Japonská inpirace pro lepší rána

13:00 | 06.01.2021 ilonad 5
Jak se říká, snídaně je základem dne. Co si třeba udělat speciální snídaňový toast, a zpestřit si tak den? Neváhejte a načerpejte inspiraci pro nová rána od japonské umělkyně Manami Sasaki.
Toastový chléb s vyobrazením díla od umělce Eisei Keisena (1790-1848))
Toastový chléb s vyobrazením díla od umělce Eisei Keisena (1790-1848)) FOTO: instagram.com/ sasamana1204
Určitě se vám to taky stalo. Ráno se probudíte, do ničeho se vám zrovna extra nechce, ale potřebujete si udělat snídani. Jako jednoduché řešení se nabízí namazat si chleba nebo si udělat teplý toast, co příjemně zahřeje především v zimních měsících. Podobně o tom přemýšlela také umělkyně z Tokia, která se rozhodla připravovat si k snídani umělecké toasty poté, co začala pracovat z domova a potřebovala den nastartovat něčím pozitivním.


inspirace: fotografie čínského fotografa Lang Jingshana (vlevo) a zlaté rybky (vpravo)

Toasty jsou dobře dostupné a snadné na přípravu, což je ideální, když zrovna spěcháte. Jenže Manami Sasaki vytváří na plátcích toastového chleba umění, které jí zabere přibližně 3 hodiny čistého času. Důležité je pro ni nejen to, jak její umělecké kreace vypadají, ale záleží jí také na tom, aby výsledek byl chutnou pochoutkou. Mezi jejími výtvory najdeme pomyslné „repliky“ japonských dřevořezů, vzorů, či ilustrací, které jsou doplněny komentářem přibližujícím okolnosti vzniku původních děl, čímž se stávají přístupnějšími pro mezinárodní publikum. Na jejích toastech však najdeme také vyobrazení postavy dobře známé z našich televizních obrazovek, jakým je Micky Mouse, nebo odkazy k západním kulturním osobnostem či objektům.


inspirace: Pablo Picasso (vlevo) a Micky Mouse (vpravo)
 
Pro tuto umělkyni je hlavním médiem toastový chleba, jež je základem její snídaně od jejích dětských let. Nechala se však slyšet, že v budoucnu by mohla experimentovat i s dalším druhem pečiva - například s anglickými muffinovými houstičkami. Aby však ranní rituál jí dodal onen vytoužený pocit spokojenosti a pohody, tak si musí den dopředu rozmyslet, na čem by si mohla následující ráno pochutnat a co vlastně bude vytvářet. Je totiž nutné si s předstihem koupit potřebné suroviny (např. rajčata, mořské řasy, ryby, oříšky, smetanu). Při rozhodování musí také uvážit, jak která potravina se chová, když je vystavena vyšším teplotám, protože to může výrazně ovlivnit finální dílo (z hlediska barvy, tvaru).

inspirace: borůvky jako květy (vlevo) a časopis o životním stylu, "Vivid Smile" (vpravo)

Kdybyste měli k dispozici různé suroviny, co za toast byste chtěli vytvořit?

ZDROJ: vogue.com, boredpanda.com, instagram.com / sasamana1204
FOTO: instagram.com / sasamana1204

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9