Ochutnej Asii potřetí [Report]

15:00 | 09.09.2018 Eunka 0
Dne 1. září se v Brně opět konal festival Ochutnej Asii. Již potřetí si návštěvníci mohli pochutnat na lahůdkách z Vietnamu, Indie, Thajska a dalších zemí. Milovníky asijských dobrot neodradil ani déšť a já chutím a vůním Asie podlehla také.
Prodejci byli milí a dobroty lahodné
Prodejci byli milí a dobroty lahodné FOTO: Eunka/AsianStyle.cz
Jak už jsem uvedla, i letos se v Brně konal festival Ochutnej Asii a já tentokrát neodolala a i přes nepřízeň počasí se na něj poprvé v životě vydala. Doprovázela mě kamarádka, která byla svolná ochutnat se mnou co nejvíce zajímavých dobrot ze všech koutů Asie. 

Počasí nám zprvu moc nepřálo a my mezi stánky poletovaly s deštníky, ale brzy se nebe vyjasnilo, a dokonce vylezlo i sluníčko, možná také dostalo hlad. Organizátoři byli naštěstí na déšť připraveni a našlo se tu tak dost krytých prostor, kde se dalo jídlo i za deště sníst.

Letos byl nový platební systém, díky kterému byl vstup zdarma a platilo se pomocí dobíjecích čipů pouze za jídlo. To jsem shledala jako velmi moudré a musím říci, že vše probíhalo hladce a všude nám se vším ochotně poradili a pomohli.

 

Úvod máme za sebou a teď se vrhneme na dobroty. Z Asie mě zajímají různé země a tím pádem i různé kuchyně. Nejsem ale žádný milionář a moje kamarádka taky ne, tak jsme ty nejdražší laskominy jako například maso z krokodýla a žabí stehýnka vynechaly. Nejprve jsme zamířily ke stánku s indickými lahůdkami. Tam jsme si daly jemně kořeněnou pakoru s omáčkou a sladký dezertík. Paní, co tam prodávala, byla velmi milá. Vesele si s námi povídala a jelikož jsem jí řekla, že o události napíšu na náš web, požádala mě, zda bych neuvedla nějaký kontakt na jejich firmu. Tady je tedy jejich Facebook. Jejich cílem je představit lidem indické speciality, které často v indických restauracích ani nenajdete. Pokud je máte poblíž, neváhejte jejich dobroty ochutnat, stojí za to.

 

Jak jsme tak putovaly mezi stánky a dokonce omrkly i hmyz na talíři (přiznávám, že můj žaludek po broucích ani ničem podobném dvakrát neprahl), upoutala nás možnost dát si pěkně rozmanitý výběr maki a uramaki. To se nedalo odmítnout. Dostaly jsme 8 lahodných kousků a já si je jako milovník sushi náležitě vychutnala. Zapíjely jsme je zeleným čajem a mangovou limonádou, která se ale podle všeho dělala ze sirupu.

Dalším lákavým nápojem byl i masala chai, který jsem sice neměla poprvé, ale jeho vůni se nedá odolat. K němu jsem si dala kokosovou palačinku u stánku nazvaného Srilanka Curry House a kamarádka zase plněnou rolku s pikantní omáčkou. Nejvíce obletovaným stánkem byl stánek vietnamské kuchyně, kde měli závitky všeho druhu a malé sladké koblížky. Odvážlivci si mohli kousnout i do bource, což my zkusily, ale nadšením jsme z toho neskákaly. Byl takový nakyslý a ač jsem ukousla jen kousíček, musela jsem hodně zavřít oči. Abych si to vynahradila, dostala jsem chuť na vietnamskou kávu, ale bohužel už poměrně brzy došlo kondenzované mléko, tak mi nezbylo než se spokojit s latte. 

 

Bez ovoce a dezertů není žádná ochutnávací akce úplná, proto jsme se vyřádily i po této stránce. Mix exotického ovoce byl dokonalý. Zahrnoval kousky dračího ovoce, baby banánů, ananasu, guavy, jackfruitu, durianu a papáji. To se nám moc zamlouvalo, leč si neodpustím poznámku, že durian opravdu páchne jako žumpa a chutná jak vypraný ponožky. K ovoci pár dezertíků a člověk může být spokojen. Cheesecake s dračím ovoce, přesladký medový čak-čak a potom osvěžující smoothie s dračím ovocem, pomerančem a dalšími tajemnými přísadami... To zní docela dobře, ne? Taky to dobré bylo.

Takový festival plný jídla má mnoho předností, ale neobejde se bez nedostatků. Zásobování není vždy bez chybičky, odpadkové koše u toalet a umyvadel by jeden taky pohledal a tajně ukryté nudle, které na akci byly, ale nám zůstaly nějak záhadně skryty, také. Přesto všechno jsme si tuto událost plnou chutí a vůní užily. A co nám nejvíc chutnalo? Kamarádce tikka masala a pakora a mně sushi a to exotické smoothie. 

Pokud jste na Ochutnej Asii byli, pochlubte se, co chutnalo vám. Pokud ne, nevadí, třeba budete mít příležitost příště. My nejspíš také neodoláme.

FOTO: Eunka/AsianStyle.cz

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9