Oblíbené pokrmy ve městě Okinawa

13:00 | 01.11.2020 Sachi 0
Chcete ochutnat (a)typické pokrmy? Navštivte město Okinawa v Japonsku. Poznáte zde rozmanité chutě typické pro Japonsko, ale také budete mít nevšední zážitek z chutí, které rozezvoní nejeden chuťový pohárek na jazyku.
Pohled na město Okinawa
Pohled na město Okinawa FOTO: Wikipedia.org

Rafute

Vepřové je ústředním bodem okinawského vaření. Berou si příklady z Číny. Okinawané byli vždy dobří v pojídání každé části snadno chovaného dobytka. Nejoblíbenějším vepřovým pokrmem je rafute, tučné vepřové břicho povařené celé hodiny ve vývaru ze sójové omáčky, awamori (velmi silná destilovaná okinawská kořalka) a hnědého třtinového cukru, který se na ostrovech hojně pěstuje. Pokrm se podává jako silné kusy masa, které jsou dost měkké, aby se rozpadly v ústech. Zapít to můžete zmíněním japonským nápojem awamori, ale buďte opatrní, protože tento alkohol je ve vyšší míře nebezpečný.
 

 

Goya champuru

Také známý jako hořký meloun. Goya je typická okinawská zelenina. Tato zdravá zelenina vypadá jako vrásčitá okurka a chutná přesně tak, jak název napovídá - hořce. I když se používá mnoha způsoby, goya champuru je nejznámějším pokrmem Okinawy zahrnujícím goyu. Viditelná je zelenina, smažené tofu, vejce a maso. Maso častěji bývá ve formě lančmítu,  což je takový odkaz americké přítomnosti na Okinawě. Ve skutečnosti najdete lančmít po celém ostrově jako svačinu nebo dokonce jako snídani podávanou s vejci.

 

Okinawa soba

Na rozdíl od tradičních japonských soba nudlí vyrobených z pohanky, ty které najdete na Okinawě, vypadají jako silné bílé nudle vyrobené z pšeničné mouky. Tyto nudle se obvykle podávají ve vývaru podobném ramenu, často s plátky rafutového vepřového břicha a kousky  mořské řasy kombu (kelp) navrchu. Okinawa soba je tradiční dělnické jídlo.

Umibudo (mořské hrozny)

Umibudo, doslova přeloženo jako mořské hrozny, je jídlo pocházející přímo ze starověké Okinawy. Tyto „mořské hrozny“ jsou vlastně druhem mořských řas vytvářejících malé bublinky, které praskají v ústech. Jsou také známy jako „zelený kaviár“ a tím v podstatě jsou. Umibudo přináší chuť přímo z moře do vašeho patra. Obvykle se podává s dresinkem ze sójové omáčky a octa. Je to jeden z určujících kulinářských divů, které na ostrovech potkáte.


 

Irabu jiru (polévka z mořského hada)

Irabu jsou vysoce jedovatí mořští hadi známí v angličtině jako black-banded sea krait. Na malém ostrůvku Kudaka, který je snadno dostupný z Nahy, jsou tito hadi chytáni ručně dvěma starými dámami. Ano, jsou to totální drsňáčky. Hadi jsou uzeni a později přeměněni v lahodnou polévku podávanou v několika restauracích na ostrově. Irabu jiru kombinuje velký kus hada, vepřové žebro a pořádnou dávku řasy do dobré polévky. V dobách království Ryukyu si královské rodiny a velekněžky dopřávaly tento pokrm pro jeho proslulé omlazující vlastnosti. Dnes je k dispozici každému dobrodružnému gurmánovi. Pokud se zaobíráte hady, jen do toho! Usrkněte i trochu habushu-saké vyrobeného z jedovatých zmijí. Zmínili jsme se, jak je awamori nebezpečné? Habushu se řadí do stejné kategorie.


 
Který pokrm vás nejvíce zaujal?
 

ZDROJ: travel.gaijinpot.com

FOTO: Wikipedia.com, JanineCheung/Flickr.com. HajimeNakano/Flickr.com, AdBlankestijn

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9