Virálním hitem mezi nápoji v Koreji je…

13:00 | 30.03.2020 TerkaS 2
Kvůli aktuální situaci a kampani společenské zdrženlivosti se spousta korejských občanů rozhodla pracovat v pohodlí domova a zbytečně nevycházet ven. Díky tomu mohli experimentovat s novými recepty a vytvořili nápoj, který se stal obrovským hitem.
Káva dalgona
Káva dalgona FOTO: Wife?s Cuisine - youtube.com
S více časem stráveným doma nakládá každý po svém - někteří zkoušejí nové věci a tak vymýšlejí vlastní recepty na všelijaké dobroty. Káva dalgona nebo také korejské cukrkandlové latte je jedním z nejnovějších a nejpopulárnějších horkých nápojových experimentů. Kampaň společenské zdrženlivosti, která byla navržena soulskou metropolitní vládou, je zaměřena na zabránění rozšíření nového koronaviru vyzýváním občanů, aby zůstali doma a vyhýbali se shromažďování na veřejnosti, čímž by se snížila šance nakažení se virem. Také se doporučuje udržovat se v kontaktu s blízkými přes sociální média místo setkávání se osobně.

Kvůli neustávajícímu šíření viru se mladí Korejci obrací na sociální sítě, aby snížili svou úzkost a zabavili se. Yi Hyun-joo (26), která pracuje z domova již dva týdny, si nedávno našla nového koníčka. Po zhlédnutí videa na YouTube našla Yi báječný způsob, jak bojovat s nudou – udělat si kávu dalgona, také známou jako zpěněná káva. Temně sladká chuť lahodí jejím chuťovým pohárkům.

"Je hrozně stresující být doma a nestýkat se s dalšími lidmi. Protože zprávy týkající se koronaviru jsou depresivní, trávím více času brouzdáním na sociálních sítích, abych se podívala, co dělají ostatní," řekla pro The Korea Times.

Káva dalgona se vyrábí mícháním instantní kávy, cukru a horké vody, a co je nejdůležitější, promíchat ingredience alespoň 400krát, aby vznikl krém. Výroba dalgony zabere hodně času a také úsilí, ale i to je velkým lákadlem. Spousta dalších lidí sdílí videa s recepty na tuto kávu, z nichž některá mají více jak 2 miliony zhlédnutí. I K-pop hvězdy jako BTS a TWICE se o ní zmínily v živých vysíláních. Populární YouTuberka Korean Grandma, která se výzvy zúčastnila, řekla: "Našlehala jsem to víc než 400krát. Vůbec to doma nezkoušejte. Za ten čas a námahu to nestojí." Její video však překonalo více než 740 tisíc zhlédnutí. Experti tvrdí, že pěstováním jednoduchých a zábavných koníčků doma je velmi zdravé.

"V dnešní době mají lidé zvyk připojit se k internetu a potlačit svůj stres pomocí cvičení, která zahrnují opakované aktivity. Může to mít stejný efekt jako meditace," řekl Cho Ah-rang, pomocný profesor na oddělení  psychiatrie v univerzitní nemocnici Kyung Hee v Gangdongu.

"Když se vyvarujete chození ven, můžete si vypěstovat příznaky deprese nebo úzkosti," řekl Kim Eun-joo, klinický profesor oddělení psychiatrie v nemocnici Gangnam Severance.

"Rozvíjet vlastní hobby a sdílet jej s ostatními jako formu kolektivního vypořádávání se se stresem je zdravý fenomén."

Jeden z receptů najdete v tomto videu:



ZDROJ: koreatimes.co.kr

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9