Gajar ka halwa [Recept]
Gajar ka halwa je oblíbený mrkvový dezert v Indii, Bangladéši a Pákistánu. Existuje mnoho variant. Na jednu z nich přinášíme recept.![Gajar ka halwa Gajar ka halwa](http://images-cache.asianstyle.cz/upload/clanky/35e2d/slider_86430ec0f22fbf4a459e23f951195ca1.jpeg)
Gajar ka halwa
FOTO: Wikimedia Commons
Mrkev je zdravá a pokud ji máte rádi, určitě vyzkoušejte chutný dezert z Indie. Uvedený recept by se měl připravovat zhruba 2 hodiny a není nijak těžký. Suroviny také bez problémů seženete.
Co budeme potřebovat:
4 šálky jemně strouhané mrkve (nejlépe z menších a šťavnatých mrkviček)
4 šálky plnotučného mléka (nejlépe netrvanlivého)
4 lžíce přepuštěného másla (dá se i běžné máslo)
10 lžící třtinového cukru (můžete i ubrat, pokud moc nesladíte)
asi 25 kešú oříšků
špetka kardamomu
špetka šafránu
hrozinky
Postup:
V hrnci s tlustým dnem smíchejte strouhanou mrkev s mlékem. Směs přiveďte k varu a vařte na středním plameni. Nezapomínejte ji stále míchat. Jak se mrkev vaří, mléko se začne vypařovat. Když mléka ubude asi 75%, přidejte přepuštěné máslo, cukr, kardamom a šafrán. Dobře promíchejte, snižte plamen a dál hmotu vařte a míchejte.
Nakonec vmíchejte hrozinky a část sekaných kešú oříšků. Stále vařte, dokud se mléko neodpaří úplně. Poté pokrm odstavte.
Zbylými oříšky jej pak zdobte při podávání. Může se podávat horký, teplý i vychlazený.
Přejeme dobrou chuť!
ZDROJ: vegrecipesofindia.com
Co budeme potřebovat:
4 šálky jemně strouhané mrkve (nejlépe z menších a šťavnatých mrkviček)
4 šálky plnotučného mléka (nejlépe netrvanlivého)
4 lžíce přepuštěného másla (dá se i běžné máslo)
10 lžící třtinového cukru (můžete i ubrat, pokud moc nesladíte)
asi 25 kešú oříšků
špetka kardamomu
špetka šafránu
hrozinky
Postup:
V hrnci s tlustým dnem smíchejte strouhanou mrkev s mlékem. Směs přiveďte k varu a vařte na středním plameni. Nezapomínejte ji stále míchat. Jak se mrkev vaří, mléko se začne vypařovat. Když mléka ubude asi 75%, přidejte přepuštěné máslo, cukr, kardamom a šafrán. Dobře promíchejte, snižte plamen a dál hmotu vařte a míchejte.
Nakonec vmíchejte hrozinky a část sekaných kešú oříšků. Stále vařte, dokud se mléko neodpaří úplně. Poté pokrm odstavte.
Zbylými oříšky jej pak zdobte při podávání. Může se podávat horký, teplý i vychlazený.
Přejeme dobrou chuť!
ZDROJ: vegrecipesofindia.com
Nástěnka
![Uživatel AsianStyle.cz](/view/img/defaultUserAvatar.png)
09:31 |
30.01
jameswick1...
![8BB76E1 8BB76E1](http://images.asianstyle.cz/upload/users/crop_dc486_3165.png)
10:39 |
10.01
8BB76E1
![Tyckin Tyckin](http://images.asianstyle.cz/upload/users/crop_c5c3a_3311.jpg)
19:53 |
08.06
Tyckin