V Harajuku je teď módní taiwanský castella dortík

13:00 | 12.11.2020 Eunka 0
Dali byste si něco dobrého na zub? V Japonsku byste mohli ochutnat taiwanský castella dortík, který je teď v módě v Harajuku, ale u nás si ho můžete sami vyrobit. Přinášíme vám jednoduchý recept.
Taiwanský castella dortík
Taiwanský castella dortík FOTO: Youtube screen
V Harajuku je nyní nejnovějším mezinárodním hitem jemný zákusek z Taiwanu neboli taiwanský castella dortík. Ačkoli existuje i japonská verze tohoto lahodného zákusku, mimochodem, zde najdete recept, to, co odlišuje taiwanský dezert od toho, který obvykle najdete v Japonsku, je to, že castella je zvenčí měkká a uprostřed těsto chutná téměř jako krém. 

Taiwanský castella dort je polštářovitý piškotový dortík, který je po vyndání z trouby extrémně kolísavý. Tento tradiční dort z Taiwanu je tak načechraný, že ho někteří nazývají skákací dort. V Japonsku ho podávají spolu s výtečným čajem, ale na Taiwanu ho například přelévají medovou polevou. 

Chcete si tento zákusek vyrobit? Tady máte recept. Suroviny jsou dostupné a potřebujete hlavně vysokou formu na biskupský chlebíček nebo dort, a hodně vajec.

Suroviny:
1 ½ šálku polohrubé nebo dortové mouky
1 šálek mletého cukru
6 bílků
8 žloutků
¼ šálku medu
¼ šálku horké vody
vanilkový extrakt

Postup:
Vaječné žloutky důkladně šlehejte asi 10 minut a postupně do nich přidávejte cukr. Do medu nalijte horkou vodu, promíchejte a přidejte do žloukovo-cukrové směsi. Šlehejte další minutu. Poté přidejte mouku a vanilkový extrakt. Nakonec pomalu vmíchejte sníh z 6 bílků.

Těsto nalijte do formy vyložené pečícím papírem a dejte do trouby, kterou jste předehřáli na 150 °C. Moučník pečte asi 45 minut, dokud není povrch hnědý, houbovitý a suchý. Zda je dort propečený, zjitíte, když do něj píchnete špejlí. Po upečení z něj odstraňte pečící papír a nechte jej vychládnout. Povrch můžete potřít medovou omáčkou udělanou z medu a horké vody. 

ZDROJ: kitchencookbook.net, japantimes.co.jp

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9