle názvu zdá být nechutné, stánky navštěvují stálí zákazníci. Prý skvěle chutná s kávou.



Jeden lívanec není moc velký, takže s ním hlad určitě nezaženete. Za 3 kousky zaplatíte 2000 wonů, což je přibližně 38 Kč. Dostanete je v originálním papírovém sáčku, na kterém je popsaná příprava krok za krokem.



Maskotem této pochoutky je kreslená postavička Dongchimee, která je často zobrazována s „hovínkem“ na hlavně, nebo rovnou s výkaly místo hlavy a neustále má rýmu.



Ve spoustě zemí je „hovínko“ symbolem nečistoty a urážky. Pro některé lidi v Koreji je však dobrým znamením. Věří, že když se jim o něm zdá, budou mít štěstí.

Spousta cizinců se ptá, proč je vzor roztomilého „hovínka“ tak oblíbený. Nejčastěji se dočkají odpovědi, že je to zkrátka a jednoduše vtipné.

ZDROJ: foodquesttv.comrocketnews24.com
FOTO: kotaku.com

 

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9