Dýňové nimono [Recept]

13:00 | 13.10.2020 Zita 1
Přichází podzim a s ním i čas dýní. Připravili byste si rádi recept, díky němuž se Vám dýně doslova rozplyne na jazyku? Vyzkoušejte japonský recept na vařenou dýni "kabocha no nimono".
Dnes v hlavní roli dýně
Dnes v hlavní roli dýně FOTO: Zita
Ingredience:
  • 1/2 japonské dýně kabocha (já kupuji např. v Pražské tržnici, 1/2 vyjde tak na 40 Kč)
  • 2 a půl hrnku vývaru dashi (lze vyrobit vyvařením vloček sušeného tuňáka zvaných bonito či koupit)
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • sůl
  • (Dle chuti je možné přidat i trochu cukru či sake, ale kabocha má přirozeně nasládlou chuť, takže já osobně již nic nepřidávám.)

Postup:
  1. Rozkrojíme dýni a odstraníme z ní semínka.
  2. Dýni rozřízneme na měsíčky a ty následně rozkrájíme na menší kostičky. Slupka dýně může být trochu tvrdá, pro lepší chuťový zážitek tedy doporučuji trošku ořezat slupku každé kostičky, stačí 1 mm.
  3. Připravíme vývar dashi a vložíme do něj nakrájenou dýni. Vaříme na středním plameni zhruba 25 minut, dýně by tou dobou měla být dostatečně měkká. 
  4. Nyní přidáme sójovou omáčku či další ingredience a osolíme. Vaříme dalších 15 minut na menším plameni. 
  5. Když je dýně úplně měkká, je hotovo. 

Někteří kuchaři doporučují pokrm nechat trochu vystydnout, více tak prý vynikne jemná chuť vývaru a dýně. Já osobně doporučuji servírovat s rýží a miso polévkou, můžeme však přidat i nějakou rybu. Většina japonských vařených jídel má velice jemnou (ale podmanivou) chuť, vyhněte se tedy kombinacím s ostrými nebo jinak výraznými jídly. 

Itadakimasu!

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9