Tteokbokki - pálivé rýžové koláčky [Fotorecept]
![Tteokbokki. Tteokbokki.](http://images-cache.asianstyle.cz/upload/clanky/0c6a9/slider_82cdf7512f92b29007fb0d5484e4c594.jpg)
Tteokbokki.
FOTO: goodfreephotos.com
Milujete tteokbokki, ale nevíte, jak si je v českých podmínkách připravit? V našem fotoreceptu se to dozvíte. A není to tak složité, jak to vypadá. Koláčky si můžete buď koupit v obchodě s korejskými potravinami a nebo si je můžete snadno připravit doma. Na přípravu 26 koláčků budete potřebovat:
- 2 - 3 odměrky (asi 450 g) rýžové mouky (můžete buď koupit a nebo vyrobit doma)
- 1/2 lžičky soli
- 3/4 odměrky (asi 150 ml) horké vody
- lžíci oleje (můžete použít buď sezamový, nebo obyčejný)
Pokud se rozhodnete vyrobit si rýžovou mouku doma, postačí vám k tomu 2 odměrky (asi 360 g) krátkozrnné rýže, voda a výkonný mixér (např. smoothie maker). Rýži na dvě až tři hodiny namočte do vody, pak ji sceďte a nechte v sítku okapat. Po částech ji ve výkonném mixéru nebo smoothie makeru rozemelte na prášek. Vzniklý prášek prosejte přes sítko. Z takto vzniklé rýžové mouky pak odeberte požadované množství mouky. Zbytek doporučujeme zamrazit, aby si mouka udržela svoji vlhkost.
Do rýžové mouky přidejte půl lžičky soli a 3/4 odměrky horké vody. Vše smíchejte, přikryjte potravinovou fólií (nechte kousek nádoby odkrytý, aby mohla odcházet pára) a dejte na dvě minuty do mikrovlnky. Pak hmotu vytáhněte, promíchejte, znovu zakryjte potravinovou fólií, tentokrát úplně, a dejte na další dvě minuty do mikrovlnky. Poté potřete vaši pracovní plochu (doporučujeme vál nebo prkénko na krájení) trochou oleje a přesuňte hmotu na pracovní plochu. Vypracujte těsto. Ze začátku, než rýžová hmota trochu vychladne, doporučujeme použít vařečku, nebo například paličku na maso, ať se neopaříte. Pak můžete těsto zpracovávat i rukama. Ze vzniklého těsta vytvořte válečky, délka a tloušťka je jen na vás a vašich preferencích.
![](http://images.asianstyle.cz/upload/files/61/7a0f7/7a0f728aa454917b9ebf0005c0822c4c.jpg)
Když máme koláčky hotové, potřeme je troškou oleje, aby se nám neslepily. Stačí jen troška, oleje není třeba moc. Nyní si pojďme vyrobit omáčku. Na omáčku potřebujete:
Do rýžové mouky přidejte půl lžičky soli a 3/4 odměrky horké vody. Vše smíchejte, přikryjte potravinovou fólií (nechte kousek nádoby odkrytý, aby mohla odcházet pára) a dejte na dvě minuty do mikrovlnky. Pak hmotu vytáhněte, promíchejte, znovu zakryjte potravinovou fólií, tentokrát úplně, a dejte na další dvě minuty do mikrovlnky. Poté potřete vaši pracovní plochu (doporučujeme vál nebo prkénko na krájení) trochou oleje a přesuňte hmotu na pracovní plochu. Vypracujte těsto. Ze začátku, než rýžová hmota trochu vychladne, doporučujeme použít vařečku, nebo například paličku na maso, ať se neopaříte. Pak můžete těsto zpracovávat i rukama. Ze vzniklého těsta vytvořte válečky, délka a tloušťka je jen na vás a vašich preferencích.
![](http://images.asianstyle.cz/upload/files/61/e8cb4/e8cb46021054d4fd99a36ed906598825.jpg)
![](http://images.asianstyle.cz/upload/files/61/7a0f7/7a0f728aa454917b9ebf0005c0822c4c.jpg)
Když máme koláčky hotové, potřeme je troškou oleje, aby se nám neslepily. Stačí jen troška, oleje není třeba moc. Nyní si pojďme vyrobit omáčku. Na omáčku potřebujete:
- 2 lžíce chilli omáčky
- 2 lžíce cukru
- 1/2 lžičky chilli prášku (pokud máte rádi pálivější, můžete klidně přidat)
- 1 stroužek česneku
- 1 odměrka vody (asi 180 ml)
- 1 větší cibule
- 2 listy čínského zelí a nebo salátu (není nutností, dá se něčím nahradit, já ho nahradila pórkem, protože mám pórek ráda)
- něco zeleného na posypání
Na oleji osmažte cibulku, poté k ní přidejte pórek, rýžové koláčky a směs koření s vodou. Nechte koláčky povařit asi 3 minuty. Hotové jídlo dozdobte něčím zeleným, můžete použít například nasekanou pažitku nebo nať petrželky. Můžete posypat také sezamovými semínky, pokud je máte rádi. Přejeme dobrou chuť.
![](http://images.asianstyle.cz/upload/files/61/4cd2b/4cd2b5e7447ad3deec4ca6b778a916fc.jpg)
Plánujete toto jídlo vyzkoušet? Nebo už jste ho zkoušeli? Podělte se s námi o vaše názory a zkušenosti v komentářích.
ZDROJ&FOTO: anya0305/AsianStyle.cz
![](http://images.asianstyle.cz/upload/files/61/4cd2b/4cd2b5e7447ad3deec4ca6b778a916fc.jpg)
Plánujete toto jídlo vyzkoušet? Nebo už jste ho zkoušeli? Podělte se s námi o vaše názory a zkušenosti v komentářích.
ZDROJ&FOTO: anya0305/AsianStyle.cz
Nástěnka
![Uživatel AsianStyle.cz](/view/img/defaultUserAvatar.png)
09:31 |
30.01
jameswick1...
![8BB76E1 8BB76E1](http://images.asianstyle.cz/upload/users/crop_dc486_3165.png)
10:39 |
10.01
8BB76E1
![Tyckin Tyckin](http://images.asianstyle.cz/upload/users/crop_c5c3a_3311.jpg)
19:53 |
08.06
Tyckin